Alliums combineren? Probeer deze inspirerende plantcombinaties

Helga Kluiter
|
27/06/2022
allium combineren

Een allium combineren met andere planten is tegelijkertijd heel makkelijk en moeilijk. Makkelijk omdat er zo veel mogelijkheden zijn, en moeilijk omdat het kiezen uit al die prachtcombinaties best lastig is! Daarom doen we alvast een paar mooie suggesties.

Lees verder na de advertentie

Alliums voor elke tuin

Alliums zijn veelzijdige planten die zowel in een prairiebeplanting als in een cottagetuin niet misstaan. Bovendien kun je kiezen uit heel veel soorten die verschillen qua grootte, hoogte en kleur. De meeste alliums bloeien van eind voorjaar tot begin zomer, maar kwekers proberen ook soorten te kweken die later in het jaar bloeien.

Sierui combineren met wolfsmelk, salvia en toorts

sierui met wolfsmelk combineren

Allium ‘Mount Everest’, Euphorbia, Salvia en Verbascum
Wat een heerlijk romantische combinatie is dit! De witte bloemen van de sierui zorgen hier voor frisheid en contrast tussen het groen en het paars. Het zorgt ook voor meer diepte in het ontwerp en nodigt je uit om de tuin verder te ontdekken, richting de donkerbladige vlier verderop.

Allium combineren met ooievaarsbek

sierui en geranium

Allium ‘Purple Sensation’ en witte ooievaarsbek (Geranium)
Hier staat Allium ‘Purple Sensation’ samen met witte ooievaarsbek (Geranium). De frisgroene bladeren vormen de perfecte achtergrond, terwijl het wit van de ooievaarsbek de krachtige kleuren van de Allium benadrukt.

Lees verder na de advertentie

Allium ‘Purple Sensation’ combineren met nagelkruid en toorts

allium combineren met Geum

Allium ‘Purple Sensation’, Geum ‘Prinses Juliana’ en Verbascum ‘Violetta’
Deze kleurrijke combinatie combineert het paars van Allium ‘Purple Sensation’ met feloranje nagelkruid (Geum ‘Prinses Juliana’) en het nog donkerdere paars van de toorts, Verbascum ‘Violetta’. Het effect is een natuurlijke en wat wilde look, met toefjes kleur tussen de groene grassen. De donkere toortsen accentueren de lichte kleur van de alliums, terwijl het oranje voor contrast zorgt.

Sierui, Artemisia, zegge en salvia

allium combineren

Allium, Artemisia, Carex, Salvia nemorosa
De donkerbladige Artemisia haalt het paars van de allium prachtig op, terwijl de lichtere Artemisa ludoviciana op de voorgrond voor meer kleurcontrast zorgt. De zegge (Carex) levert de neutrale achtergrond. De paarse salvia’s vullen de kleuren van de alliums aan en blijven ook voor kleur zorgen nadat de sieruien zijn uitgebloeid.

Allium combineren met siergras

trommelstokjes met siergras

Pennisetum setaceum en trommelstokjes (Allium sphaerocephalon
Deze schitterende combinatie toont het lampenpoetsersgras (Pennisetum) en de trommelstokjes (ook bekend als kogellook) op hun best. De kleur van het siergras haalt het bordeauxrood van de alliumbloemen op, terwijl de geveerde grasaren beweging en contrast opleveren. De blokken met kleur op de achtergrond geven diepte aan het geheel.

Meer allium combineren in de tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu