Bereid je dit najaar voor en zet je huis met kerst in bloei!

Helga Kluiter
|
31/08/2022
bloembollen binnen met kerst

Om van bloemen te genieten hoef je niet te wachten tot het voorjaar. Door het zogeheten ‘voortrekken’ van bollen kun je namelijk bloembollen binnen met kerst in bloei hebben staan. Het kost slechts een beetje voorbereiding en wat geduld.

Lees verder na de advertentie

In dit artikel

Bloembollen voortrekken: zo werkt het

Het voortrekken van bloembollen is leuk en niet moeilijk om zelf te doen. De beloning bestaat uit heel veel geur en kleur in huis tijdens de feestdagen. De meeste bollen uit koudere klimaten, zoals hyacinten en blauwe druifjes, hebben eerst een periode van meerdere weken kou nodig om ze te verleiden om te gaan groeien. 

Voor de amaryllis en enkele narcissen gelden iets andere regels. Daarover lees je verderop meer.

Hyacinten laten bloeien met kerst

Om hyacinten met kerst in bloei te krijgen, moet je ze eerst acht tot tien weken op een koele, donkere plek van ongeveer 9 °C zetten (een garage bijvoorbeeld) en daarna drie weken binnenshuis houden voordat ze bloeien. Zet ze dan niet te dicht bij een radiator en houd de grond vochtig.

Lees verder na de advertentie

Wanneer moet je beginnen?

11 tot 13 weken voor kerst

Dit heb je nodig

 • Hyacintenbollen
 • Ondiepe pot
 • Turfvrije, goed drainerende potgrond
 • Gieter

Zo pak je het aan

Volg het volgende stappenplan om je hyacinten met kerst in huis bloei te hebben:

Stap 1: Pot vullen met potgrond

hyacint voortekken

Vul een ondiepe pot voor de helft met potgrond voor bollen. Deze grond houdt vocht vast, maar draineert wel. Bevochtig de grond met wat water.

Stap 2: Hyacinten planten

bloembollen binnen met kerst: hyacint

Zet de bollen op de potgrond zodat de puntjes ongeveer 1 cm boven de pot uitkomen. Ze mogen dicht bij elkaar staan, maar laat ze elkaar of de potwand niet raken.

Stap 3: Bloembollen koel zetten

hyacint in bloem met kerst

Vul de pot op met grond rond en tussen de bollen en druk licht aan zonder de punten van de bollen te bedekken. Geef royaal water, label de pot en zet hem op een koele, donkere plek die constant tussen de 5 en 9 graden is, bijvoorbeeld in een kelder – of zelfs in een koelkast.

Stap 4: Bloembollen warm zetten

bloembollen binnen met kerst

Controleer de pot regelmatig. Houd de potgrond aldoor vochtig, maar niet te nat. Zet de plant binnen wanneer de scheuten ongeveer 5 cm hoog zijn. Zet ze op een warme, lichte plek (maar niet in direct zonlicht of bij de verwarming). Het duurt dan nog ongeveer drie weken voor de hyacinten gaan bloeien.

Narcissen planten in een glazen vaas

narcissen in glazen vaas

In tegenstelling tot bij de meeste bollen kun je met narcissen uit de familie Narcissus tazetta de koudeperiode overslaan. Bovendien kost het niet veel tijd. Met dit leuke project zet je ‘Paperwhite’-narcissen in een glazen vaas. Mocht je aan voorbehandelde narcissen uit andere families kunnen komen, dan werkt deze methode ook.

Wanneer moet je beginnen?

ca. 6 weken voor kerst

Dit heb je nodig

 • Narcissenbollen uit de familie Narcissus tazetta (bijvoorbeeld ‘Paperwhite’)
 • Decoratieve steentjes
 • Glazen vaas
 • Gieter

Zo pak je het aan:

narcissen in glazen vaas

Volg het stappenplan om met kerst bloeiende narcissen in huis te hebben:

 1. Leg een laagje decoratieve steentjes op de bodem van een vaas of pot en duw de narcissenbollen op ongeveer de helft van hun hoogte in de steentjes, zodat ze stevig staan.
 2. Geef water tot het nét onder de bol staat en zeker niet hoger! Het water mag de bol niet raken, anders zou hij kunnen wegrotten.

Amaryllis met kerst laten bloeien

bloembollen binnen: Amaryllis

Ook bij de amaryllis kun je de koudeperiode overslaan. Daarom zijn deze bloembollen geweldige kandidaten om je huis met kerst in bloei te zetten.

Wanneer moet je beginnen?

ca. 8 weken voor kerst

Dit heb je nodig

 • Amaryllisbol
 • Decoratieve pot of kweekpot
 • Zanderige potgrond
 • Gieter

Zo pak je het aan:

 1. Vul een pot die net iets groter is dan de bloembol met een mix van (turfvrije) universele potgrond en een flinke schep scherpzand. Zet de bol dan in het midden, met de bolbasis aan de onderkant.
 2. Voeg meer potgrond toe rond de bol, zodat hij stevig staat. Maar zorg er wel voor dat tweederde van de bol boven de grond uitkomt.
 3. Geef de pot goed water en laat hem dan uitlekken. Zet de pot vervolgens in een warme kas, serre of op een zonnige vensterbank. Hoe gelijkmatiger de lichtbron hoe beter.

Meer lezen over voorjaarsbollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu