Bloembollen planten: wanneer en hoe doe je dat?
Wanneer kun je het beste bloembollen planten en hoe stop je de bollen dan goed in de grond? Met deze tips steel je het hele jaar door de show met bloeiende bloembollen in jouw tuin.
Wat zijn bloembollen?
De term ‘bloembol’ verwijst vaak niet alleen naar echte bollen zoals narcissen en tulpen, maar ook naar knollen en wortelstokken. Technisch gezien zijn dit geen bollen, al is het verschil klein. Anders dan bij vaste planten, slaat een bloembol het voedsel voor de groei in de bol zelf op. Dat is ook meteen de reden dat je het loof na de bloei nooit moet afknippen. Het zet zich samen met zonlicht en water om tot voedsel voor de bloem van volgend jaar.
Wanneer bloembollen planten?
Wie zich in het voorjaar wil verlustigen aan bloeiende tulpen, krokussen of andere voorjaarsbloeiers, mag de bloembollen in de herfst al een plekje geven in de tuin. Dit doe je van september t/m december, voor de eerste nachtvorst. In het voorjaar kun je zomerbollen planten, zoals dahlia’s en lelies. In de loop van mei is de kans op nachtvorst voorbij en kunnen ze met een gerust hart de grond in. Op deze manier kun je maandenlang genieten van de kleurenpracht in je tuin.
Jaarkalender voor bloembollen planten
Wil je het hele jaar genieten van bloeiende bloembollen in je tuin, plant dan bollen op de volgende momenten:
Bloembollen planten in april en mei
Lelie, dahlia, canna, crocosmia, gladiool, ananasplant (Eucomis), kliplelie (Nerine), anemoon, begonia.
Lees verder na de advertentie
Bloembollen planten in augustus
Herfsttijlozen (Colchicum).
Bloembollen planten in september en oktober
Sneeuwklokje, iris (Iris reticulata), krokus, blauwe druif (Muscari),narcis, hyacint, keizerskroon (Fritillaria imperialis), kivietsbloem (Fritillaria meleagris), allium, camassia, Bulgaarse ui (Nectaroscordum).
Bloembollen planten in november en december
Krokus, blauwe druif (Muscari), tulpen, keizerskroon (Fritillaria imperialis), camassia. Let op: probeer tulpen pas in november of zelfs december te planten. Dankzij de koude grond slaan ziektes zoals tulpenvuur minder snel toe.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Waar plant je bloembollen?
Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk overal wel, zolang de grond maar goed water doorlaat. Ze gedijen het beste op een zonnige plek. Sommige bollen, zoals sneeuwklokjes of narcissen, groeien ook in de schaduw. Bloeiende bollen staan mooi in potten en bloembakken, fleuren je gazon op, brengen kleur tussen de vaste borderplanten of aan de voet van bomen. En wie houdt er nou niet van een wilde bloemenweide? Mogelijkheden te over.
Meer inspiratie: bloembollen combineren om je tuin meer kleur te geven
Bloembollen planten in kleigrond: tip
Tuinier je op zware grond, zoals klei? Doe dan eerste een handje grit of zand in het plantgat en leg daar de bol op. Zo krijgen je bloembollen geen natte voeten. Bolgewassen die wel van een wat zwaardere kleigrond houden, zijn bijvoorbeeld kievitsbloemen en daglelies.
Hoe diep plant je bloembollen?
De vuistregel is dat je een gat graaft dat drie keer de diepte van de bol heeft. Je kunt beter iets te diep dan te ondiep planten, al zijn er natuurlijk uitzonderingen, dus check per soort hoe diep je de bloembollen moet planten. Zo plant je dahlia’s vlak onder de grond en kun je bij het planten van canna’s het topje het beste een kleine stukje boven de grond uit laten steken.
Hoe bloembollen planten? Een stappenplan
Bloeiende bloembollen zijn op hun mooist als je ze royaal plant. Met dit stappenplan kun je meteen aan de slag.
1. Plantgat graven
Graaf een gat van ongeveer drie keer de diepte van de bloembol. Een troffel of een bollenplanter zijn handige hulpmiddelen.
2. Bloembollen planten diepte
Plaats de bloembol altijd met de spitse kant naar boven en houd een diepte van twee keer de bloembol aan.
3. Planten in groepen
Bloembollen planten in groepen van minimaal 10 stuks heeft het mooiste effect.
4. Bepaal de compositie
Plant de hoger groeiende bloemen achter de lagere, voor een mooie compositie.
5. Bloembollen toedekken
Bedek de bol met aarde. Eventueel kun je de plek met een label of stokje markeren.
6. Water geven
Is de aarde nog niet natgeregend? Dan kun je de bollen meteen water geven.
Bollen planten in potten of bloembakken
Bij het planten van bloembollen in bakken of potten kunnen deze tips je helpen.
- Plant de bollen minder diep en dichter bij elkaar, ongeveer 1 tot 2 cm ertussen.
- Kies eventueel voor lagen, bijvoorbeeld: potgrond tot de helft, tulpenbollen, potgrond, narcissen, potgrond, krokussen. De krokussen zullen eerst bloeien en de rest volgt erna.
- Gebruik wat hydrokorrels voor extra drainage.
- Voeg een universele, turfvrije potgrond toe.
- Zodra je bloembollen in bloei staan, kun je gaan schuiven met je potten. Zo heb je altijd een mooie compositie.
Inspiratie en kooptips bloembollen
Ben je enthousiast geworden over bloembollen planten? Tijd om ze aan te schaffen! Hier kun je op letten wanneer je bloembollen gaat kopen bij een kweker of online.
- Bestel je bloembollen op tijd, want populaire soorten kunnen razendsnel opraken. Maak je verlanglijst ruim op tijd klaar.
- Kies bollen die dik en stevig aanvoelen en geen tekenen van zachtheid of rotting vertonen.
- Bewaar de bloembollen na de aankoop op een droge, koele plek (tussen 10 en 15 graden Celsius).
- Waarom het wiel zelf uitvinden? Er bestaan kant-en-klaar geselecteerde collecties van bloembollen die een opeenvolging van kleur bieden of elkaar aanvullen.