Zo plant je hyacinten zowel buiten als binnen

Helga Kluiter
|
18/11/2022
hyacint planten binnen

Een hyacint planten kan op meerdere manieren, want deze bloembol voelt zich zowel buiten in de voorjaarsborder als binnen in een pot of glas thuis.

Lees verder na de advertentie

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) zijn opvallende, geurende voorjaarsbollen die eenvoudig te kweken zijn. Ze bloeien in allerlei kleuren, van traditioneel paars en roze tot wit, geel en rood. Plant hyacinten vooraan in een border of in potten die je dichter bij de deur kunt zetten, of zelfs in huis.

Hyacint bollen planten wanneer

Hyacint planten

Plant hyacinten in het najaar. De beste tijd is september tot en met november, al kun je er zelfs mee wegkomen om je hyacinten tot kerst in de grond te stoppen. De bloembollen zullen dan wel wat later dan normaal gaan bloeien.

Zo plant je hyacinten

Draag altijd handschoenen wanneer je hyacint-bollen hanteert, want ze kunnen de huid irriteren. Op de volgende manieren kun je een hyacint planten waar je maar wilt:

Hyacint planten: buiten in de border

hyacint planten buiten

Lees verder na de advertentie

Een hyacint plant je in het najaar, want het is een voorjaarsbol. Zet hem het liefst in vochtige maar goed drainerende grond. Bereid voor het planten de grond voor door onkruid te verwijderen. Is de bodem erg verdicht, maak hem dan eerst wat losser en voeg compost toe. Plant de bollen vervolgens op een diepte van ongeveer 10 cm, met steeds 8 cm ruimte tussen de bollen. Dek de bollen toe met grond en duw de grond aan. Geef water als de grond droog is.

Hyacint planten in potten

bloembollen combineren
Met dank aan Barbara Brooks (Chiddingfold, Surrey)

Vul je potten met universele (liefst turfvrije) potgrond, met ongeveer 5 cm ruimte tussen de hyacintbollen. Wil je dat de bollen langer bloeien, zorg dan dat de grond voldoende voeding bevat en plant de bollen iets verder uit elkaar, net zoals je in de vollegrond zou doen. Bemest de pot elk jaar om de bloembollen in topconditie te houden.

Hyacint bollen binnen

roze bloembollen

Hyacinten kun je prima binnen tot bloei brengen. Maar daarvoor hebben ze eerst een voorbehandeling nodig.

Hyacinten bollen voorbehandelen

hyacint bollen foriceren

Om hyacinten binnen te laten bloeien, moeten de bloembollen eerst een periode van kou doormaken. Leg de bollen op een dun laagje (ca. 5 cm) vochtige potgrond en zet ze eerst ongeveer 10 weken op een koele (9 ºC is ideaal), donkere plek zetten – bijvoorbeeld door ze toe te dekken met wat stro of een oud krant.

Hyacinten binnen planten

Hyacint planten: binnen

Zodra de eerste scheuten verschijnen, zijn je hyacinten klaar om naar het licht te verplaatsen. Hyacinten voor binnen hoef je niet zo diep te planten als buiten in de grond. Leg de bollen gewoon op een laagje potgrond en zet ze dicht bij elkaar, maar wel zo dat ze elkaar niet raken. Vul dan de pot af met potgrond, waarbij de bovenkant van de bollen nog boven de grond uitsteekt. Geef tot slot wat water om de grond vochtig te maken.

Zet de pot op een lichte, redelijk koele plek (niet boven een radiator). Na ongeveer drie weken zullen je eerste hyacinten bloeien.

Meer voorjaarsbollen planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu