Bloembollen uitgebloeid? Dit moet je ermee doen

Linda Passies
|
30/03/2022
tulpen bloembollen

Vroege bloembollen brengen prachtige kleuren in je tuin. De boel leeft er echt van op na een kale winter! Maar uitgebloeide bloembollen zien er niet zo mooi uit. Wat doe je er dan mee? 

Uitgebloeide bloemen weghalen

Uitgebloeid bollen: narcissen koppen

Allereerst is het belangrijk om dode bloemen, inclusief vruchtbeginselen, weg te halen. Op die manier steken de uitgebloeide bloembollen geen energie in het zetten van zaad, maar slaat de plant de energie op in de bol. En dat is wat je wil, want het betekent dat de bloemen ook volgend jaar weer mooi bloeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Het loof van uitgebloeide bloembollen laten afsterven

Na het verwijderen van de bloemen is het loof nog over. Je ziet het steeds iets geler en lelijker worden. Toch is het belangrijk dat je het oude blad niet wegknipt. Dit afstervingsproces helpt de plant namelijk energie te verzamelen. Kun je het echt niet aanzien? Dan is het nog een optie om het blad te bedekken met mulch, bijvoorbeeld met cacaodoppen. Dan is het blad niet meer zichtbaar, maar blijft het wel afsterven.

Uitgebloeide bollen in potten

krokussen bloembollen in pot

Ook bollen in potten moet je laten afsterven. Heb je ook bij de potten ‘last’ van het afstervende blad? Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten. 

Bollen combineren met vaste planten

Het gaat niet op voor elke bloembol, maar sommige bollen kun je goed combineren met vaste planten. Zodra de bollen lelijk worden, komen de vaste planten op. Bij tulpen is dit iets lastiger, omdat die wat meer ruimte nodig hebben. 

Meer over bloembollen:

Magazine van Gardeners’ World 10/2022

Gardeners’ World 10/2022

Bestel nu