Top 29 planten met paarse bloemen voor in de tuin

Govert de Jong
|
31/05/2024
Salvia 'Amistad'

Planten met paarse bloemen geven diepte en enige statigheid aan de border. Je kunt prachtige combinaties maken met allerlei kleuren! Van wit- en pastelkleuren tot oranje en felrood, je kunt hiermee mooie kleurenpaletten maken in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Paarse bloemen staan erom bekend dat ze zeer veel bestuivers aantrekken, vooral bijen en vlinders lijken paars veel duidelijker te zien dan andere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan vingerhoedskruid, sieruien en kaardebollen.

Planten met paarse bloemen

Veel planten hebben verschillende kleurvariaties van paars. We laten je onze top 29 favoriete planten zien, die in de tuin in het oog zullen springen

1 Kaardebol (Dipsacus fullonum)

Kaardebol

Deze doornige, tweejarige plant is inheems in Nederland en heeft lichtpaarse bloemen. Het bloemhoofd bloeit in fases en de bloemen zullen zich als een soort lint ‘verplaatsen’. Laat deze plant staan in de winter, want putters en andere zaadetende vogels zijn dol op de zaden! Ze mogen achterin de border of op een ‘wilde’ plek in de tuin.

Hoogte x breedte: 180 cm x 80 cm
Bloeitijd: Juli – augustus 

2 Damastbloem (Hesperis matronalis)

Lees verder na de advertentie

damastbloem

Deze vaste plant bloeit met wit tot paarse bloemen en geeft in de avond een heerlijke geur! Zet hem in de zon of halfschaduw. Past goed in een cottagegarden-stijl of in een ‘wilde’ tuin. Je kunt de bloem laat in de lente zaaien of planten in de herfst.

Hoogte x breedte: 100 cm x 45 cm
Bloeitijd: Mei – juni

3 Sieruien (Allium)

Dit is een grote familie met heel veel variaties. De meeste alliums bloeien paars. De ronde vorm van de bloemen geven een mooi effect aan de border en trekken massa’s bestuivers aan.

Hoogte x breedte: 90 cm x 20 c
Bloeitijd: Mei – juni

4 Salvia’s (Salvia)

Salvia Amistad

Vele salvia’s hebben paarsachtige bloemen. Je kunt gaan voor de cultivars zoals Salvia ‘Amistad’ en ‘Ostfriesland’, maar denk ook eens aan de inheemse veldsalie (Salvia pratensis), met zijn prachtig donker blauwpaarse bloemen!

Hoogte x breedte: 75 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – september

5 Kattenkruid (Nepeta)

Nepeta Six Hills Giant

Deze prachtige plant kan goed tegen droogte en bloeit uitbundig met paarse bloemen. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze ook grijsachtige bladeren hebben, wat mooi combineert met de paarse bloemen. Houden van volle zon en goede drainage.

Hoogte x breedte: 90 cm x 90 cm
Bloeitijd: Juni – september

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week inspiratie voor je tuin en praktisch tuinadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

6 IJzerhard (Verbena bonariensis)

Verbena bonariensis

Een zeer populaire tuinplant: IJzerhard. En terecht, want ze geven mooie hoogte aan de border en hun plukjes paarse bloemen op lange stelen zijn erg aantrekkelijk voor onder andere vlinders. Je kunt ook eens kijken naar de inheemse IJzerhard (Verbena officinalis), deze bloeit subtieler en groeit niet zo hoog als zijn Zuid-Amerikaanse neefje.

Hoogte x breedte: 150 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – september

7 Clematis (Clematis)

Clematis viticella

Je kunt zo’n 380 soorten clematis vinden, waarvan de paarse varianten te vinden zijn tussen mauve en dieppaars. Voor voorjaarsbloemen kun je Clematis alpina kiezen. In de zomer kun je het beste variëteiten kiezen van Clematis viticella ‘Minuet’. 

Hoogte x breedte: 250 cm x 150 cm
Bloeitijd: Juli – september

8 Blauwe regen (Wisteria)

Hoewel de Wisteria (er zijn meerdere soorten) vaak blauwe regen wordt genoemd, heeft hij vaak een paarse gloed. Zorg dat je een goede plant aanschaft bij een gecertificeerde, biologische, teler. Bij de verkeerde plant zal de plant pas bloeien na 10 jaar of soms zelfs helemaal niet!

Hoogte x breedte: 900 cm x 400 cm
Bloeitijd: Mei – juni

9 Lavendel (Lavandula)

lavendel in border van Engelse tuin

De welbekende lavendel is een geweldige vaste plant die je altijd beloond met prachtige paarse bloemen. Ze zijn gemakkelijk in de tuin, wanneer ze in de volle zon staan en geen natte voeten houden. Er zijn meerdere soorten waar je uit kunt kiezen, vrijwel allemaal zijn ze populair bij bestuivers (let bijvoorbeeld eens op de kolibrievlinder!).

Hoogte x breedte: 45 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – augustus

10 Bergcentaurie (Centaurea montana)

Oorspronkelijk komt dit neefje van de korenbloem en de grote centaurie uit bergachtige gebieden in Europa, maar doet het ook uitstekend in jouw tuin! Hij heeft vrij grote, diepblauwe of violette bloemen. Geliefd bij bijen.

Hoogte x breedte: 45 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juli

11 Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)

Deze inheemse plant heeft prachtige paarse en violette bloemen en vooral ook mooie bladeren! Gevlekt longkruid is een voorjaarsbloeier waar wilde bijen zoals de gewone sachembij (Anthophora plumipes) dol op zijn. Bosplant die van (half)schaduw en vocht houdt.

Hoogte x breedte: 30 cm x 30 cm
Bloeitijd: Februari – april

12 Kogeldistels (Echinops)

Kogeldistels houden van volle zon en zijn een goede plant voor bestuivers

Deze sprankelende en opvallende bollen hebben metallic blauwe/paarse bloemen. Daarnaast hebben ze, zoals je bij distels zou verwachten, spitse, stekelige bladeren. Staan mooi achterin een zonnige border.

Hoogte x breedte: 90 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – augustus

13 Muurbloem (Erysimum ‘Bowles Mauve’)

Foto: Armennano / Pixabay

Er zijn verschillende muurbloemen, waarvan ‘Bowles Mauve’ wel de bekendste is. Deze vaste plant heeft houtachtige stengels waar vele mauve-kleurige bloemen de plant versieren. Bloeit zeer lang.

Hoogte x breedte: 45 cm x 50 cm
Bloeitijd: Mei – november

14 Donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum)

Foto: Elke Barbara Bachler / Pixabay

Deze prachtige geraniumsoort is al lang ingeburgerd en een gemakkelijke tuinplant. De bloemen zijn donkerpaars en als vaste plant mag je er elk jaar weer van genieten.

Hoogte x breedte: 60 cm x 30 cm
Bloeitijd: Mei – september

15 Kardoen (Cynara cardunculus)

Kardoen is een prachtige bloem (composiet) en trekt veel bestuivers aan.
Kardoen in bloei. Foto: Govert de Jong

Groot, groter, grootst! Deze verre familie van distels en neefje van de artisjok (Cynara scolymus) kan enorm worden, tot wel 240 cm hoog met zeer brede, getande en zilvergroene bladeren. De bloemen bloeien fantastisch paars bij deze plant. Zorg dat je de ruimte hebt, als je deze in je tuin wilt hebben.

Hoogte x breedte: 240 cm x 100 cm
Bloeitijd: Juni – september

16 Ruig klokje (Campanula trachelium)

Foto: NLBloeit!

In de natuur is het ruig klokje zeldzaam, maar is in tuinen goed toe te passen. Groeit voor campanulasoorten hoog en bloeit met vrij grote blauwpaarse klokjes.

Tip: Kijk ‘s avonds eens in de bloemen, er is best een kans dat je slapende klokjesbijen (Chelostoma) ziet, een schattig gezicht.

Hoogte x breedte: 90 cm x 25 cm
Bloeitijd: Juni – september

17 Blauwe zeedistel (Eryngium maritimum)

Foto: Marcel Hospers / Wikimedia commons

Woon je niet te ver van de kust en heb je een arme grond? Dan zou deze fantastische distel het  naar zijn zin kunnen krijgen in je tuin! Zeer prikkelig, maar je wordt beloond met mooie paarse, blauwe of roze bloemen. Zet hem wel in het zonnetje.

Hoogte x breedte: 60 cm x 40 cm
Bloeitijd: Juni – augustus

18 Reuzenlavendel (Perovskia atriplicifolia)

Deze struikachtige vaste plant bloeit in de nazomer en kan vrij fors worden! De lavendelpaarse bloemen groeien aan de zijtakken van lange, grijsgroene stengels. 

Hoogte x breedte: 120 cm x 100 cm
Bloeitijd: Augustus – september

19 Chinese judasboom (Cercis chinensis)

Foto: Annette Meyer / Pixabay

Deze struik bloeit in maart en april volop met roze, roze-rode of paarse bloemen. Hij blijft vrij klein en is daardoor ook goed toe te passen in kleinere tuinen. De bloemen verschijnen voor het blad, dat na de bloei als frisgroene blaadjes verschijnt.

Hoogte x breedte: 250 cm x 250 cm
Bloeitijd: Maart – april

20 Duifkruid (Scabiosa columbaria)

Scabiosa Blue Diamond

Een fantastische, inheemse tuinplant die je zal verbazen met zijn lichtpaarse bloemen en de insecten die hierop afkomen. Is goed te combineren met allerlei andere (inheemse) planten, zoals knoopkruid, zeepkruid en gewone agrimonie. Er zijn ook cultivars beschikbaar van de Scabiosa.

Hoogte x breedte: 90 cm x 40 cm
Bloeitijd: Maart – april

21 Chinese ruit (Thalictrum delavayi)

Deze delicaat ogende plant heeft prachtige kleine lila tot wit aanlopende bloemen, die vanuit paarse stengels groeien. Ook een goede snijbloem! Houdt van vocht en halfschaduw.

Hoogte x breedte: 100 cm x 50 cm
Bloeitijd: Juli – september

22 Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)

Crocus tommasinianus Whitewell Purple

Welbekend in het vroege voorjaar, straalt de boerenkrokus als een van de eerste bloeiers tussen het gras. De bloem heeft paars, lila en een oranje hart. De boerenkrokus geeft broodnodig voedsel aan de pas ontwaakte hommels in het voorjaar.

Hoogte x breedte: 10 cm x 5 cm
Bloeitijd: Februari – maart

23 Tuinjudaspenning (Lunaria annua)

Judaspenning (Lunaria annua)

Tweejarige plant met prachtig violet-paarse bloemen. Kan vrij hoog worden! Trekt bestuivers aan en is de waardplant van het Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Minstens net zo mooi zijn de zaadpeulen die als zilver glinsteren in de herfst en winter.

Hoogte x breedte: 100 cm x 40 cm
Bloeitijd: Mei – juni

24 Lupine (Lupinus)

lupine combineren

Lupines komen in allerlei kleuren, zo ook in het paars. Ze passen goed in een cottage garden. Lupines zijn makkelijk te vermeerderen en zaaien. Jonge planten zijn geliefd bij slakken, dus bescherm ze goed.

Hoogte x breedte: 120 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juni

25 Klimplant: Passiebloem (Passiflora)

paarse passiebloem

Naast de ‘gewone’ passiebloem (Passiflora caerulea) heb je ook een paarse variant: Passiflora ‘Lavender Lady’ of ‘Amethyst’. Deze passiebloem heeft paarse bloembladen. Zet ze op een warme, zonnige plek. Deze paarse variant is minder winterhard, dus zorg voor bescherming in de winter.

Hoogte x breedte: 400 cm x 150 cm
Bloeitijd: Juli – september

26 Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Inheems in de bossen van Nederland en België: deze prachtige plant heeft roze tot paarse bloemen en kan in de juiste omstandigheden zeer hoog worden. Wordt goed bezocht door hommels. Vingerhoedskruid is gemakkelijk te zaaien.

Let op: deze plant is zeer giftig, dus pas op met kinderen en huisdieren.

Hoogte x breedte: 180 cm x 50 cm
Bloeitijd: Mei – oktober

27 Phacelia (Phacelia tanacetifolia)

hommel op phacelia

Na 1492 ingevoerd vanuit Californië en vervolgens ingeburgerd geraakt in Europa. Deze prachtige paarsblauwe, klokvormige bloemen zijn een feest voor bestuivers, met name hommels. De plant wordt ook wel ‘bijenbrood’ genoemd.

Hoogte x breedte: 60 cm x 40 cm
Bloeitijd: Juni – augustus

28 Baardiris (Iris germanica)

baardiris Jane Philips

Een zeer populaire iris met flamboyante bloemen. Je kunt ze in allerlei variaties verkrijgen, maar de paarsblauwe cultivars zijn werkelijk prachtig om te zien! Ook de bladeren vallen op in de boorder door hun hoog opgaande, zwartachtige vorm.

Hoogte x breedte: 60 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juni

29 Maarts viooltje (Viola odorata)

viola odorata eetbare bloemen

Dit laagblijvende plantje kun je perfect toepassen in een bostuin of onder struiken, ze zijn gek op schaduw. Dit is ook een inheemse plant met prachtige paarse bloemen. De bloemen verspreiden veel geur en kleur!

Hoogte x breedte: 20 cm x 30 cm
Bloeitijd: Mei – oktober

Meer inspiratie opdoen voor je zomertuin?

In Gardeners’ World magazine doe je boordevol inspiratie op! Daarnaast vind je alles over praktisch en duurzaam tuinieren in jouw zomertuin. Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

Planten met paarse bloemen in potten

Probeer paarse bloemen te combineren met de geelgroene tinten van de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) of euphorbia’s zoals Euphorbia amygdaloides var. robbiae. Dit geeft een mooi en contrasterend effect aan potten. De oranje vuurpijl (Kniphofia) en grote klaprozen (Papaver rhoeas) zouden hier ook goed bij passen.

Voor een meer klassieke uitstraling, combineer dan verschillende tinten paarse bloemen met roze, blauwe en witbloeiende planten.

Nog meer planten met paarse bloemen:

 • Grote wasbloem (Cerinthe major ‘Purpurascens)
 • Leliegras (Liriope muscari)
 • Blauwe druifjes (Muscari botryoides)
 • Hoofdjesverbena (Verbena rigida)
 • Purperklokje (Rhodochiton atrosanguineus)
 • Afrikaanse lelie (Agapanthus ‘Royal velvet’)
 • Schildpadbloem (Penstemon ‘Sour grapes’)
 • Bergamotplant (Monarda didyma ‘On Parade’)
 • Hyacinten (Hyacinthus orientalis)
 • Lobelia (Lobelia speciosa ‘Hadspen Purple’)
 • Kattensnor (Cleome hassleriana)
 • Klokwinde (Cobaea scandens)
 • Pronkerwt (Lathyrus odoratus ‘Almost Black’)

Meer lezen

Meer lezen over:
Inspiratie Paars
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu