Zomerbollen planten in maart: dit is onze top 5

Helga Kluiter
|
04/03/2021
zomerbollen: Agapanthus

Voor elke tuin is er wel een zomerse bloembol te vinden: van de koninklijke Agapanthus tot de exotische Eucomis. Het voorjaar vanaf maart is een uitstekende periode om te beginnen met het planten van zomerbollen.

Lees verder na de advertentie

Waar zet je je zomerbloeiende bloembollen?

Een vuistregel is dat bloembollen houden van grond met een goede afwatering. Natte, zware grond kun je dus beter vermijden. Maar geen nood als je tuiniert op zware klei, want onderstaande zomerbollen zijn ook prima tevreden in potten en bakken.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Top 5 zomerbollen om te planten in maart

Wil je in maart beginnen met het poten van je zomerbloeiende bloembollen, probeer dan deze 5 favorieten:

Lees verder na de advertentie

1. Lelies

zomerbollen: lelies
Lelies.

Lelies hebben erg herkenbare bloemen, en met hun grootte, kleur en geur (al kan niet iedereen de geur waarderen …) zijn ze bovendien erg geliefd. Je kunt ze planten tussen het najaar en het voorjaar. Kies een zonnige plek met voedingsrijke en goed afwaterende grond. Plant de bollen op een diepte van 15-20 cm.

2. Ananasplant (Eucomis)

Ananasplant (Eucomis)
Ananasplant (Eucomis)

De bollen van de exotische ananasplant of kuiflelie (Eucomis) poot je gewoonlijk in het voorjaar. Als je ze plant in goed afwaterende grond zijn de bloembollen van Eucomis winterhard tot ongeveer -6ºC. Raak dus niet in paniek bij wat nachtvorst! Plant de bollen circa 15 cm diep in potten voor een prachtig zomerspektakel. Of zet ze in de border wanneer ze goed groeien, na de laatste vorst.

3. Lampenpoetser (Liatris spicata)

zomerbollen: Liatris spicata
Lampenpoetser of prachtschaarde (Liatris spicata)

Liatris is een robuuste, kruidachtige vaste plant die geliefd is bij bijen en vlinders. Oorspronkelijk komt lampenpoetser (ook wel eens prachtschaarde genoemd) uit Noord-Amerika. De stengels bloeien opvallend lila-roze tot paars. Uiteindelijk vormt Liatris een pol die je in het voorjaar kunt delen om je voorraad planten uit te breiden. Plant de bollen in lichte, goed afwaterende grond op ongeveer 5 cm diepte.

4. Afrikaanse lelie (Agapanthus)

zomerbollen: Agapanthus
Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Er zijn veel schitterende soorten Agapanthus die je kunt kweken, en ze zijn gelukkig ontzettend eenvoudig. Potten zijn ideaal, want daarin zijn ze veel eenvoudiger te beschermen in de winter. Plant de bollen 8-10 cm diep met een tussenruimte van 10-15 cm. Zorg voor een goede kwaliteit goed afwaterende potgrond. Zodra de kans op vorst geweken is, kan de pot naar buiten. Zet hem op een warme, zonnige plek.

5. Kaapse hyacint (Galtonia)

Kaapse hyacint (Galtonia)
Kaapse hyacint (Galtonia)

Galtonia, ofwel Kaapse hyacint, staat graag in de zon in goed drainerende grond. Plant de bollen op een diepte van 10 cm met eveneens 10 cm tussenruimte. Deze statige planten produceren lange stengels met knikkende witte bloemen. Ze ogen nog imposanter wanneer je ze in grote groepen plant. Overwinter de planten door ze uit de grond te halen en vorstvrij te bewaren, net als gladiolen en dahlia’s.

Meer lezen over (zomer)bollen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu