Het kan nog nét: 6 tips om je border zomerklaar maken

Govert de Jong
|
04/06/2024
klimplanten pergola

De meteorologische zomer is al begonnen, maar je kunt nu nog steeds je tuin een goede start van de zomer geven. De borders zijn nog niet helemaal vol gegroeid en je kunt gemakkelijk door de planten heen om je orde op zaken te stellen. Met een beetje liefde en aandacht, zorg je dat je borders goed de zomer doorkomen.

Lees verder na de advertentie

Deze 6 tips helpen je border goed de zomer door

Je hoeft niet veel werk te verzetten om een gezonde en bloeiende border in de zomer te krijgen, zolang je nú doet wat nodig is.

1. Geef planten voeding

Nu de planten sterk groeien, is het belangrijk dat je ze voeding geeft. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten voeding, kies bijvoorbeeld voor kippenmestkorrels. Het gebruik van kunstmest raden wij af.

Vergeet vooral niet je pot- en kuipplanten, zij hebben extra voeding nodig omdat ze een beperkte hoeveelheid beschikbaar hebben. Met deze 5 tips houdt je potplanten gelukkig.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Bloemen koppen

Van voorjaarsbloeiers kun je de bloemen koppen, wat belangrijk is om sterke planten te krijgen. Je verwijdert de uitgebloeide bloemen. De plant zal dan meer energie steken in bladgroei en de wortels. Als je wilt dat planten uitzaaien, laat de zaden dan zitten.

3. Plaats plantensteunen

delphinium plantensteun

Het is nu het moment om plantensteunen te plaatsen bij hoog opgaande, bloeiende planten. Denk bijvoorbeeld aan pioenrozen, ridderspoor en stokroos. Je kunt kiezen uit allerlei plantensteunen, zoals metalen spiralen of een ronde plantensteun.

4. Klimplanten opbinden

klimplanten pergola

Check je klimplanten en bind ze vast, zodat de hoofdranken goed vast zitten. Vanuit daar zullen ranken zich ontwikkelen. Zorg ervoor dat de beoogde ruimte die de plant mag innemen, evenredig wordt bedekt met nieuwe scheuten.

Tip: De meeste klimplanten zullen meer bloemen ontwikkelen wanneer je ze horizontaal opbindt.

5. Schoffel je gebaande paden

Zorg ervoor dat je de grond schoffelt waar je hebt gelopen, zodat de grond weer goed los zit. Je wilt compacte grond voorkomen. Kom je ongewenst, woekerend ‘onkruid’ tegen? Verwijder deze dan.

6. Planten mulchen

mulchen bij planten in de schaduw

Is de grond vochtig? Dan is het een goed moment om te mulchen tussen de planten. Je zorgt ervoor dat het vocht in de grond blijft en dat ‘onkruiden’ minder kans krijgen. Ook voedt je de bodem met mulch en licht je planten mooi uit.

Meer praktische tips voor de zomertuin?

In Gardeners’ World magazine lees je alles over praktisch en duurzaam tuinieren in jouw zomertuin! Daarnaast vind je natuurlijk boordevol inspiratie! Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu