Oogst gemakkelijk alliumzaden met dit stappenplan (ook bij regenachtig weer)!

Je kunt allium zaden oogsten wanneer de zaaddozen beginnen open te gaan

Alliums zijn spectaculaire, herkenbare planten. Van je favoriete allium zaden oogsten is dan ook de moeite waard: je kweekt daarmee gratis veel meer van deze prachtige bloemen voor jouw tuin. Met dit stappenplan oogst je zaadjes uit eigen tuin, zelfs bij regenachtig weer.

Lees verder na de advertentie

Allium vermeerderen

Allium decipiens

Ga je zelf allium zaden oogsten en zaaien, dan weet je van tevoren niet precies hoe de gezaaide bloemen eruit zullen zien. Sommige soorten alliums hebben namelijk eigenschappen die niet per se overgebracht worden als je ze zelf op deze manier opkweekt. Toch is dit juist een van de leukste onderdelen van het zelf oogsten en zaaien van zaden! De bloemen zullen je verrassen en je geduld belonen.

Wekelijks praktische tips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stappenplan voor allium zaden oogsten

Lees verder na de advertentie

Voor het oogsten van je alliumzaden heb je maar twee dingen nodig: een snoeischaar en een papieren zak of envelop. De simpele stappen van deze tuinklus doe je gemakkelijk tussendoor, bijvoorbeeld in je middagpauze. Volg deze drie stappen en voor je het weet heb je een voorraad alliums!

Stap 1: Knip de zaadhoofden af

Je kunt allium zaden oogsten wanneer de zaaddozen beginnen open te gaan

Alliumzaden oogsten begint bij het afknippen van de zaadhoofden. Doe dit wanneer je ziet dat de zaaddozen (bijna) beginnen open te gaan. Afgeknipte zaadhoofden staan ook mooi als droogbloemen in huis.

Stap 2: Zaadhoofden drogen

Laat de zaden drogen na het allium zaden oogsten

Breng de afgeknipte zaadhoofden naar binnen en laat ze uitdrogen.

Stap 3: Allium zaden oogsten

Tik de allium zaden uit het zaadhoofd

Nu komt het leukste! Tik de zaadjes uit de gedroogde zaadhoofden. Bewaar ze vervolgens in een papieren zak of een envelop. Schrijf hier eventueel nog de datum en plantensoort op en je bent klaar.

Allium zaden oogsten én zaadhoofden laten staan

De uitgebloeide zaadhoofden van allium zijn ook mooi als winterdecoratie in de tuin

Is je allium uitgebloeid, dan kun je de uitgebloeide zaadhoofden laten staan, want die vormen in de winter ook mooie tuindecoratie. Wil je deze zaadhoofden laten staan en tóch de zaden oogsten, dan kun je zaden direct in een papieren zak tikken.

Allium zaden oogsten bij regenachtig weer

Zaden verzamelen doe je het beste bij droog, zonnig weer, maar wat als het nou veel regent? Gelukkig kun je bij vochtig weer ook alliumzaden oogsten. Pluk de zaadhoofden en hang ze in een papieren zak op een droge plaats. Vervolgens bewaar je de zaden net als in stap 3.

Allium zaden zaaien en bewaren

Allium zaden oogsten zorgt ervoor dat je weer meer bloemen in je tuin kunt zaaien

Rijpe zaden kun je direct zaaien in de grond waar je de nieuwe alliums wilt hebben. Allium houdt van een zonnige, beschutte plek met goed waterdoorlatende grond. De zaden ontkiemen snel en bloeien binnen een paar jaar. Wil je liever op een later moment zaaien? Bewaar de zaden dan in de koelkast en zaai ze bij voorkeur in de lente, direct in de grond of in bakjes met zanderige, turfvrije potgrond.

Lees meer over zaden oogsten:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu