
Een tuinborder is technisch gezien niets meer dan een afgebakend plantbed met beplanting, maar tegelijkertijd is het zoveel meer dan dat! Het is de plek om je planten te laten schitteren, om soorten te combineren en om de biodiversiteit in je tuin mee te steunen. Of je nu een geveltuin hebt of een lap grond: hieronder vind je 8 ideeën voor verschillende borders en tuinen.
Lees verder onder de advertentie
Ga naar deze 8 border-ideeën voor je tuin
3 ideeën voor smalle en verhoogde borders

Een smalle border past in bijna elke tuin, bijvoorbeeld als geveltuin tegen je huis. Verhoogde borders zijn ideaal als je bijvoorbeeld zware kleigrond hebt en graag planten wilt kweken die meer houden van droge voeten. Hou er wel rekening mee dat een kleiner oppervlak sneller uitdroogt, dus je zult een kleine border wellicht iets vaker water moeten geven dan een grotere border.
1. Hoog, felgekleurd en luchtig

Deze 3 planten kun je mooi combineren in een kleine border! Daarbij zijn ze relatief droogtebestendig en kunnen ze het beter verdragen als de grond tussendoor wat uitdroogt.
- Vlambloem (Phlox), zoals ‘Charlotte’ of ‘Bright Eyes’
- Salvia, zoals ‘Amistad’ of ‘Ostfriesland’
- Purperklokje (Heuchera), zoals ‘Leuchtkäfer’ of ‘Chocolate Ruffles’ (deze is witroze)
Wekelijks tuintips in je mail
2. Een rustieke, natuurlijke border

Met een mooie borderrand geef je jouw verhoogde border extra karakter. Varens en de kenmerkende bladeren van vrouwenmantel zorgen ervoor dat bloemen als fijnstraal extra mooi uitkomen, terwijl lavendel weer voor hoogte zorgt.
- Berk (Betula)
- Varen, zoals mannetjesvaren (Dryopteris)
- Purperklokje (Heuchera)
- Fijnstraal (Erigeron)
- Zonneroosje (Helianthemum)
- Lavendel (Lavandula), zoals echte lavendel (Lavandula angustifolia)
3. Overstekend groen

Ook in een tuin of straat vol stenen kun je een groene border maken. De randvan houten stammetjes zorgt voor een speels contrast. Door ook wat planten buiten de afbakening te planten, lijkt het net of het groen de straat op stroomt. Stukken leisteen bedekken de grond buiten de rand van de border.
- Berk (Betula)
- Primula of sleutelbloem, zoals Primula pulverulenta
- Ooievaarsbek (Geranium), hier een soort met witte bloemen
- Buxus
- Wilde knoflook (Tulbaghia violacea)
2 ideeën voor een voortuin-border
Ook je voortuin is een prima plek om een border aan te leggen, bijvoorbeeld langs je huis of aan weerszijden van het pad naar je voordeur. Je kunt bij het maken van je beplantingsplan ook een paar van de planten uit grotere borders uitkiezen en combineren in een kleinere border, zolang de planten zich daarvoor lenen.
1. Een border vol schatten

Creëer een border naast je oprit, tuinpad of dat ene stukje naast je huis waar niks gebeurt (wel goed om even te overleggen met de buren als het niet van jou is natuurlijk). Hier zie je aan weerszijden van het pad een vergelijkbare border, maar ook aan één kant is dit een spectaculair zicht. Amarant en wonderboom zijn de sterren van deze border met diepe kleuren.
Tip! Vergeet niet om ook de hoogte in te tuinieren met je border, zoals hier met de klimrozen gebeurt. Lees hier meer tips voor een verticale tuin.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
2. Gouden tuindagen

Heb je ruimte voor een tuinpad? Dan kun je het pad ook later meanderen langs rondere borders, zoals in dit voorbeeld. Het struisriet en fijn vedergras zorgen voor een gouden gloed, versterkt door de gouden margrietenharten. Daardoor komt het paars van de salvia, roze van de rode zonnehoed en geel van de Rudbeckia mooi uit.
- Ruwe berk (Betula pendula)
- Fijn vedergras (Stipa tenuissima)
- Cosmea (Cosmos)
- Struisriet (Calamgrostis), hier Calamgrostis acutiflora ‘Karl Foerster’
- Bergamot (Monarda) ‘Croftway Pink’. Biologisch alternatief: ‘Pink Lace’ of ‘Fireball’ (rood)
3 ideeën voor een grote border
In een grote border kun je helemaal losgaan. Voor een extra wow-factor en volle border, is het goed om te denken in lagen: welke planten zet je vooraan, in het midden en achteraan? Of meng planten van verschillende hoogtes en bloeiwijzen door elkaar voor een wildere border; het kan allemaal!
1. Zoeter dan zoet

Ook met zachte kleuren kun je spectaculaire combinaties maken! Combineer grotere bloemen als rozen bijvoorbeeld met verschillende wilde bloemen in je border. Voor een cottagetuin vol pasteltinten hoef je niet ver te zoeken met deze planten:
- Rozen (Rosa), hier ‘Natasha Richardson’ en ‘Royal Philharmonic’. Biologische alternatieven: ‘Princess Claire de Belgique’ (roze), ‘Baby Schneewittchen’ (wit), ‘Anna Purna’ (wit) en ‘Weisse Wolke’ (wit)
- Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), hier ‘Alba’
- Damastbloem (Hesperis matronalis)
- Baardiris (Iris germanica), hier ‘Beverley Sills’ en ‘Jane Phillips’. Biologisch alternatief: baardloze iris ‘Blue King’
- Naald van Cleopatra (Eremurus), hier ‘White Beauty Favourite’.
2. Dahlia en haar vriendjes

In deze border springt dahlia ‘Totally Tangerine’ eruit! Omringd door bloemen en blad met vergelijkbare kleuren, zoals het abrikooskleurige vingerhoedskruid, en de contrasterende kleuren van de paarse salvia komt deze dahlia tot haar recht.
- Dahlia, hier ‘Totally Tangerine’
- Salvia, hier een paarse variant zoals
- Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), hier in abrikooskleur zoals ‘Apricot Beauty’.
- Rode wederik (Lysimachia atropurpurea)
- Varens
3. Een zomer vol kleur

Met deze felle kleuren lijkt het alsof de zon altijd schijnt! Het zonnige geel van vrouwenmantel en het felle roze van bergamot worden ondersteund door andere rozerode kleuren van zonnehoed (niet goed te zien op de foto, maar wel een mooie toevoeging) en rode lobelia.
- Vrouwenmantel (Alchemilla), hier mogelijk fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Inheems alternatief: geelgroene vrouwenmantel (Alchemilla xanthochlora)
- Bergamot (Monarda), hier een roze variant zoals ‘Croftway Pink’. Biologisch alternatief: ‘Pink Lace’ of ‘Fireball’ (rood)
- Rode lobelia (Lobelia cardinalis). Biologisch alternatief: Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’
Tip! Ligt jouw border pal in de zon voor het grootste deel van de dag? Je vindt nog meer inspiratie in ons artikel over vaste planten voor een border in de volle zon.
De 100 beste planten
De ultieme gids voor een prachtige tuin € 9.99
- Het hele jaar door een prachtige tuin
- Geen keuzestress bij planten kiezen
- Tips om planten te combineren

Algemene tips voor borders

Naast mooie soorten planten die goed bij elkaar passen in een beplantingsschema, zijn er ook nog andere elementen die je tuin naar een hoger niveau kunnen tillen:
- Laat planten elkaar aanvullen. Combineer mooie bloemen met weinig of minder mooi blad bijvoorbeeld met planten die volle, bijzondere bladeren hebben, zoals varens of canna’s.
- Hou rekening met de grondsoort van je tuin en de standplaats bij het uitkiezen van je planten. Je kunt bij een mismatch ook de grond verbeteren of een verhoogde border maken.
- Bepaal of je rechte lijnen, organische vormen of een combinatie wilt toepassen. Dit bepaalt de algemene uitstraling van je border.
- Wil je een border die het hele jaar mooi blijft? Plant dan in lagen, bijvoorbeeld door een bloembollenlasagne te combineren met vaste planten.
- Voeg water toe in je border voor een extra biodiverse border én een opvallend tuinelement. Denk bijvoorbeeld aan een (DIY) vogelbadje.
- Hou je borders in topvorm door ze te verzorgen. Elke plant heeft zo zijn eigen voorkeuren qua verzorging, dus leer jouw tuinbewoners vooral kennen! Ook zijn er dingen die je jaarlijks kunt doen, zoals het zomerklaar maken van je border.