Rond de decemberdagen zie je ze overal: amaryllisbollen. Deze subtropische plant maakt spectaculaire, kleurrijke bloemen aan, iets waar we extra naar kunnen verlangen als het winterse weer koud en grauw is. Met de juiste verzorging geniet je jaar op jaar van bloemen uit dezelfde bloembol, want je kunt amaryllis (Hippeastrum) goed overhouden. Bewaar je amaryllis na de bloei en versier je huis ieder jaar weer.
Lees verder onder de advertentie
Wat moet je doen als de amaryllis straks uitgebloeid is?
Wanneer de bloemen van je amaryllis zijn uitgebloeid, hoef je de bol zeker niet weg te gooien. Integendeel: dit is waar het overhouden (bewaren) van je amaryllis begint.
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Amaryllis overhouden in 6 stappen
Begin na het bloeien van je amaryllis aan deze stappen om de bol te bewaren en volgend jaar weer te laten bloeien. Het vergt een lange adem, maar gelukkig vraagt Hippeastrum verder weinig verzorging.
1. Knip verwelkte bloemen af, maar laat het groen zitten
Verwijder de verwelkte bloemen, maar laat hun stengels en bladeren aan de bol. Nadat je amaryllis heeft gebloeid, blijft de bol namelijk groeien.
Tip! Zonder hulp van een tuinier is de kans klein dat je amaryllis zaden aanmaakt, maar het kan wel! Lees hoe je dat doet in dit artikel over amaryllis vermeerderen en meer.
2. Verpot de bol als nodig
Over het algemeen houdt een amaryllisbol van een knusse standplaats in een vaas of bak die niet te groot is. Wordt het wel erg nauw voor je amaryllisbol? Met oog op de groei van het komende jaar, is het de moeite waard om hem in een iets grotere pot over te planten. Vul de pot deels met verse, turfvrije potgrond en plant de bol zoals je dat in de herfst ook zou doen. Lees meer over het planten in onze plantengids voor amaryllis.
3. Je amaryllis water geven
Geef je plant na het oppotten goed water. Verder is het belangrijk om de grond te laten opdrogen tussen gietbeurten door.
4. Naar buiten in het voorjaar
Zet je amaryllis buiten in het late voorjaar, na IJsheiligen. Daar kan hij gerust de zomer doorbrengen. Geef wekelijks water en geef je plant kaliumrijke voeding, zodat de bladeren blijven groeien. De bladeren voeden op hun beurt weer de bol.
Belangrijk: Zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen als je amaryllis onbeschut buiten staat. Een pot met drainagegaten kan hierbij helpen. Anders kun je hem ook op een beschutte plek zetten en zelf af en toe water geven.
5. Start de rustperiode
Stop in augustus met water geven, zodat de plant een rustperiode van ongeveer acht weken ingaat. De bladeren zullen geel worden en afsterven. De combinatie van de rustperiode en koele nachttemperaturen zorgt ervoor dat de bloemknoppen zich ontwikkelen.
Aangezien de temperaturen nogal onvoorspelbaar zijn in oktober, kun je er ook voor kiezen om de rustperiode te forceren. Snijd in dat geval het blad van de plant af en haal de bol uit de grond. Bewaar hem minstens 10 weken op een koele, droge plaats. Daarna kun je de bol weer oppotten.
6. Haal amaryllis naar binnen en geef water
Als je plant buiten heeft gestaan, dan is het midden van oktober het moment om je amaryllis weer naar binnen te halen. Begin opnieuw met water geven. Zet de bol op een plek met genoeg warmte en licht. Dan is het afwachten tot hij gaat bloeien!
Hoe bewaar ik mijn amaryllisbol voor volgend jaar?
Door de stappen hierboven te volgen hou je jouw amaryllis over voor het volgende jaar. Dit stappenplan kun je keer op keer herhalen, zodat je extra lang geniet van deze bijzondere bloembol.
Tip! Inspiratie opdoen? Bekijk deze prachtige soorten amaryllis.
Kun je een amaryllis in wax overhouden?
Een amaryllis in wax kan lastig overgehouden worden, aangezien de wortels mogelijk niet door de waxlaag kunnen breken. Daardoor kan de bol niet genoeg water en voedingsstoffen opnemen en zal deze langzaam uitdrogen. Het beste kun je de bol zo snel mogelijk uit zijn waslaag halen door deze voorzichtig af te schrapen en de bol vervolgens te planten en water te geven.
Biologische amaryllis: kan dat?
Zover wij weten is er op dit moment in Nederland en België geen biologische amaryllis verkrijgbaar, maar we horen er veel vraag naar! Hopelijk kunnen we in de toekomst weer genieten van een kersttijd met biologische amaryllisbollen. Mocht je nou wél een kweker kennen die biologische amaryllis kweekt, laat het ons dan graag weten in een mail aan redactie@gardenersworldmagazine.nl o.v.v. ‘Bio amaryllis’.