Ruim een half jaar bloeiende alliums? Zo krijg je dat voor elkaar

Helga Kluiter
|
12/10/2023
allium bloeitijd spreiden

De meeste alliums bloeien eind voorjaar of begin zomer. Maar als je je soorten zorgvuldig kiest, kun je de allium bloeitijd zo plannen dat je maandenlang kunt genieten van bloeiende alliums.

Lees verder na de advertentie

Alliums voor in de border

Sieruien behoren tot een omvangrijke plantenfamilie waartoe ook bieslook, prei, sjalotjes, knoflook en ‘gewone’ uien behoren. De sieruien worden echter niet gekweekt om te eten maar, zoals de naam al zegt, voor hun sierwaarde. Want die is enorm! De bloemhoofden bestaan uit vele kleine bloemetjes die samen een grotere bol vormen in diverse kleurtinten. En zijn ze uitgebloeid, dan nog kun je nagenieten van de fraaie zaadhoofden.

Allium bloeitijd spreiden (1): plant met tussenpozen

trommelstokjes of kogellook
Trommelstokjes tussen siergrassen

Er zijn twee manieren om de bloei van je alliums te spreiden. De eerste manier is om nieuwe bollen in het najaar steeds met tussenpozen van een paar weken te poten. Alliums kun je het beste in oktober en november poten, en bij gematigd weer zelfs nog begin december. Door dezelfde soort op verschillende momenten te poten, zullen de bloeitijden van plant tot plant iets verschillen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Allium bloeitijd spreiden (2): plant verschillende soorten

Lees verder na de advertentie

Veel allium soorten zijn vaste planten. Je hoeft ze dus maar één keer te poten en vervolgens komen ze elk jaar terug. Je laat ze in de winter lekker in de grond zitten – lekker makkelijk! Maar als je de bloei niet kunt beïnvloeden met de momenten waarop je ze poot, moet het op een andere manier: door soorten te kiezen die op verschillende momenten bloeien.

De allium bloeitijd spreiden voor een half jaar lang bloemen

Als je de volgende soorten kiest, heb je (bij de juiste weersomstandigheden) van april tot november alliums in bloei staan!

Daslook (Allium ursinum)

daslook allium ursinum inheems

Een van de allervroegste alliumsoorten is het inheemse daslook (Allium ursinum). Hij verschijnt in april en bloeit vaak door tot begin juni. De bolle, losse bloemschermen bloeien wit en ze ruiken naar ui en knoflook. Ze lokken bovendien heel veel bijen, vlinders en andere soorten bestuivers. Alle delen van de plant zijn eetbaar.

Bloei: april – juni

Allium ‘Purple Sensation’

allium purple sensation

Als het vroege voorjaar zonnig is, verschijnt de ongeveer 80 cm hoge Allium ‘Purple Sensation’ vaak al eind april. Vervolgens bloeit hij wekenlang door. De paarse, ronde bloemhoofden van zo’n 10 cm zijn echte blikvangers. Ga je voor nog groter, kijk dan ook eens naar de iets later bloeiende Allium ‘Globemaster’, met een hoogte van ongeveer een meter en bloemhoofden van ruim 20 cm doorsnede.

Bloei: eind april – juni

Sterrenlook (Allium christophii)

sierui combineren

De bloeiende ‘sterretjes’ staan bij deze soort vrij ver uit elkaar, wat de Allium christophii (ook vaak geschreven als ‘cristophii’) een bijzonder uiterlijk geeft. Plant hem in groepen voor een maximaal effect. Doet het goed tussen niet al te hoge siergrassen.

Bloei: mei-juni

Allium schubertii

Allium schubertii klassieke allium

Deze sierui ziet er zeer opmerkelijk uit, want de losse bloemsteeltjes in de bol hebben verschillende lengtes. De vrouwelijke stelen van Allium schubertii zijn kort en de mannelijke lang. Het geeft een grillig en fraai effect. De losse bloemetjes zijn paars met een groen hart. Plant in zonnige borders of in potten als opvallend middelpunt. Ook te gebruiken als snijbloem.

Bloei: mei-juni

Allium atropurpureum

Voor een opvallende kleur moet je bij de Allium atropurpureum zijn, want de bloemen hebben een prachtige, donkere rood-paarse tint. De halfbolle bloemhoofden zijn ongeveer 5 cm groot. Hij is afkomstig uit de Balkan, waar hij van nature groeit op droge, open plekken.

Bloei: mei-juni

Blauwe look (Allium caeruleum)

allium bloeitijd spreiden
Allium caeruleum met Imperata cylindrica ‘Rubra’

De hemelsblauwe Allium caeruleum (ook bekend als Allium azureum) is afkomstig van de steppe en wordt vanwege zijn kleur bij ons ook wel blauwe look genoemd. Combineer hem bijvoorbeeld met gele, oranje en witte bloemen voor een stijlvol resultaat.

Bloei: juni-juli

Allium sphaerocephalon (kogellook, trommelstokjes)

Bloembollen planten hoe diep

De eivormige rode bloemhoofden zweven op lange, groene stengels en hebben wel wat weg van trommelstokjes. Vandaar de volksnaam van deze geliefde sierui-soort. Zet Allium sphaerocephalon in een gemengde border tussen siergrassen, of bijvoorbeeld in een grindtuin. Zorg voor vruchtbare maar goed drainerende grond en volle zon en plant ze drie keer zo diep als dat de bollen groot zijn.

Bloei: juni-augustus

Allium ‘Millenium’

millenium sierui

De laagblijvende Allium ‘Millenium’ komt pas wat later in de zomer op stoom, en bloeit dan met zachtroze bolletjes van enkele centimeters groot. Zet hem vooraan in een border en laat hem na de bloei staan. Hij is perfect voor een gemengde border met vaste planten. Plant hem in groepen en lok veel bestuivende insecten. Een zorgeloze plant die jaar na jaar weer net zo mooi terugkomt.

Bloei: juli-augustus

Allium thunbergii

Allium thunbergii
Foto: Creative Commons/Koichi Oda

Een Allium die bloeit in het najaar? De van oorsprong Japanse Allium thunbergii doet het! Wanneer andere planten er de brui aan geven, komen de bloemen van deze sierui tevoorschijn. Hij blijft laag en de bolronde bloemhoofden die zweven boven grasachtig loof zijn ongeveer twee centimeter groot. Een perfecte afsluiter van het alliumjaar!

Bloei: september-november

Meer alliums voor je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu