Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’

Helga Kluiter
|
27/04/2021
Erysimum cheiri 'Orange Bedder'

Er zijn vele cultivars en hybriden van de muurbloem, maar de originele Erysimum cheiri (ook bekend als Cheiranthus cheiri) is nog altijd een van de mooiste en sterkst geurende soorten. Een spreekwoordelijk muurbloempje is Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’ trouwens allerminst, want je loopt niet zomaar voorbij aan zijn knalkleuren.

Lees verder na de advertentie

Kleur je voorjaar met muurbloemen

Borders en bloemperken zijn in het voorjaar niet compleet zonder muurbloemen. Die steken hun kleurrijke kopjes al vroeg in het jaar op en verspreiden daarbij hun krachtige geur. De muurbloem is eenvoudig te kweken en doet het op de meeste grondsoorten.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zijn muurbloemen vast of tweejarig?

Muurbloemen zijn eigenlijk vaste planten, maar ze leven meestal niet zo lang. Daarom worden ze vaak behandeld als tweejarige planten. Zaai ze dan elk jaar opnieuw aan het einde van de lente en plant ze uit in de herfst. Na de bloei in het voorjaar vervang je ze weer door nieuwe muurbloemen.

Lees verder na de advertentie

Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’

Erysimum cheiri 'Orange Bedder' (muurbloem)
Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’ (Foto: David Monniaux, Wikimedia Commons)

De muurbloem Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’ heeft smal, donkergroen blad. Dat contrasteert mooi met de fel oranje bloemen, die je lentetuin een flinke oppepper geven. Ook de geur is niet te missen.

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm
  • Standplaats: Zet Erysimum cheiri ‘Orange Bedder’ op een goed afwaterende plek in de volle zon. Hij doet het goed in schrale grond – niet voor niets ontleent de muurbloem zijn naam aan de plek waar hij soms spontaan verschijnt: op verweerde muren.
  • Verzorging: Houd pas uitgeplante muurbloemen voldoende vochtig tot ze goed zijn aangeslagen. Hard terugknippen na de bloei produceert soms in de zomer een tweede bloei.
  • Vermeerderen: Je kunt muurbloemen vermeerderen uit zaad, maar ook stengelstekken nemen behoort tot de mogelijkheden.
  • Combinaties: Muurbloemen zijn mooi te combineren met andere lentebloeiers en voorjaarsbollen, bijvoorbeeld narcissen en tulpen.
  • Biodiversiteit: Muurbloemen zitten vol met pollen en nectar en zijn dan ook geliefd bij de bijen.

Meer lezen over lentebloeiers:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu