10 zomerse tuinklussen waar je vrolijk van wordt

Helga Kluiter
|
09/06/2023
welke bloempot: terracotta

Tuinieren is gezond voor lichaam en geest! Daarom is er niets heerlijkers dan een tuinproject(je) op je te nemen en lekker aan de slag te gaan. Met deze zomerse tuinklussen ben je productief en zinvol bezig, terwijl je tegelijkertijd geniet van de buitenlucht en de zingende vogels. En terwijl je bezig bent, krijg je meteen wat beweging – of zelfs een complete workout als je een groot doe-het-zelfproject aanpakt.

Lees verder na de advertentie

De leukste zomerse tuinklussen

Van deze zomerse tuinklussen wordt je al snel vrolijk. En van het resultaat heb je maanden of zelfs jaren plezier! Ga dus nu aan de slag.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tips, waardevolle adviezen en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Leg een verhoogd bed aan

verhoogd bed aanleggen

Lees verder na de advertentie

In een verhoogd bed is het makkelijker om groente te verbouwen, vooral als je zware grond hebt. Het is ook handig als je lichamelijke beperkingen hebt. Je kunt een kit voor een verhoogd bed kopen of er zelf een maken van oude planken. Vul die daarna met (turfvrije) potgrond of tuingrond en compost en je kunt meteen beginnen met zaaien en planten.

2. Zomerse tuinklussen: beplant een pot

welke bloempot: terracotta

Van een mooie plantenpot kun je echt vrolijker worden. Bestel planten of zaden online of ga naar je lokale tuincentrum of kwekerij. Je kunt ook een paar vaste planten in je borders opgraven en splitsen, en delen hiervan in de pot zetten. Kweek eenjarige planten op uit zaad als je snel een pot vol seizoensplanten wilt of kies voor vaste planten die jarenlang meegaan.

3. Installeer een regenton

regenton

Als je al een tijdje rondloopt met het idee om een (extra) regenton te installeren, wacht dan niet langer, zodat je regenton klaar is voor de eerstvolgende regenbui. Je kunt een complete kit kopen en gewoon de installatie-instructies volgen. Een regenton die aan een muur wordt gemonteerd, bespaart veel ruimte. Het is bovendien niet zo moeilijk om een ton aan te sluiten op een regenpijp van je huis, schuur of kas.

4. Maak een (mini)vijver in je tuin

vijver in balans met planten

Water lokt allerlei fascinerende dieren je tuin in: amfibieën, waterinsecten, vogels en kleine zoogdieren. Een vijver graven is meteen een flinke workout. Bekleed de vijver met vijverfolie of gebruik een voorgevormde bak. Beplant je vijver vervolgens met planten: streef naar een mix van zuurstofplanten, drijvende planten en onderwaterplanten. Het is een leuk project waar je jarenlang plezier van hebt dankzij de verschillende dieren die erdoor worden aangetrokken.

Geen ruimte voor een ‘echte’ vijver? Maak een mini-vijver in een pot! Zo heb je zelfs in de kleinste tuin of op een balkon plezier van een vijver.

5. Kweek kamerplanten

kamerplanten voor in de schaduw

Wil je ook binnen kunnen genieten van groen, haal dan gewoon een stukje natuur in huis. Kamerplanten werken niet alleen opbeurend, maar zuiveren ook de lucht in huis. En er bestaan zoveel verschillende planten dat je voor elke kamer en inrichting de meeste geschikte zult vinden. Je kunt kamerplanten, potten, potgrond en decoratief grind bij veel verschillende (online) winkels en kwekers kopen.

6. Zaai planten

wortelen zaain

Planten zaaien en zien groeien is erg ontspannend en helpt je te focussen op het hier en nu. Zaai wat je maar leuk vindt. Eenjarige tuinkruiden om mee te koken, bloemen als cosmea’s en zonnebloemen om de tuin op te fleuren, of groenten voor voedzame gerechten. Gebruik een zaai- of kweekbak in het vroege voorjaar om voor te zaaien, of zaai rechtstreeks in potten met wat potgrond vanaf half mei.

Meer lezen:

7. Voer de vogels (ook in de zomer)

de tuin in juni week 22

Wil je de capriolen van de vogels elk moment kunnen bekijken, zorg dan het hele jaar door voor voer in de tuin – bijvoorbeeld op voederplanken en in voedersilo’s. Er zijn speciale voermixen verkrijgbaar voor de verschillende seizoenen, zodat de vogels altijd het juiste voedsel krijgen dat past bij het jaargetijde. Kies een betrouwbare leverancier (bijvoorbeeld de Vogelbescherming) en vermijd zo mogelijk goedkopere zaadmengsels, want daarop komen meestal minder vogels af. Ga er vervolgens lekker voor zitten en kijken maar!

Tip:Zet ook een vogelbadje neer om nog meer vogels te lokken.

8. Maak een bijenhotel

bijenhotel maken

Een bijenhotel biedt solitaire bijen een goede plek om nesten te maken. Hiertoe behoren ook rosse metselbijen, die van april tot juni actief zijn, en behangersbijen, die van juni tot augustus rondvliegen. Solitaire bijen bouwen geen grote nesten, zoals honingbijen, maar leggen afzonderlijke eitjes in cellen, die ze volstoppen met nectar en pollen als voedsel voor de larven die uit de eitjes komen. Monteer het bijenhotel aan een muur of een schutting op het zuiden en je kunt de hele zomer bijen bekijken.

9. Zomerse tuinklussen: maak gratis meer planten

zomerse tuinklussen: hortensia stekken

Minstens zo leuk als het zaaien van planten is het stekken van planten in je tuin. Je kunt vrijwel het hele jaar door verschillende soorten planten stekken en het is een bezigheid die veel voldoening bied. Je bespaart niet alleen geld op het kopen van planten, maar het is ook geweldig om een klein stukje stengel uit te zien groeien tot compleet nieuwe plant.

10. Ontwerp een nieuwe border

zomerse tuinklussen: nieuwe border ontwerpen

Heb je altijd een prairieborder, boshoekje, tropische border of rotstuin gewild? Dan is het nu de ideale tijd om delen van je tuin die ondermaats presteren opnieuw te ontwerpen. Maak voordat je begint een zorgvuldige planning en kies planten die bij jouw stijl passen en geschikt zijn voor de plek waar je ze gaat neerzetten. Planten die in potten zijn opgekweekt kunt je in principe het hele jaar uitplanten, al zijn het najaar en voorjaar de beste perioden hiervoor.

Meer zomerse tuinklussen & inspiratie

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu