Gatenplant: dé gids voor de verzorging van je Monstera deliciosa
De gatenplant (Monstera deliciosa) is een geliefde kamerplant. Met zijn grote blad geeft hij je woonkamer een jungle-tintje en het is een goede plant voor luchtzuivering. Na het lezen van deze gids weet je alles over de verzorging van de gatenplant.
In deze gids:
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Monstera verzorging
Gatenplanten zijn eenvoudig om te verzorgen. Het belangrijkste is dat je ze genoeg licht en niet te veel water geeft. Plant de Monstera in een diepe pot met gaten in de bodem. Vul de pot met universele (turfvrije) potgrond of potgrond speciaal voor kamerplanten. Er moet minstens een laag van drie centimeter grond om de wortelkluit zitten.
Monstera standplaats
Kies eerst de juiste standplaats voor je gatenplant. Te veel zonlicht en het blad verbrandt. Te veel schaduw en je krijgt een Monstera zonder gaten. Een plek op ongeveer een meter van een raam in helder licht is prima. Zet de plant verder niet te dicht bij een verwarming of airco. De Monstera groeit alleen bij temperaturen boven de 18°C en het kwik mag niet lager zijn dan 10°C.
Hoe groot wordt een Monstera?
Gatenplaten zijn in hun thuisregio in Zuid-Amerika echte boomklimmers. De botanische naam Monstera deliciosa betekent niet voor niets letterlijk ‘heerlijk monster’. Hij kan namelijk monsterlijk groot worden. Hij slingert zich in het wild tot wel 20 meter hoog de bomen in. Zelfs in huis groeien gatenplanten snel en heeft hij de ruimte nodig. Een omvang van 2 meter hoog en breed is geen uitzondering. Ondersteun ze dan met een stok.
Gatenplant water geven en voeden
Hoe vaak je de Monstera deliciosa water geeft, hangt af van het jaargetijde en de omstandigheden in de kamer. Geef niet water volgens een strak schema, maar alleen wanneer de bovenste laag (circa 5 cm) potgrond is uitgedroogd. Steek een vinger in de grond om dit te controleren. Laat na het watergeven de pot eerst goed uitlekken. In de winter – zeker in een koele kamer – geef je minder water. Voed de plant in het voorjaar en de zomer eens per maand met een voeding voor kamerplanten.
Gatenplant luchtwortels
De plant krijgt ook luchtwortels. Dat zijn de lange, witte wortels die uit de stengels van de plant groeien. In het wild helpen die de plant om zich vast te hechten aan bomen. Je kamerplant krijgt echter al voeding via de wortels in de grond, dus je kan de luchtwortels afknippen als je ze niet mooi vindt. Je kunt ze ook in de potgrond duwen. Of tegen de mosstok om de plant meer steun te geven.
Grote Monstera ondersteunen
Naarmate de gatenplant groter wordt, zal hij gaan hangen. Je moet de stengels dus ondersteunen, bijvoorbeeld met een mosstok of kokos plantenstok. Je kan die vinden bij diverse tuincentra en doe-het-zelfzaken.
Monstera verpotten
Beginnen de wortels zich uit de pot omhoog te werken, verpot dan de Monstera naar een grotere pot. Doe dit in het voorjaar. Gebruik universele potgrond of kamerplanten potgrond. Is je plant te groot om eenvoudig te verpotten, verwijder dan zoveel mogelijk van de bovenste laag grond en vervang het door verse grond.
Blad afstoffen
De grote bladeren trekken stof aan, dus stof ze van tijd tot tijd af met een vochtige doek. Zo houd je het blad glanzend en help je de plant te ademen. Staat de gatenplant in een warme ruimte, dan waardeert hij het om af en toe beneveld te worden.
Monstera stekken
Het stekken van de gatenplant is heel eenvoudig:
- In de lente of begin zomer kies je een stengel waaraan een luchtwortel begint te groeien, laag op de stengel. Kijk naar een wit/bruine knop tegenover een blad. De nieuwe wortels groeien hieruit.
- Snij met een scherp mes of knip met een snoeischaar ongeveer 3 cm onder de luchtwortel.
- Zet de afgeknipte stengel in een doorzichtig, diep glas met ongeveer 10 cm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder water staat.
- Zet het glas met de stek op een lichte plek zonder direct zonlicht. Ververs het water om de paar dagen.
- Binnen ongeveer twee weken zie je nieuwe wortels verschijnen. Na circa zes weken zijn de wortels ruim 10 cm lang en kun je de stek in een pot met verse potgrond zetten.
Monstera deliciosa problemen oplossen
- Mijn gatenplant krijgt geen gaten: Het blad van Monstera deliciosa is hartvormig as het jong is. Hij krijgt zijn gaten pas wanneer het blad ouder wordt. Krijgt het oudere blad geen gaten? Zet de plant dan op een lichtere plek.
- Mijn gatenplant ‘huilt’: Als je gatenplant ’tranen’ van waterdruppels aan de randen van zijn blad krijgt, heeft hij te veel water gekregen. De grond is te nat. Geef alleen water als de grond genoeg is uitgedroogd. Laat overtollig water weglopen.
- Het blad van de gatenplant wordt geel: Geel blad kan een teken zijn van te veel water, zeker als het blad ook nog verwelkt. Het kan ook betekenen dat je de plant moet voeden.
- Het Monstera blad heeft bruine plekken: Bruine plekken op het blad ontstaan vaak door de zon. Zet de plant op een plek waar er geen zon rechtstreeks op valt.
- De Monstera verwelkt: Mogelijk geef je te veel of te weinig water. Een andere oorzaak is dat de plant niet genoeg ruimte meer heeft in de pot en geen water meer kan opnemen. Groeien de wortels aan de onderkant uit de pot, verhuis de plant dan naar een grotere pot.
- De gatenplant wordt te groot: Is je plant te groot of is zijn vorm niet meer mooi, knip dan enkele stengels aan de onderkant weg. Draag handschoenen, want het sap is giftig. Tip: stek de stengels en geef de nieuwe planten weg aan iemand met meer ruimte in huis.
- Er zitten beestjes in mijn plant:Wolluizen kunnen een probleem zijn. Je herkent ze als witte, donzige plekjes onder het blad. Veeg ze weg met een vochtige doek. Als je het blad regelmatig controleert, kom je makkelijk van de wolluizen af.
Schildluizen (zie foto) zijn kleine, bruine, sapzuigende insecten van ongeveer 6 mm groot. Veeg ook deze beestjes weg met een vochtig doekje zodra je ze ziet.
Meer lezen over kamerplanten:
- Makkelijke kamerplanten voor in de schaduw
- Cactus verpotten: zo voorkom je stekels in je vingers
- Met deze hangplanten komt je huis écht tot leven
- Vetplanten verzorgen: alles over water geven, de beste standplaats & meer
- Waarom zijn sommige bonte kamerplanten zo duur?
- Alles wat je wil weten over caudexplanten