Het leverbloempje (Hepatica) kondigt de lente aan

Helga Kluiter
|
02/03/2021
leverbloempje (Hepatica)

Het lieflijk ogende leverbloempje (Hepatica nobilis, ofwel Anemone hepatica) bloeit tussen februari en april. Daarmee is hij een echte vroegbloeier. Zijn naam ontleent hij aan de vorm van zijn bloemblaadjes. Die zouden lijken op een lever (hepaticus is Latijn voor lever).

Lees verder na de advertentie

Dit zijn 5 van de mooiste soorten Hepatica:

1. Hepatica maxima

Leverbloempje Hepatica maxima
Hepatica maxima

Dit leverbloempje met opvallend levervormige en groenblijvende blaadjes werd in vervlogen tijden nog wel eens gebruikt als medicijn. Men dacht dat iets dat zó leek op een menselijk orgaan wel goed moest zijn voor datzelfde orgaan. Wij raden het ten sterkste af om de proef op de som te nemen …

Hoogte x Breedte 15 cm x 20 cm

2. Hepatica nobilis var. pubescens

Hepatica nobilis var. pubescens
Hepatica nobilis var. pubescens

Deze Hepatica staat mooi in rotstuinen in de schaduw. Zaai de zaden van dit leverbloempje zodra ze rijp zijn in een koude bak. Je kunt het plantje ook vermeerderen door hem in het najaar te delen. Maar pas op, want na het scheuren herstellen ze zich vaak maar langzaam. Het blad is bedekt met fijne haartjes en erg gevoelig voor zonnebrand.

Lees verder na de advertentie

H x B 15 cm x 20 cm

3. Hepatica transsilvanica

Leverbloempje Hepatica transsilvanica
Hepatica transsilvanica

Deze Roemeense variant van het leverbloempje kom je in het wild voornamelijk tegen op steile oevers in beukenbossen. Dat garandeert een goede afwatering, Allerlei dieren, zoals bladluis, muizen en slakken, zien in het jonge leverbloempje een smakelijk hapje, dus wees niet verbaasd als ze opeens verdwenen zijn.

H x B 15 cm x 20 cm

4. Hepatica acutiloba

Hepatica acutiloba
Hepatica acutiloba

De scherp gelobde bloemblaadjes van dit leverbloempje uit Noord-Amerika zijn groen-wit, paars of roze van kleur. Na de bloei produceert hij vruchtjes van 1 tot 4 mm groot. Hij groeit het liefst op kalkgrond in bossen.

H x B 15 cm x 20 cm

5. Hepatica nobilis var. japonica f. magna

Hepatica nobilis var. japonica f. magna
Hepatica nobilis var. japonica f. magna

In Japan staat deze plant bekend als “plant die de sneeuw breekt”, omdat hij vaak doorgroeit onder een deken van sneeuw. Kou deert hem duidelijk niet.

H x B 15 cm x 20 cm

Zo verzorg je het leverbloempje (Hepatica)

Het leverbloempje blijft laag bij de grond en heeft wel wat weg van bosanemonen. Maar hij is een stuk veeleisender. Of beter gezegd: hij is lastig. Toch zijn ze de moeite van het proberen waard. Je kunt het beste proberen hu natuurlijke omgeving zoveel mogelijk na te bootsen, dus onder de beschutting van bomen, met een vruchtbare losse grond, liefst met veel bladaarde.

Aan het begin van de winter moeten ze genoeg water krijgen om hun wortels tot groeien aan te sporen. In de zomer moet de afwatering goed zijn.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu