Top 29 planten met paarse bloemen voor in de tuin
Planten met paarse bloemen geven diepte en enige statigheid aan de border. Je kunt prachtige combinaties maken met allerlei kleuren! Van wit- en pastelkleuren tot oranje en felrood, je kunt hiermee mooie kleurenpaletten maken in je tuin.
Paarse bloemen staan erom bekend dat ze zeer veel bestuivers aantrekken, vooral bijen en vlinders lijken paars veel duidelijker te zien dan andere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan vingerhoedskruid, sieruien en kaardebollen.
Planten met paarse bloemen
Veel planten hebben verschillende kleurvariaties van paars. We laten je onze top 29 favoriete planten zien, die in de tuin in het oog zullen springen
1 Kaardebol (Dipsacus fullonum)
Deze doornige, tweejarige plant is inheems in Nederland en heeft lichtpaarse bloemen. Het bloemhoofd bloeit in fases en de bloemen zullen zich als een soort lint ‘verplaatsen’. Laat deze plant staan in de winter, want putters en andere zaadetende vogels zijn dol op de zaden! Ze mogen achterin de border of op een ‘wilde’ plek in de tuin.
Hoogte x breedte: 180 cm x 80 cm
Bloeitijd: Juli – augustus
2 Damastbloem (Hesperis matronalis)
Lees verder na de advertentie
Deze vaste plant bloeit met wit tot paarse bloemen en geeft in de avond een heerlijke geur! Zet hem in de zon of halfschaduw. Past goed in een cottagegarden-stijl of in een ‘wilde’ tuin. Je kunt de bloem laat in de lente zaaien of planten in de herfst.
Hoogte x breedte: 100 cm x 45 cm
Bloeitijd: Mei – juni
3 Sieruien (Allium)
Dit is een grote familie met heel veel variaties. De meeste alliums bloeien paars. De ronde vorm van de bloemen geven een mooi effect aan de border en trekken massa’s bestuivers aan.
Hoogte x breedte: 90 cm x 20 c
Bloeitijd: Mei – juni
4 Salvia’s (Salvia)
Vele salvia’s hebben paarsachtige bloemen. Je kunt gaan voor de cultivars zoals Salvia ‘Amistad’ en ‘Ostfriesland’, maar denk ook eens aan de inheemse veldsalie (Salvia pratensis), met zijn prachtig donker blauwpaarse bloemen!
Hoogte x breedte: 75 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – september
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week inspiratie voor je tuin en praktisch tuinadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
5 Kattenkruid (Nepeta)
Deze prachtige plant kan goed tegen droogte en bloeit uitbundig met paarse bloemen. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze ook grijsachtige bladeren hebben, wat mooi combineert met de paarse bloemen. Houden van volle zon en goede drainage.
Hoogte x breedte: 90 cm x 90 cm
Bloeitijd: Juni – september
6 IJzerhard (Verbena bonariensis)
Een zeer populaire tuinplant: IJzerhard. En terecht, want ze geven mooie hoogte aan de border en hun plukjes paarse bloemen op lange stelen zijn erg aantrekkelijk voor onder andere vlinders. Je kunt ook eens kijken naar de inheemse IJzerhard (Verbena officinalis), deze bloeit subtieler en groeit niet zo hoog als zijn Zuid-Amerikaanse neefje.
Hoogte x breedte: 150 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – september
7 Clematis (Clematis)
Je kunt zo’n 380 soorten clematis vinden, waarvan de paarse varianten te vinden zijn tussen mauve en dieppaars. Voor voorjaarsbloemen kun je Clematis alpina kiezen. In de zomer kun je het beste variëteiten kiezen van Clematis viticella ‘Minuet’.
Hoogte x breedte: 250 cm x 150 cm
Bloeitijd: Juli – september
8 Blauwe regen (Wisteria)
Hoewel de Wisteria (er zijn meerdere soorten) vaak blauwe regen wordt genoemd, heeft hij vaak een paarse gloed. Zorg dat je een goede plant aanschaft bij een gecertificeerde, biologische, teler. Bij de verkeerde plant zal de plant pas bloeien na 10 jaar of soms zelfs helemaal niet!
Hoogte x breedte: 900 cm x 400 cm
Bloeitijd: Mei – juni
9 Lavendel (Lavandula)
De welbekende lavendel is een geweldige vaste plant die je altijd beloond met prachtige paarse bloemen. Ze zijn gemakkelijk in de tuin, wanneer ze in de volle zon staan en geen natte voeten houden. Er zijn meerdere soorten waar je uit kunt kiezen, vrijwel allemaal zijn ze populair bij bestuivers (let bijvoorbeeld eens op de kolibrievlinder!).
Hoogte x breedte: 45 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – augustus
10 Bergcentaurie (Centaurea montana)
Oorspronkelijk komt dit neefje van de korenbloem en de grote centaurie uit bergachtige gebieden in Europa, maar doet het ook uitstekend in jouw tuin! Hij heeft vrij grote, diepblauwe of violette bloemen. Geliefd bij bijen.
Hoogte x breedte: 45 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juli
11 Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)
Deze inheemse plant heeft prachtige paarse en violette bloemen en vooral ook mooie bladeren! Gevlekt longkruid is een voorjaarsbloeier waar wilde bijen zoals de gewone sachembij (Anthophora plumipes) dol op zijn. Bosplant die van (half)schaduw en vocht houdt.
Hoogte x breedte: 30 cm x 30 cm
Bloeitijd: Februari – april
12 Kogeldistels (Echinops)
Deze sprankelende en opvallende bollen hebben metallic blauwe/paarse bloemen. Daarnaast hebben ze, zoals je bij distels zou verwachten, spitse, stekelige bladeren. Staan mooi achterin een zonnige border.
Hoogte x breedte: 90 cm x 45 cm
Bloeitijd: Juli – augustus
13 Muurbloem (Erysimum ‘Bowles Mauve’)
Er zijn verschillende muurbloemen, waarvan ‘Bowles Mauve’ wel de bekendste is. Deze vaste plant heeft houtachtige stengels waar vele mauve-kleurige bloemen de plant versieren. Bloeit zeer lang.
Hoogte x breedte: 45 cm x 50 cm
Bloeitijd: Mei – november
14 Donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum)
Deze prachtige geraniumsoort is al lang ingeburgerd en een gemakkelijke tuinplant. De bloemen zijn donkerpaars en als vaste plant mag je er elk jaar weer van genieten.
Hoogte x breedte: 60 cm x 30 cm
Bloeitijd: Mei – september
15 Kardoen (Cynara cardunculus)
Groot, groter, grootst! Deze verre familie van distels en neefje van de artisjok (Cynara scolymus) kan enorm worden, tot wel 240 cm hoog met zeer brede, getande en zilvergroene bladeren. De bloemen bloeien fantastisch paars bij deze plant. Zorg dat je de ruimte hebt, als je deze in je tuin wilt hebben.
Hoogte x breedte: 240 cm x 100 cm
Bloeitijd: Juni – september
16 Ruig klokje (Campanula trachelium)
In de natuur is het ruig klokje zeldzaam, maar is in tuinen goed toe te passen. Groeit voor campanulasoorten hoog en bloeit met vrij grote blauwpaarse klokjes.
Tip: Kijk ‘s avonds eens in de bloemen, er is best een kans dat je slapende klokjesbijen (Chelostoma) ziet, een schattig gezicht.
Hoogte x breedte: 90 cm x 25 cm
Bloeitijd: Juni – september
17 Blauwe zeedistel (Eryngium maritimum)
Woon je niet te ver van de kust en heb je een arme grond? Dan zou deze fantastische distel het naar zijn zin kunnen krijgen in je tuin! Zeer prikkelig, maar je wordt beloond met mooie paarse, blauwe of roze bloemen. Zet hem wel in het zonnetje.
Hoogte x breedte: 60 cm x 40 cm
Bloeitijd: Juni – augustus
18 Reuzenlavendel (Perovskia atriplicifolia)
Deze struikachtige vaste plant bloeit in de nazomer en kan vrij fors worden! De lavendelpaarse bloemen groeien aan de zijtakken van lange, grijsgroene stengels.
Hoogte x breedte: 120 cm x 100 cm
Bloeitijd: Augustus – september
19 Chinese judasboom (Cercis chinensis)
Deze struik bloeit in maart en april volop met roze, roze-rode of paarse bloemen. Hij blijft vrij klein en is daardoor ook goed toe te passen in kleinere tuinen. De bloemen verschijnen voor het blad, dat na de bloei als frisgroene blaadjes verschijnt.
Hoogte x breedte: 250 cm x 250 cm
Bloeitijd: Maart – april
20 Duifkruid (Scabiosa columbaria)
Een fantastische, inheemse tuinplant die je zal verbazen met zijn lichtpaarse bloemen en de insecten die hierop afkomen. Is goed te combineren met allerlei andere (inheemse) planten, zoals knoopkruid, zeepkruid en gewone agrimonie. Er zijn ook cultivars beschikbaar van de Scabiosa.
Hoogte x breedte: 90 cm x 40 cm
Bloeitijd: Maart – april
21 Chinese ruit (Thalictrum delavayi)
Deze delicaat ogende plant heeft prachtige kleine lila tot wit aanlopende bloemen, die vanuit paarse stengels groeien. Ook een goede snijbloem! Houdt van vocht en halfschaduw.
Hoogte x breedte: 100 cm x 50 cm
Bloeitijd: Juli – september
22 Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)
Welbekend in het vroege voorjaar, straalt de boerenkrokus als een van de eerste bloeiers tussen het gras. De bloem heeft paars, lila en een oranje hart. De boerenkrokus geeft broodnodig voedsel aan de pas ontwaakte hommels in het voorjaar.
Hoogte x breedte: 10 cm x 5 cm
Bloeitijd: Februari – maart
23 Tuinjudaspenning (Lunaria annua)
Tweejarige plant met prachtig violet-paarse bloemen. Kan vrij hoog worden! Trekt bestuivers aan en is de waardplant van het Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Minstens net zo mooi zijn de zaadpeulen die als zilver glinsteren in de herfst en winter.
Hoogte x breedte: 100 cm x 40 cm
Bloeitijd: Mei – juni
24 Lupine (Lupinus)
Lupines komen in allerlei kleuren, zo ook in het paars. Ze passen goed in een cottage garden. Lupines zijn makkelijk te vermeerderen en zaaien. Jonge planten zijn geliefd bij slakken, dus bescherm ze goed.
Hoogte x breedte: 120 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juni
25 Klimplant: Passiebloem (Passiflora)
Naast de ‘gewone’ passiebloem (Passiflora caerulea) heb je ook een paarse variant: Passiflora ‘Lavender Lady’ of ‘Amethyst’. Deze passiebloem heeft paarse bloembladen. Zet ze op een warme, zonnige plek. Deze paarse variant is minder winterhard, dus zorg voor bescherming in de winter.
Hoogte x breedte: 400 cm x 150 cm
Bloeitijd: Juli – september
26 Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
Het vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is inheems in de bossen van Nederland en België: deze prachtige plant heeft roze tot paarse bloemen en kan in de juiste omstandigheden zeer hoog worden. Wordt goed bezocht door hommels. Vingerhoedskruid is gemakkelijk te zaaien.
Let op: Dit is een extreem giftige plant, dus pas op met kinderen en huisdieren.
Hoogte x breedte: 180 cm x 50 cm
Bloeitijd: Mei – oktober
27 Phacelia (Phacelia tanacetifolia)
Na 1492 ingevoerd vanuit Californië en vervolgens ingeburgerd geraakt in Europa. Deze prachtige paarsblauwe, klokvormige bloemen zijn een feest voor bestuivers, met name hommels. De plant wordt ook wel ‘bijenbrood’ genoemd.
Hoogte x breedte: 60 cm x 40 cm
Bloeitijd: Juni – augustus
28 Baardiris (Iris germanica)
Een zeer populaire iris met flamboyante bloemen. Je kunt ze in allerlei variaties verkrijgen, maar de paarsblauwe cultivars zijn werkelijk prachtig om te zien! Ook de bladeren vallen op in de boorder door hun hoog opgaande, zwartachtige vorm.
Hoogte x breedte: 60 cm x 60 cm
Bloeitijd: Mei – juni
29 Maarts viooltje (Viola odorata)
Dit laagblijvende plantje kun je perfect toepassen in een bostuin of onder struiken, ze zijn gek op schaduw. Dit is ook een inheemse plant met prachtige paarse bloemen. De bloemen verspreiden veel geur en kleur!
Hoogte x breedte: 20 cm x 30 cm
Bloeitijd: Mei – oktober
Planten met paarse bloemen in potten
Probeer paarse bloemen te combineren met de geelgroene tinten van de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) of euphorbia’s zoals Euphorbia amygdaloides var. robbiae. Dit geeft een mooi en contrasterend effect aan potten. De oranje vuurpijl (Kniphofia) en grote klaprozen (Papaver rhoeas) zouden hier ook goed bij passen.
Voor een meer klassieke uitstraling, combineer dan verschillende tinten paarse bloemen met roze, blauwe en witbloeiende planten.
Nog meer planten met paarse bloemen:
- Grote wasbloem (Cerinthe major ‘Purpurascens)
- Leliegras (Liriope muscari)
- Blauwe druifjes (Muscari botryoides)
- Hoofdjesverbena (Verbena rigida)
- Purperklokje (Rhodochiton atrosanguineus)
- Afrikaanse lelie (Agapanthus ‘Royal velvet’)
- Schildpadbloem (Penstemon ‘Sour grapes’)
- Bergamotplant (Monarda didyma ‘On Parade’)
- Hyacinten (Hyacinthus orientalis)
- Lobelia (Lobelia speciosa ‘Hadspen Purple’)
- Kattensnor (Cleome hassleriana)
- Klokwinde (Cobaea scandens)
- Pronkerwt (Lathyrus odoratus ‘Almost Black’)