Maagdenpalm: planten, stekken, verzorgen en snoeien
Op zoek naar een goede bodembedekker met blauwpaarse bloemen? Of heb maagdenpalm in de tuin en heeft hij het wel héél erg naar zijn zin? Wij vertellen je hoe je ze moet planten, stekken en snoeien als hij buiten gebaande paden begint te groeien.
Kenmerken:
Wat voor plant is de maagdenpalm?
Maagdenpalm (Vinca) is een laagblijvende, wintergroene vaste plant die ‘onkruid’ goed kan onderdrukken als bodembedekker. Ook lastige plekken waar niet veel wil groeien, kun je vaak de maagdenpalm aanplanten.
Maagdenpalm heeft lange stengels met glanzend, groenblijvend blad. De bladeren kunnen egaal groen zijn of gevarieerd met wit, geel of crèmekleur. Dit zorgt het hele jaar door voor kleur en interesse. Van de lente tot de herfst verschijnen er stervormige blauwe bloemen. Variëteiten kunnen ook witte of paarse bloemen hebben.
Grote of kleine maagdenpalm?
De meest voorkomende soorten die je veel ziet in tuinen zijn de kleine maagdenpalm (Vinca minor) en grote maagdenpalm (Vinca major). Kleine maagdenpalm is inheems in Nederland en België. Beiden planten zijn afzonderlijk lastig uit elkaar te halen.
Grote maagdenpalm kan heel erg woekeren in de tuin en staat ook geregistreerd als ‘potentieel invasieve soort’ die onze kwetsbare natuur kan beschadigen. Wij raden daarom af om deze plant in de tuin te zetten. Daarnaast is de grote maagdenpalm vaak alleen geschikt wanneer je wilt dat hij kan woekeren en je daar de ruimte voor hebt.
Maagdenpalm planten: wanneer kun je dat het beste doen?
Plant maagdenpalm bij voorkeur in de herfst. Lukt dat niet? Dan is de lente ook een goed moment. In de herfst is de bodem nog warm van de zomer en kan de plant goed zijn wortelstelsel aanleggen. In het voorjaar heeft hij dan een voorsprong op bijvoorbeeld onkruid en zal sneller groeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week planten in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Zo plant je een maagdenpalm
Check eerst je bodem voordat je aan de slag gaat met het planten. Verkeerd je bodem in slechte staat? Verbeter deze dan eerst door goed verteerd organisch materiaal erin te verwerken.
Plant vervolgens de maagdenpalm met de bovenkant van de wortelkluit gelijk met de grond. Druk de grond rond de wortels stevig aan en geef veel water. Als je maagdenpalm in de lente of zomer plant, zorg dan dat je de grond goed vochtig houdt tijdens droge periodes, totdat de plant zich heeft gevestigd. Wil je snel een bodembedekkend resultaat? Plant dan 7-9 planten per m2 aan.
Kies deze standplaats voor maagdenpalm
Maagdenpalm groeit gemakkelijk in alle omstandigheden in zowel zon als schaduw. Alleen op extreme natte of droge plekken kan hij het moeilijk hebben. Wanneer de plant in het volle licht staat, zal hij veel rijkelijker bloeien. Omdat niet veel bloeiende planten gedijen in schaduw, is de maagdenpalm goed toe te passen onder bomen of struiken.
Zo kun je maagdenpalm snoeien
Omdat Vinca minor een zeer sterke plant is, kun je hem gemakkelijk terugsnoeien. Voorkom wel dat je bepaalde snoeifouten maakt. Het snoeien van de maagdenpalm doe je eigenlijk alleen wanneer hij te veel uitbreidt of echt gaat woekeren. Je kunt gerust hele stukken wegknippen: de plant zal zich goed herstellen.
Zorg dat je vóór de bloei snoeit om te voorkomen dat de bloemen onder het terug groeiende groen verdwijnen. Dit kun je het beste doen in maart tot begin april
Maagdenpalm stekken: dat doe je op deze manier
Het stekken van de maagdenpalm doet de plant eigenlijk al vanzelf. De lange stelen zullen wortels vormen op plekken waar deze de grond raakt. Je kunt dit ook gericht doen door de plant te vermeerderen door afleggen, zoals je dat ook doet wanneer je sommige andere planten gaat stekken.
Knip de stukken die wortels hebben gevormd los en graaf de kluit uit. Vervolgens kun je ze in potten verder opkweken om ze vervolgens weer in de tuin uit te planten in het najaar of voorjaar.
Neem de maagdenpalm als bodembedekker
Als bodembedekker is de Vinca minor een van de meest makkelijke en sterke keuzes. Daarnaast is hij wintergroen en geeft hij kleur aan je tuin met zijn blauwe, paarse of witte bloemen, afhankelijk van de variëteit.
Mijn maagdenpalm woekert, wat nu?
Doordat de snelgroeiende, lange stelen wortels ontwikkelen waar ze de grond aanraken, kun je snel een flinke laag planten verwachten. Als dit té hard gaat kan dit vervelend worden in de tuin. Met name de invasieve grote maagdenpalm (Vinca major) kan voor problemen in de tuin zorgen. Je kunt op de onderstaande manieren het probleem aanpakken:
- Om te voorkomen dat de uitlopers in andere planten verstrikt raken, snoei je de plant regelmatig terug met een snoeischaar of bosmaaier.
- Verwijder vervolgens de afgesneden stelen, die anders zouden kunnen gaan wortelen.
- Rigoureus verwijderen? Wied dan de stukken plant weg inclusief alle gewortelde stukken. Gooi deze niet op de composthoop, waar ze gemakkelijk verder kunnen groeien, maar gooi ze weg in de groenbak.
- Maagdenpalm die in het gazon groeit, kan regelmatig worden gemaaid.
Enkele soorten maagdenpalm waar je uit kunt kiezen
De kleine maagdenpalm, Vinca minor, heeft donkergroene, groenblijvende bladeren en hemelsblauwe bloemen. Dit is een inheemse plant en kun je prima aanplanten in je tuin. Je draagt hiermee ook bij aan een grotere biodiversiteit in je tuin.
Deze varianten kun je ook proberen
- Vinca minor f. alba ‘Gertrude Jekyll’ heeft donkergroene bladeren en schitterende witte bloemen.
- Vinca minor ‘Argenteovariegata’ heeft groen blad, gevarieerd met crème-wit. Dit vormt een goede achtergrond voor de blauwe bloemen.
- Vinca minor ‘Atropurpurea’ draagt rijke pruimkleurige, paarse bloemen en heeft donkergroene bladeren.
- De bladeren van de Vinca minor ‘Illumination’ zijn fel gevarieerd met goud en vormt een opvallend contrast met de blauwe bloemen.