Pas op met deze kamerplanten als je honden of katten hebt

Helga Kluiter
|
29/09/2022
Afbeelding voor Pas op met deze kamerplanten als je honden of katten hebt

Als je huisdieren hebt, moet je rekening houden met welke planten je in huis haalt en waar je ze neerzet. Want giftige kamerplanten en speelse of nieuwsgierige honden en katten gaan niet altijd samen.

Lees verder na de advertentie

Giftige kamerplanten voor honden en katten

De planten die we hier noemen zijn de populaire kamerplanten, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Dit artikel is dus slechts bedoeld als richtlijn. Als je nieuwe planten in huis wilt halen, ga dan altijd even na of en hoe gevaarlijk ze zijn voor je huisdier.

De symptomen en gevoeligheid kunnen enorm variëren, niet alleen tussen katten en honden, maar ook van dier tot dier, dus het is niet altijd meteen duidelijk wat er aan de hand is. Als je twijfelt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts! Pas in ieder geval op met deze giftige kamerplanten:

1. Cyclaam

giftige kamerplanten: cyclaam

Alle delen kunnen giftig zijn voor katten en honden, maar de stengelknol is het gevaarlijkst, waardoor honden waarschijnlijk het grootste risico lopen.

Complete gids voor kamerplanten

Lees verder na de advertentie

Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!

2. Gatenplant (Monstera deliciosa)

De gatenplant (Monstera deliciosa) is een ontzettend populaire kamerplant – en terecht! Maar alle delen van de plant bevatten calciumoxalaat. Je hond of kat zal daar in principe niet ziek van worden, maar een hap in een blad of stengel zal wel zorgen voor pijn in de bek.

3. Aloë vera

giftige kamerplanten: Aloë vera

Hoewel bekend om zijn genezende en verzorgende eigenschappen voor de huid van mensen, kan een hapje Aloë vera zeer giftig zijn voor katten en honden – met overgeven, lethargie en diarree tot gevolg.

4. Dieffenbachia

dieffenbachia giftig

Het blad van de Dieffenbachia is ontzettend mooi, maar houd deze plant zeker uit de buurt van katten en honden. Het knabbelen aan het blad kan een intense brandende pijn in de bek veroorzaken en zelfs tot ademhalingsproblemen leiden.

Marieke van der Eerden, kamerplantenexpert: “Dieffenbachia is ook voor mensen giftig bij inname. In het Engels heet deze plant Dumb cane: je slijmvliezen raken meteen geïrriteerd en spreken wordt lastiger.”

5. Amaryllis (Hippeastrum)

amaryllis voortrekken

Alle delen, maar vooral de bollen, van de amaryllis (Hippeastrum) zijn licht tot matig giftig voor katten en honden door het stofje lycorine dat erin zit. Dat kan kwijlen, overgeven en zelfs problemen met de ademhaling veroorzaken. De bollen kunnen zeker voor honden als interessante speeltjes worden gezien, dus laat ze niet slingeren.

6. Kalanchoë (Kalanchoe blossfeldiana)

Kalanchoe blossfeldiana

Alle delen van de kalanchoë kunnen giftig zijn voor zowel katten als honden. Overgeven en diarree zijn de meest geziene klachten, maar soms kan ook het hartritme erdoor worden verstoord. Oppassen dus.

7. Wonderstruik (Codiaeum variegatum)

giftige kamerplanten: Codiaeum variegatum

Alle delen van de Codiaeum variegatum kunnen licht giftig zijn voor katten en honden. Het sap dat vrijkomt uit blad en stengels kan blaren veroorzaken in de bek.

Tip: geef je katten een plant

Rogier van Vugt, Hoofd Horticultuur bij de Hortus in Leiden: “Katten eten regelmatig wat gras om het haar dat ze tijdens het poetsen binnen hebben gekregen weer uit te kunnen braken. Bij katten die altijd binnen zitten, is het belangrijk dat deze altijd wat kattengras tot hun beschikking hebben. Want juist als ze dat niet hebben, gaan katten aan andere planten knabbelen. En als er dan alleen maar een giftige kamerplant is, gaat het fout.”

Meer over kamerplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu