6 prachtige vaste planten voor in de schaduw

Partnerbijdrage van Natural Bulbs
longkruid schaduw vaste planten

Niet elke plant doet het goed in de schaduw. Maar er zijn altijd mooie planten te vinden die er juist wel fantastisch groeien en bloeien. Vind je het moeilijk kiezen? We kozen op de redactie onze favoriete schaduwplanten uit bij Natural Bulbs.

Lees verder na de advertentie

Door Anne Wieggers en Linda Passies

1. Daslook (Allium ursinum)

daslook -allium-ursinum

Daslook kan flink aan de wandel gaan in je tuin, maar dat vinden wij helemaal niet erg! Je kunt namelijk heerlijke pesto maken van het blad. En omdat de plant later in het seizoen ook weer onder de grond verdwijnt, is hij niet invasief. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om er planten naast te zetten die de concurrentie wel aankunnen, zoals Pachyphragma. En trouwens: de witte bloemetjes zien er mooi uit én smaken lekker!

2. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

planten schaduw vinca minor

Deze bodembedekker ken je misschien van treurige gemeenteplantsoenen, waar ze vaak op droge grond staan. Hoe anders zien ze eruit als ze op de juiste plek staan: met rijkelijk loof en prachtige bloemetjes al vroeg in het seizoen. Vinca, ook wel maagdenpalm, kan echt een aanwinst zijn voor je tuin – en de planten in je border mooi met elkaar verbinden.

Lees verder na de advertentie

3. Zachte naaldvaren (Polystichum set. ‘Herrenhausen’)

vaste plant schaduw zachte naaldvaren

Varens mogen eigenlijk niet ontbreken in een schaduwtuin. Ze dienen zich al vroeg aan door de mooie rolletjes die ze vormen, waarna ze zich langzaam uitrekken. Later in het seizoen staan ze in volle glorie te stralen. Het lichtgroene blad kan een donker hoekje flink opfleuren. Naast de zachte naaldvaren, zijn er nog meer prachtige soorten varens voor in je tuin te vinden.

4. Witte bosanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)

schaduw witte bosanemoon

Zoek je een plant die je schaduwtuin oplicht, kies dan voor deze anemoon met prachtige witte bloemen. Ze combineren mooi met varens. Zet de anemoon liever niet heel diep in de schaduw.

5. Hosta ‘Patriot’

hosta patriot schaduw

Het blad van deze hosta brengt het wit van de anemoon en het groen van de varen samen. Ideaal dus om ze te combineren. Hosta doet het ook goed in potten – ideaal als je tuin veel bezocht wordt door slakken. Met een beetje kopertape heb je ze dan makkelijk beschermd.

6. Longkruid (Pulmonaria ‘Trevi Fountain’)

vaste plant schaduw longkruid pulmonaria

Longkruid bloeit als een van de eerste vaste planten, en trekt daardoor veel hommels en metselbijen aan. Een leuk feitje: de bloemen veranderen van roze naar blauw zodra ze zijn bestoven.

Schaduwpakket van Natural Bulbs

De planten uit dit artikel zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van Gardeners’ World. Naar aanleiding van het artikel maakte Natural Bulbs een schaduw-pakket waarin je de planten uit dit artikel voordelig aanschaft. Bij Natural Bulbs koop je niet alleen de mooiste biologische bollen, maar ook prachtige vaste planten.

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu