Lekker feestelijk! Dit zijn de mooiste soorten amaryllis (Hippeastrum)

Helga Kluiter
|
15/12/2022
Amaryllis Emerald

De amaryllis (Hippeastrum), ook wel bekend als ridderster, deed ooit dienst als lastminute-cadeau voor de feestdagen en dus kom je hem in heel wat winkels tegen. Je zou daardoor haast denken dat hij slechts verkrijgbaar is in twee kleuren: rood en wit. Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk veel amaryllissoorten in allerlei bonte kleuren én opvallende vormen.

Lees verder na de advertentie

Amaryllis of Hippeastrum?

Toen de plantkundige Carl Linnaeus het geslacht Geranium in 1753 vastlegde, vielen daar veel planten onder. Later bleken sommige zo anders te zijn dat ze een eigen soortnaam kregen. Dat werd Pelargonium, maar wij bleven ze koppig geranium noemen. Zo is het ook met de amaryllis. Ook onder deze noemer plaatste Linnaeus veel soorten, waarvan sommige een eigen naam kregen: Hippeastrum. Toch noemen we ze nog steeds amaryllis, ook al is dat een andere plantensoort.

Amaryllis verzorgen

Plant je amaryllisbollen binnen.

Zet de amaryllisbol in een pot die tenminste 5 cm breder is dan de bol. Zorg dat tweederde van de bol boven de grond uitsteekt. Zet de pot op een lichte, warme plek (21 °C). Grotere bollen produceren doorgaans meer bloemen, soms tot wel vier stelen. Na zes tot tien weken komen de eerste bloemen. Ondersteun de stelen tijdens de groei en zet de planten op een iets koelere plek (15 °C).

Geef regelmatig water en voed tweewekelijks bij met tomatenvoeding tot het blad is afgestorven. Zo kun je de amaryllis overhouden en volgend jaar weer laten bloeien.

De mooiste soorten amaryllis

Hippeastrum heeft zes tot tien weken na het planten nodig om tot bloei te komen. Als je er regelmatig een of meer van onderstaande soorten plant, kun je van Kerst tot Pasen een amaryllis in bloei hebben.

Lees verder na de advertentie

1. Hippeastrum ‘Pink Surprise’

Hippeastrum Pink Surprise

Dit is de koning onder de roze amaryllissen. De Hippeastrum ‘Pink Surprise’ heeft namelijk heerlijk lange stengels en felgekleurde roze bloemen. Hij torent met zijn lengte van ongeveer 60 cm uit boven zijn collega-bloemen en tovert steeds weer een glimlach op je gezicht.

2. Hippeastrum ‘Antarctica’

Hippeastrum antarctica

De amaryllis ‘Antarctica’ heeft witte bloemen met een limoengroen hart. Zijn witte kleur is lekker fris en deze Hippeastrum krijgt meerdere bloemstengels met bloemen die gedurende een lange periode bloeien.

3. Hippeastrum ‘Quito’

Amaryllis Quito

Amaryllissen zijn opgedeeld in negen groepen, en de Hippeastrum ‘Quito’ is ingedeeld in de zogeheten Spider Groep. De bloemblaadjes van zijn flamingo-roze bloemen zijn heel smal en geven deze bloem een spinachtig, verfijnd en niet alledaags uiterlijk.

4. Hippeastrum ‘Red Lion’

Amaryllis Red Lion

De grote, lichtrode, fluweelachtige bloemen van Hippeastrum ‘Red Lion’ kleuren naar binnen toe donkerder. Zet hem bij kamertemperatuur (circa 20 °C) in een goed verlichte ruimte op de zonnigste plek die je hem kunt geven. Geef hem in het begin spaarzaam water en giet meer tijdens het ontwikkelen van de bloemstengels.

5. Hippeastrum ‘Emerald’

Amaryllis Emerald

De amaryllis ‘Emerald’ heeft spinachtige bloemen met ongebruikelijk slanke, golvende blaadjes. De bloemkleur is lichtgroen en wit met rode strepen. Zelfs als hij slechts één bloemstengel voortbrengt, is het resultaat statig en een prachtig gezicht.

Meer bloembollen en amaryllissen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu