Zomerbollen planten is een fluitje van een cent: stop ze in de grond, even wachten en je tuin staat de hele zomer en herfst in bloei! Vanaf half maart zijn de meeste soorten verkrijgbaar, dus koop ze zolang de voorraad strekt en ga aan de slag!
Lees verder na de advertentie
Wanneer zomerbollen planten
Zomerbloembollen planten doe je voor de meeste soorten in april en mei. Zomerbloeiende bloembollen zijn over het algemeen niet winterhard, dus wacht met uitplanten tot de kans op vorst definitief verkeken is. Om er zeker van zijn dat late vorst geen roet in het eten gooit, kun je bollen en knollen ook eerst in potten planten en pas later uitplanten in de vollegrond.
Zomerbollen om te planten in april en mei
Plant de volgende zomerbloembollen in april en mei om in de zomer en herfst verzekerd te zijn van de mooiste bloemen:
Lelies
Lelies worden gewaardeerd om hun heerlijk geurende bloemen en vaak gigantische trompetvormige bloemen. Zet de bloembollen in borders of in potten dichtbij het terras. Er zijn twee hoofdsoorten lelies: oosterse en Aziatische.
Oosterse lelies hebben meestal grote, geurige roze bloemen en houden van zure grond. Aziatische lelies zijn in meer kleuren verkrijgbaar, maar ze geuren niet en zijn vaak kleiner. Ook zijn ze erg winterhard, houden van alkalische grond en zijn eenvoudiger te kweken. Alle soorten houden in ieder geval van een beschutte plek in de zon en (als je ze in een pot kweekt) diepe potten. Zorg voor vrij vochtige maar goed drainerende en voedingsrijke grond.
- Planten: maart-april, oktober-november
- Bloei: juni-augustus
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Gladiolen
De uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ betekent zoveel als ‘het is erop of eronder’. Maar met gladiolen in je tuin win je eigenlijk altijd! De lange stengels met fraaie bloemen in vele kleuren en puntig blad verschijnen in de zomer. Ze houden van vochtige, goed drainerende grond en heel veel zon. Plant de gladiolenknollen in het voorjaar.
Wil je de gladiolen als snijbloemen gebruiken en vaak kunnen plukken, plant er dan vanaf maart elke week een aantal. Rechtstreeks in borders planten kan. Voeg dan veel compost of goed verteerde stalmest toe aan de grond. Of plant ze eerst in potten en plant ze uit wanneer ze beginnen te bloeien. Overwinter de knollen in de grond met een dikke laag mulch of bewaar ze op een koele plek.
- Planten: maart-april
- Bloei: mei-augustus
Knolbegonia’s
Ook al hebben knolbegonia’s een wat stoffige reputatie, het zijn werkelijk geweldige planten voor in potten, bakken en hangmanden. Zeker de nieuwere variëteiten zijn echte pronkstukken, met vele opvallende bloemen in geweldige kleuren. Begonia’s staan het liefst in halfschaduw. De stengels zijn kwetsbaar en de bloemen zwaar, dus zet ze op een beschutte plek.
Plant de knollen in het voorjaar met de holle kant naar boven, maar plant ze pas buiten uit na IJsheiligen als er geen vorst meer wordt verwacht. Geef regelmatig water en een wekelijkse voeding met veel kalium, zoals tomatenvoeding. Graaf de knollen in het najaar op en bewaar ze op een koele, vorstvrije plek. Op deze manier gaan ze vele jaren mee.
- Planten: maart-april
- Bloei: juli-oktober
Maak je eigen pluktuin
Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.
Ananasplant (Eucomis)
De ananasplant of Eucomis is een opmerkelijke bloem uit Zuid-Afrika. De vreemde plukjes die bovenaan de sterke stengel groeien doen denken aan een ananas – vandaar zijn naam. Deze bloembol is ondanks zijn exotische uiterlijk makkelijk te kweken. Plant de grote bollen in het voorjaar in potten en verplaats ze naar buiten zodra er geen kans meer is op vorst. Zet hem op je zonnigste, warmste plek in de tuin en voeg (zowel in potten als in borders) extra scherp zand of grind toe aan de grond voor een goede drainage. Hij zal vervolgens bloeien van juli tot begin najaar.
- Planten: april-mei
- Bloei: juli-september
Canna’s
Canna’s (ook bekend als Indisch bloemriet) zijn indrukwekkende, niet-winterharde vaste planten die voor hoogte en opvallend blad zorgen. Sommige kunnen wel 2,5 meter hoog worden! Je ziet ze niet voor niets vaak in tropische borders. Plant de knollen van canna’s in voedingsrijke, vochtvasthoudende grond in de volle zon of lichte schaduw. Als je ze in potten zet, kies dan een grote pot, want ze worden snel groot. Zet daarom ook geen andere planten in de pot erbij: die worden al snel overschaduwd.
Geef water bij droogte en verwijder regelmatig de verwelkte bloemen om de bloei te verlengen. Bewaar ze in de winter – net als dahlia’s – op een vorstvrije plek. Het beste plant je ze eerst in april of mei in potten voor je ze uitplant.
- Planten: april-juni
- Bloei: juli-oktober
Crocosmia
De crocosmia is ook wel bekend onder de naam montbretia. Deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant bloeit laat in het seizoen, wanneer de meeste andere bloeiende planten over hun hoogtepunt zijn. Je hebt de keuze uit honderden variëteiten in rood, oranje of geel en het is een prima snijbloem. Zet de crocosmia in vruchtbare, vochtige, goed drainerende grond in de volle zon tot halfschaduw. Deel de knollen elke drie tot vijf jaar tussen maart en mei wanneer de planten dichtgegroeid raken. Zo verjong je de plant en bloeit hij beter. Bescherm de knollen in de winter tegen vorst.
- Planten: april-juni
- Bloei: augustus-oktober
Dahlia’s
De zomerbol bij uitstek is natuurlijk de dahlia! Ze zijn in vrijwel alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en in de meest wonderlijke vormen. Ze zijn perfect om je tuin ook eind zomer tot diep in de herfst nog te laten schitteren met heel veel kleur. Dahlia’s vragen om een vruchtbare, vochtige maar goed drainerende grond en zo veel mogelijk zon. In de winter hebben ze bescherming tegen vorst nodig. Het beste kun je de knollen opgraven en op een vorstvrije plek bewaren, om ze in het voorjaar weer uit te planten.
- Planten: mei-juni
- Bloei: juli-oktober
Kliplelies (Nerine)
De kliplelie (Nerine) is geen echte lelie, maar zijn bloemen hebben wel iets van lelies weg. De sierlijke bloemen verschijnen in de kleuren roze en rood boven sprietig blad. Je kunt ze zowel in borders als potten planten en het zijn goede snijbloemen. Plant de bollen in het voorjaar met 7-10 cm tussenruimte in arme, goed drainerende grond in de volle zon – het liefst beschut tegen een muur op het zuiden of westen. In de schaduw zullen ze niet bloeien en van voedzame grond maken ze meer blad aan dan bloemen. Laat de bollen ’s winters binnen overwinteren of bedek de grond buiten met een dikke laag mulch.
- Planten: mei-juni, oktober-november
- Bloei: september-november