Allium (sierui): tips voor planten, standplaats en vermeerderen
Allium is een bolvormige vaste plant die tot vier jaar na het planten leeft. Met een lang bloeiseizoen bloeien de planten wekenlang en overbruggen ze de kloof tussen de lente en de zomer. Alliums zijn geliefd bij bijen en dragen prachtige pomponbloemen in paarsroze en witte tinten en zien er fantastisch uit als ze in grote groepen worden geplant. Alliums zijn uitstekende snijbloemen, zowel in verse als gedroogde arrangementen.
Inhoudsopgave
Hoe kweek je allium
Kweek alliums in vochtige maar goed doorlatende grond in de volle zon. Plant er zoveel als je je kunt veroorloven – de meest indrukwekkende alliumschermen ontstaan door massale aanplant. Het is een goed idee om ze tussen laagblijvende kruidachtige planten te planten, die het lelijke, draderige blad na de bloei verbergen. Laat het loof van allium na de bloei op natuurlijke wijze afsterven en overweeg om de bloemschermen te laten staan, omdat ze er op zichzelf al aantrekkelijk uitzien, vooral in de winter. Mulch jaarlijks met goed verteerde mest of compost.
De juiste sieruien kiezen
Denk bij het kiezen van alliums om te kweken aan de ruimte in je tuin. Ga je ze in rijen door de border planten of ga je ze in het groot in potten planten? Als onderdeel van een prairiebeplanting of iets formelers? Het is ook belangrijk om na te denken over de kleur van je alliums – de meeste alliumbloemen zijn paars, maar sommige zijn er in blauwe, witte, gele en roze tinten. Denk ook aan de grootte van je allium – dat is zowel de bloemgrootte als de totale hoogte van de plant. Bloemgroottes variëren van een paar centimeter tot meer dan 20 cm in diameter, terwijl de acht van alliums ook aanzienlijk kunnen variëren.
Grote, hoge alliums zoals ‘Purple Rain’ en ‘Globemaster’ doen het goed als je ze afzonderlijk of in groepjes plant. Kortere soorten zoals Allium christophii doen het goed in potten. Trommelstokjes zoals Allium sphaerocephalon zien er geweldig uit in prairiebeplantingen.
De beste standplaats voor Allium
Sieruien doen het het beste op een zonnige plek in een zeer goed doorlatende grond. Ze zijn niet kieskeurig wat grondsoort betreft. Plant hogere soorten achteraan in de border en kortere soorten vooraan. Alliums zijn goed geschikt om in potten te kweken, maar hun bladeren kunnen er na de bloei lelijk uitzien.
Alliums produceren loof voordat de bloemen verschijnen. Dit betekent dat ze vaak beter geschikt zijn voor het midden van een border waar het verbleekte blad onopgemerkt blijft terwijl de bloemen een show opvoeren. Om het verbleekte blad niet te zien, plant je alliums tussen siergrassen en vaste planten.
Voor een dramatisch beeld kun je alliums in grote rijen door de border laten groeien of ze in je gazon laten verwilderen.
Allium-bollen planten
Plant alliumbollen minstens vier keer zo diep als de grootte van de bol (minstens 15 cm diep). Het is beter om ze te diep te planten dan te ondiep. Het is het beste om niet meer dan één alliumbol in hetzelfde plantgat te planten, maar als je een meer naturalistisch beeld wilt, kun je kleinere groeiende alliums 7-10 cm uit elkaar planten, en hogere soorten ongeveer 20 cm uit elkaar.
Als de grond vochtig is, hoef je ze geen water te geven. Geef in het voorjaar, wanneer de groei begint, een uitgebalanceerde meststof op arme grond.
Allium in potten
Net zoals andere bloembollen kun je sieruien prima in een pot planten. Kies bijvoorbeeld een wat kleinere variant, zodat de verhouding tussen de pot en de sierui niet uit balans gaat.
Bij het planten van alliums in potten is het belangrijk om voor goede afwatering te zorgen. Zet de pot op pootjes en doe eerst een laagje hydrokorrels op de bodem.
Wanneer Allium planten
De beste tijd om alliumbollen te planten is in de herfst, meestal van september tot november. Als je je alliumbollen niet voor eind november plant, maak je dan geen zorgen – je zou ze zonder problemen tot eind december moeten kunnen planten. Zorg er alleen voor dat de bollen nog stevig zijn en geen tekenen van schimmel of ziekte vertonen voordat je ze plant (gooi bollen die dat wel doen weg). Als je ze laat plant, zullen je alliums in het eerste jaar later bloeien dan normaal, maar in het tweede jaar zullen ze dat weer inhalen.
Sieruien verzorgen
Hogere soorten kunnen ondersteuning nodig hebben in onbeschutte posities. Als de bloemen zijn uitgebloeid, laat je ze aan de plant zitten tot ze uit elkaar vallen. Je kunt de zaadhoofden ook plukken, om ze te drogen en als decoratie te gebruiken.
Alliumbollen kunnen jaar na jaar in de tuin blijven. Probeer te onthouden waar je bollen hebt geplant, zodat je ze niet beschadigt bij het planten van nieuwe planten.
Allium vermeerderen
Na een paar jaar zullen alliumbollen zich vermenigvuldigen. In sommige gevallen zul je zien dat de witte bollen zichzelf uit de grond duwen. Til de bollen in de late herfst of het vroege voorjaar voorzichtig op en pel de uitlopers er voorzichtig af om ze direct in de grond te planten.
Om alliums uit zaad te kweken, laat je de bloemhoofden aan de plant zitten en verzamel je het rijpe zaad om het meteen te zaaien. Houd er rekening mee dat het kweken van alliums uit zaad een langdurig proces is. Het duurt namelijk jaren voordat je uit zaad een bloeiende plant hebt gekweekt.
Problemen bij sieruien
Witrot is een schimmelziekte die de groei van uien en andere alliums remt. Om terugkerende infecties te voorkomen, verwijder en verbrand je het aangetaste plantmateriaal en vermijd je het planten van alliums op dezelfde plek gedurende ten minste vijf jaar.
Mooie soorten alliums
Er is ontzettend veel keuze in sieruien, van de klassieke soorten tot bijzondere variëteiten waarvan je in eerste instantie niet eens verwacht dat het alliums zijn. Je vindt
Meer lezen over alliums:
- Ruim een half jaar bloeiende alliums? Zo krijg je dat voor elkaar
- Oogst gemakkelijk alliumzaden met dit stappenplan (ook bij regenachtig weer)!
- Van deze 6 bloemen verwacht je niet dat het alliums zijn
- Klassieke allium: de 6 mooiste soorten
- Inheemse plant: daslook (Allium ursinum)
- Alliums combineren? Probeer deze inspirerende plantcombinaties
- Allium ‘Purple Sensation’: dit is waarom je deze sierui moet hebben