Dit is waarom je voor biologische bloembollen moet gaan

Biologische bloembollen

Bloembollen zorgen vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar voor kleur en leven in je tuin. Als je ze koopt, let je natuurlijk op de vorm en kleur, maar let jij er ook op of het biologische bloembollen zijn? Wij vroegen de bloembollenspecialist van Natural Bulbs waarom dat belangrijk is.

Foto: Cornelia Pithart/Dreamstime

Wat zijn biologische bloembollen?

Biologische bloembollen
Biologische teelt van krokus. (Foto: Robert Heemskerk)

Biologische bloembollen zijn bollen die geteeld worden zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Biologische bollenkwekers werken samen met de natuur, in plaats van ertegen. Dat doen ze met een gezonde bodem vol leven en natuurlijke manieren om plagen te bestrijden.

Een van de pioniers op dit vlak is Natural Bulbs. De gecertificeerde biologische groothandel zet zich al 30 jaar in voor de transitie naar de biologische teelt. En dat is geen gemakkelijke weg, omdat het relatief nieuw is om grootschalig zonder gif te werken. Op dit moment is minder dan 1% van de bollenteelt biologisch, maar hopelijk gaat dit snel veranderen.

Tip! Je herkent een biologische bloembol aan het Europees biologische keurmerk. Dit laat zien dat de kweker voldoet aan de wettelijke voorschriften van de Europese overheid en Skal-Biocontrole controleert hierop in opdracht van het Ministerie van Landbouw.

Biologische bloembollen - keurmerk
Aan dit keurmerk herken je biologische bloembollen.

5 redenen om biologische bloembollen te kopen

Biologische bloembollen; tulpenveld
Robert Heemskerk van Natural Bulbs. (Foto: Natural Bulbs)

In 2014 nam Robert Heemskerk Natural Bulbs over van oprichter Wilbrord Braakman. Robert is opgegroeid in de bollenteelt, die van oudsher niet biologisch was. Hij wil het anders doen. “Willen we hier blijven telen, dan moeten we het verantwoord gaan doen. Net zoals we steeds meer eco-producten in de supermarkt zien, willen wij ook meer biologisch gecertificeerde planten”, zegt hij strijdbaar. Wij vroegen hem waarom iedereen voor biologische bloembollen zou moeten gaan.

Lees verder na de advertentie

1. Ze kunnen tegen een stootje

Zo zien gezonde, biologische tulpen eruit. (Foto: Andreas Krone)

Robert: “Biologische bollen groeien op een rustige manier. In de gangbare bollenteelt wordt kunstmest gebruikt om de groei te versnellen. Dit verstoort het bodemleven en laat een bol zo hard groeien, dat hij helemaal uit zijn verband raakt. Biologische bollenkwekers laten hun bloembollen op natuurlijke wijze groeien. Daar krijg je misschien geen grote, maar wel sterke bollen van!”

2. De bodem blijft vol leven

Biologische bloembollen grond
Bodem om te koesteren. (Foto: Andreas Krone)

“In de biologische bollenteelt koesteren we de bodem. Dit werkt eigenlijk net zoals het zorgen voor je darmen: je koestert de goede bacteriën met al hun nuttige functies. Door biologisch te telen en niet (kerend) te ploegen is het bodemleven op de akkers van onze biotelers heel rijk aan wormen, bacteriën, schimmels en natuurlijke organismen. Dit zorgt voor een natuurlijk evenwicht en maakt de bodem weerbaar tegen plagen, waardoor geen chemische meststoffen nodig zijn. Bovendien slaat een rijke bodem meer CO2 op, én hij kan droge en natte periodes beter verwerken. Win-win!”

3. Je helpt de cirkel te doorbreken

Blauwe druifjes en tulpen. (Foto: Robert Heemskerk)

“De gangbare bollenteelt zit in een vicieuze cirkel. Telers willen zeker zijn van hun oogst, daarom wordt er nog veel gif gebruikt om plagen en onkruid te bestrijden. Bloembollen die de grens over gaan als exportproduct, mogen geen enkel virus of beestje bevatten. Al het leven wordt doodgespoten, waardoor het juist lastiger wordt om plagen te voorkomen. Die cirkel willen we doorbreken. In de biologische bollenteelt werken we niet tegen, maar samen met de natuur. We zetten bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in om ongewenste beestjes te bestrijden of af te leiden. Denk aan chitine uit garnalenschillen of algen.”

4. Meer biodiversiteit

“Behalve met bloeiende bollen, zorgen we ook met onze wisselteelt voor meer biodiversiteit. Hoe dat werkt? We laten slimme mengsels van plantjes groeien als tussengewassen. Dit zijn groenbemesters die de grond waarop we telen weer vruchtbaar maken. Peulen halen bijvoorbeeld stikstof uit de lucht en geven het via hun wortels af aan de grond. Ook klaver is een geweldige groenbemester. Het microleven in de grond, maar ook vogels en insecten profiteren ervan!”

5. Biologische bloembollen zijn bijvriendelijk

Biologische bloembollen; hyacint
Een bij op een hyacint. (Foto: Robert Heemskerk)

“Biologische bloembollen zijn vrij van neonicotinoïden, kortweg neonics. Die wil je echt niet op je bloem of bol, omdat ze de zenuwcellen in de hersenen van bijen zodanig verstoren dat ze sterven. Bijvriendelijke bloembollen zijn gifvrij en geven gezonde voeding af. Met jouw biologische bloembollen zorg je ervoor dat bijen, maar ook hommels, al vroeg in het jaar de nectar en het stuifmeel vinden die ze na hun winterslaap zo hard nodig hebben. Plant daarom in het najaar je vroegbloeiende bloembollen. Maar eigenlijk wil je dat er het hele jaar door wat voor bijen te smullen is. Daarom koop je bloembollen met verschillende bloeitijden. Dit bijenbuffet is bijvoorbeeld een aanrader.”

Tip! Biologische bloembollen die in het vroege voorjaar bloeien, zijn bijvoorbeeld krokus, blauwe druif, sneeuwroem en sterhyacint.

3x Favoriete biologische bloembollen

Biologische bloembollen
Tulpenbollen plant je in de herfst. (Foto: Andreas Krone)

In de webshop van Natural Bulbs vind je een groot assortiment bloembollen van Nederlandse, gecertificeerde biologische kwekers. Je kunt hier ook voordelige grootverpakkingen kopen. Inspiratie nodig voor je aankoop? Robert Heemskerk deelt drie favorieten.

1.     Blauwe druif

Biologische bloembollen; muscari
Een bij op blauwe druif. (Foto: Robert Heemskerk)

“De opening van de bloemen lijkt klein, maar bijen kunnen er juist ontzettend goed bij. Ik vind het fascinerend hoe enthousiast bijen erop reageren.”

2.     Wilde tulpjes

Biologische bloembollen; wildtulpjes
Wilde tulpjes. (Foto: Robert Heemskerk)

“Mooie open bloemen, goed bereikbaar voor bestuivers. Ze zijn lekkerder voor bijen dan lange tulpen.”

3.     Allium

Biologische bloembollen; allium
Allium ‘Christophii’. (Foto: Robert Heemskerk)

Allium ‘Purple Sensation’ bloeit in mei-juni en trekt veel vlinders en bijen aan. Mijn persoonlijke favoriet is de Allium ‘Christophii’, met een doorsnede van 20 cm. Ook uitgebloeid heeft de bloem een prachtig silhouet.”

Ontdek nog veel meer biologische bloembollen op de website van Natural Bulbs

Meer lezen over biologische planten

Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu