Zomerbloeiende bloembollen planten: de 6 slimste tips

Helga Kluiter
|
10/03/2021
Zomerbloeiende bloembollen planten op de juiste diepte

Het voorjaar is steevast het moment waarop je aan de slag kunt met het planten van zomerbloeiende bloembollen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze elk jaar gegarandeerd mooi bloeien? Volg een paar eenvoudige regels, dan kun je weinig verkeerd doen.

Lees verder na de advertentie

1. Zet de bloembollen op de juiste plek

Om te beginnen moet je de bloembol op de juiste plek planten. Je moet dus weten of hij van zon houdt, of juist liever schaduw heeft. Of dat de grond vochtig moet zijn, of toch droog. De omstandigheden zijn niet alleen belangrijk voor het uitkomen van bol, maar ook voor een goede bloei.

2. Zomerbloeiende bloembollen planten op de juiste diepte

De juiste diepte voor bloembollen is meestal drie maal de hoogte van de bol zelf. Als je bloembollen niet diep genoeg plant, kunnen ze uitdrogen en uitgeput raken. De kans is dan groot dat je bollen dit jaar niet goed bloeit en volgend jaar zelfs niet meer opkomt.

3. Laat het loof afsterven na de bloei

Laat de stengel en bladeren van de bloembol minstens zes weken staan wanneer de bloem is uitgebloeid. Zo kan de bol voedselreserves voor volgend jaar opbouwen. Dit proces stopt zodra je de plant terugknipt.

4. Geef voldoende water bij droogte

Geef de bloembollen water als het tijdens de bloei erg droog weer is. Op dat moment de basis gevormd voor de bloemen van volgend jaar. Droogte kan hier nadelig op uitwerken. Geef ze wat universele meststof.

Lees verder na de advertentie

5. Plant elk jaar wat nieuwe zomerbloeiende bloembollen

Plant ieder jaar wat nieuwe bloembollen erbij. Als je de bollen laat verwilderen in een gazon moeten ze een strijd voeren om voedsel en water. Door telkens wat nieuwe zomerbloeiende bloembollen te planten heb je elk jaar gegarandeerd bloemen.

6. Maak meteen na de bloem meer bloembollen

Rooi en deel bollen onmiddellijk na de bloei en plant ze opnieuw op de juiste diepte in grond die verrijkt is met compost en een flinke portie mest.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu