Tulpenbollen planten, wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
12/11/2021
Tulpenbollen planten

Tulpenbollen planten is een makkelijke manier om je borders en potten in april en mei van alle denkbare kleuren te voorzien. Maar plant deze bloembollen voor de grootste kans op succes wel op het juiste moment!

Lees verder na de advertentie

Waar tulpenplanten planten?

tulpenbollen planten waar

Plant tulpen altijd op een zonnige en beschutte plek. Zorg voor een goed drainerende grond, om te voorkomen dat de bollen gaan rotten. Is jouw grond zwaar (klei) of juist heel licht (zand), verbeter de grond dan eerst met voldoende compost. Verder is het slim om de bollen achter vaste planten in een border te zetten. Wanneer de tulpen uitgebloeid zijn en het blad verwelkt, onttrekken de groeiende vaste planten ze aan het zicht.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week actuele tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer tulpenbollen planten

Lees verder na de advertentie

Het beste plant je tulpen zo laat mogelijk in de herfst. Door de bollen laat te planten, verklein je de kans dat de tulpen door de schimmel Botrytis tulipae (ofwel vuur) worden aangetast. November is daarom meestal de beste tijd voor het planten van tulpenbollen. Maar zelfs met planten in december of januari voor bloei in het voorjaar kom je meestal nog weg.

Hoe tulpenbollen planten?

Tulpenbollen planten hoe diep

Graaf een plantgat dat diep genoeg is (ca. 20 cm diep of drie keer dieper dan dat de tulpenbol hoog is) en leg de bol erin. Zorg dat de punt van de bol naar boven wijst. Plant de bollen met een tussenruimte van ongeveer 5 cm. Het mooiste effect bereik je door veel bollen vlak bij elkaar te planten. Geef ze na het planten water en laat ze dan over aan de elementen.

Hoe diep tulpenbollen planten?

Het is belangrijk dat je tulpenbollen niet te diep of juist te oppervlakkig plant. Anders heb je kans dat ze niet opkomen of geen bloemstengel produceren. Houd als vuistregel aan dat je de tulpenbollen zo diep plant dat er nog drie keer de hoogte van de bol aan potgrond bij kan.

Tulpenbollen meerjarig

tulpenbollen meerjarig

Tulpen zijn eigenlijk meerjarige planten, maar doordat de bloembol jarenlang is doorgekweekt om de mooiste bloemen te produceren, bloeien veel soorten maar één jaar betrouwbaar. Veel tuiniers planten daarom elk jaar nieuwe bollen, zodat ze elk jaar gegarandeerd goed bloeien. Laten verwilderen in een gazon kan ook. Kweek je tulpen in potten, plant dan hoe dan ook elk jaar verse bollen.

Meer bloembollen planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu