Allium ‘Purple Sensation’: dit is waarom je deze sierui moet hebben

Helga Kluiter
|
16/06/2021
Allium Purple Sensation

Wat een verschijning is deze sierui! Allium ‘Purple Sensation’ is wat minder groot dan zijn grote broer Allium ‘Globemaster’, maar de felpaarse kleur van de stervormige bloemetjes op de stevige stengels zijn minstens zo indrukwekkend.

Lees verder na de advertentie

Allium ‘Purple Sensation’

  • Botanische naam: Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ (synoniem: A. hollandicum ‘Purple Sensation)
  • Volksnaam: Sierui
  • Familie: Alliaceae
  • Type plant: Bol
  • Bloeitijd: mei-juni
  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 7 cm
  • Standplaats: zon

Alliums combineren

Alliums combineren

Alliums staan geweldig in groepjes die steeds terugkomen door je border. Of zet een grote groep van deze sieruien bij elkaar voor een waar spektakelstuk. Ook in een grote pot heeft hij het naar zijn zin. Het is bovendien een fantastische, indrukwekkende snijbloem.

Allium ‘Purple Sensation’ planten

Voor de beste resultaten plant je deze sierui in vruchtbare grond die goed afwatert. Hij moet een plek krijgen in de volle zon. Het beste plant je de bollen in het najaar. Plant hem drie keer zo diep als dat de bol hoog is. Deze sierui is niet helemaal winterhard, dus mulch de grond goed voor de winter. Als je ze in potten hebt geplant, zet die dan op een vorstvrije plek als er veel kou wordt verwacht.

Tuinieren voor de natuur

Lees verder na de advertentie

De bloemen van Allium ‘Purple Sensation’ bevatten veel nectar en pollen. Het is dus een echte aanwinst voor de natuurvriendelijke tuin. Deze sierui staat er dan ook om bekend dat hij veel bijen, vlinders, motten en andere bestuivende insecten aantrekt.

Meer tuinieren voor de natuur

Tuinieren voor de natuur Gardeners' World

De speciale uitgave Tuinieren voor de natuur van Gardeners’ World staat vol tips en inspiratie om alles wat kruipt en fladdert in je tuin te helpen. Welke bloemen zijn het beste? Welke soorten bijen, vlinders en vogels kun je spotten? En hoe richt je je tuin in zodat jij en de natuur er optimaal van genieten? Ontdek het allemaal!

Allium ‘Purple Sensation’ verzorging

Allium ‘Purple Sensation’ verzorging

Zet Allium ‘Purple Sensation’ in vochtige grond die goed afwatert, want van natte voeten gaat de bol rotten. Het is verstandig om deze sierui tussen andere lage vaste planten te zetten die het blad verbergen wanneer het begint te vergelen. Laat het blad afsterven na de bloei. De zaadhoofden kun je gewoon laten zitten, want die zien er mooi uit – vooral in de winter. Mulch de grond jaarlijks met een laag compost.

Allium bollen overhouden

Je hoeft de bollen niet uit de grond te halen zodra ze eenmaal zijn aangeslagen. Geef ze, wanneer ze zijn uitgebloeid, wat voeding om aan te sterken en mulch ze goed in de winter. Dan lopen ze volgend jaar gewoon weer uit.

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu