Cadeautip voor tuiniers: een zelfgemaakte adventskalender met zaden

Linda Passies
|
30/11/2022
adventskalender huisjes

Ben je op zoek naar een persoonlijk cadeautje voor een tuinliefhebber? Of juist een cadeau voor de tuinier die alles al heeft? Maak dan een adventskalender met zaden!

Lees verder na de advertentie

Simpel of juist veel werk

adventkalender enveloppen

In het maken van een adventskalender kun je zoveel moeite steken als je zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld allemaal envelopjes aan een mooi keuken- of tuindraad hangen (of aan een mooie tak!). Maar je kunt ook flink aan het klussen door een houten kalender te maken met vakjes of laatjes. En ben je goed in handwerken, dan is een wandkleed met zakjes een leuk idee.

Wekelijks tuintips in je mail

Meer cadeau-advies voor tuiniers? Elke week versturen wij een mail bomvol tuininspiratie. Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Qua zaden kun je het ook op verschillende manieren aanpakken. Maak kleine zadenzakjes en vul ze met zaden die je geoogst hebt uit eigen tuin, ga door je eigen zadencollectie en verdeel de zaden tussen jezelf en de kalender, of  koop (biologische) zaden.

Lees verder na de advertentie

Zo kies je zaden voor de adventskalender

adventkalender zakjes

Houdt de ontvanger van moestuinieren, pluktuinen of juist allebei? Heeft hij of zij ruimte om voor te zaaien? Wil je zaden die ook in potten of bakken kunnen? Allemaal dingen om te bedenken als je zaden uitkiest. Ons advies: maak een combinatie van moestuin en pluktuin, kies bloemen die leuk bij elkaar in een boeket staan én goed zijn voor insecten, en kies een paar bijzondere soorten groenten en bloemen. Zo ontstaat er een mooie mix.

Andere kalender voor tuiniers

Natuurlijk hoef je niet alleen zaden in de kalender te doen. Je kunt ook kleine tuinbenodigdheden toevoegen zoals een mooi bloemenschaartje, bijzondere plantenlabels of bindtouw. En hoewel een adventkalender traditioneel bedoeld is om af te tellen naar kerst, kun je ook een kalender maken om af te tellen tot de langste nacht (21 december) of het moment dat de ontvanger de zaden uit de kalender kan zaaien. 

Veel plezier met maken én met geven!

Meer lezen over cadeautjes:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu