Lees verder onder de advertentie
Daslook
Allium ursinum

Lees verder onder de advertentie
Ieder jaar is het weer een spektakel in het voorjaar als de daslook bloeit: de stervormige, witte bloemetjes kunnen hele bloementapijten vormen. En het blad smaakt ook nog eens heerlijk knoflookachtig. Kortom: dit is een plant die je beter wil leren kennen. Lees alles over hoe je daslook het beste kunt planten, zaaien, wat de bloeitijd is en meer!
Ga direct naar:
Wat is daslook (Allium ursinum) voor een plant?

Daslook is een overblijvende plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant van zo’n 20-40 cm hoog heeft lancetvormig blad dat aan de bovenkant glanst. De bloemen staan in losse, bolvormige schermen en zijn prachtig zuiver wit. Ze geuren naar uien en knoflook, net zoals het blad, wanneer je het kneust. Vandaar dat de plant soms wilde knoflook wordt genoemd.
Allium ursinum is een aantrekkelijke, laagblijvende bodembedekker voor je tuin, die sterk kan uitbreiden. De plant kan zelfs zevenblad verdringen! Overtollige planten kun je in het voorjaar prima oogsten en opeten. Pluk je daslook in het wild? Doe dit dan met mate. De plant staat vanaf 2017 niet meer op de rode lijst, maar toch is het goed om voldoende over te houden.
De beste standplaats voor daslook

Daslook groeit het best in een vochthoudende, humusrijke, kalkhoudende bodem, in de halfschaduw of schaduw (zie: vaste planten voor in de schaduw). In het wild zie je de plant vooral in hellingbossen, holle wegen, onder heggen en in struikgewassen. In de tuin groeit de plant goed onder bijvoorbeeld loofbomen, struiken en heggen die (lichte) schaduw bieden en waar de grond niet te droog wordt.
Wekelijks tuintips in je mail
Daslook planten: zo doe je dat
De wortels van daslook zijn een soort knollen en kun je het beste in de vroege lente (maart-april) of in het najaar (september-november) planten. Dit doe je als volgt:
- Graaf een gat in de aarde van ca. 10 cm diep.
- Hanteer een plantafstand van ca. 10 cm.
- Plant met de spitse punt naar boven en de wortels naar beneden.
- Je hoeft daslook niet te bemesten, te snoeien of verder te verzorgen.
- Houd er rekening mee dat de bladeren verdwijnen na de bloei, maar in het voorjaar gewoon weer terugkomen.
Daslook delen en verplanten

Daslook kan aardig woekeren in de tuin. Na een paar jaar kan het nodig zijn om de plant wat in toom te houden: een mooi moment om de pollen te delen (net als sneeuwklokjes delen) en/of te verplanten. Na de bloei, zodra het blad geel wordt, graaf je de wortels uit met een schepje en zet je delen van de plant op een nieuwe standplaats (of je maakt er soep van!).
Daslook zaaien
Daslook kun je rechtstreeks in de vollegrond zaaien op een beschutte plek. Doe dit in september-oktober, dat is ook het moment waarop de plant zich van nature uitzaait. Daslookzaden zijn koudekiemers, wat betekent dat ze na een warme kiemperiode van 2 tot 5 weken ook een periode van kou nodig hebben (tussen -5 en 5 graden). Soms kiemt daslook pas na enkele jaren. Het zaaien vergt dus wel wat geduld!
Bloeitijd daslook

Daslook bloeit hoofdzakelijk van april tot en met begin juni en is dan een aantrekkelijke plant voor bijen, die zowel nectar als stuifmeel levert. Ook wordt de plant bezocht en bestoven door (zweef-)vliegen, kevers en dag- en nachtvlinders. Allium ursinum kan hele tapijten vormen die tijdens de bloei een uitbundig voorjaarsspektakel geven.
Daslook combineren
Combineer daslook in je tuin met inheemse soorten als gele dovenetel, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, bosandoorn, bosanemoon, slanke sleutelbloem, gewoon speenkruid en wilde akelei.
Is daslook giftig?

Nee, daslook is niet giftig en kun je prima eten. De Kelten en Romeinen gebruikten daslook als geneeskrachtige kruidenplant, onder andere tegen verkoudheid, griep en keelpijn. Zowel de bovengrondse als de ondergrondse delen van de plant zijn eetbaar en hebben een milde knoflooksmaak. Het (jonge) blad, geoogst voor de bloei, smaakt heerlijk op brood en kaas. Je kunt er ook een prima pesto van maken of het blad verwerken in salades, soepen, boter, kwark en kaas.
Wanneer daslook eenmaal bloeit, verandert de smaak. Sommige mensen zijn allergisch voor bloeiende daslook: het kan huidirritatie veroorzaken, maar desalniettemin is de plant niet giftig.
Verschil daslook en lelietje-van-dalen: wél giftig!

Allium ursinum wordt weleens verward met het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), die erg giftig is en die je dus nooit mag eten. Het meest duidelijk zijn de verschillende bloeiwijzen en de knoflookgeur, die het lelietje niet heeft. Daslook heeft kleine, witte bloemetjes in ronde trosjes op dunne steeltjes. Lelietje-van-dalen heeft klokvormige bloemetjes aan één gebogen steel. De bladeren van Allium ursinum groeien direct uit de grond, terwijl die van lelietje-van-dalen aan stengels zitten.
Waar kun je daslook ‘bollen’ kopen?
Daslook kun je het beste bij een duurzame kwekerij (liefst biologisch) aanschaffen, zoals Cruydt-Hoeck of in de webshop van Natural Bulbs. Je kunt ook een vriend, buur of iemand met een moestuin vragen of je een stukje mag uitsteken om in je eigen tuin of moestuin te zetten – Allium ursinum groeit snel en breidt zich makkelijk uit. Een polletje wordt niet snel gemist!