Deze fantastische bloemen kun je zaaien in juni

Helga Kluiter
|
14/06/2022
bloemen zaaien in juni: spiegeleitje

De zomer is net begonnen en er kan in de tuin altijd nog wat meer bij! Deze bloemen kun je zaaien in juni.

Lees verder na de advertentie

Planten en zaaien in juni

Juni is een prima tijd om allerlei planten te zaaien en te planten, aangezien zowel de lucht als de bodem inmiddels zo warm zijn dat alles snel ontkiemt en aanslaat. Maar pas wel op, want bij droge perioden zal de groei van planten stilvallen door gebrek aan water voor de wortels. Houd dus een gieter bij de hand, voor het geval dat …

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dé tuintips van dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tweejarige bloemen zaaien in juni

Digitalis purpurea

Lees verder na de advertentie

Juni is een goede periode om tweejarige bloemen te zaaien, zoals vingerhoedskruid en vergeet-mij-nietjes. Deze bloemen zullen echter dit jaar niet meer bloeien. Na het opkomen van de zaailingen zal eerst het blad zich ontwikkelen tot rozetten. Deze jonge plantjes kun je begin najaar uitplanten in de tuin. Volgend voorjaar zullen de bloemen dan verschijnen.

5x bloemen zaaien in juni

Alle planten die je eind winter en in het voorjaar hebt gezaaid, zijn inmiddels in de tuin uitgeplant. Maar dat betekent niet dat het zaaiseizoen voorbij is. Dit zijn een aantal bloemen die je in juni kunt zaaien:

1. Sleutelbloemen (Primula prolifera)

Sleutelbloemen

Rond juni zullen veel zogeheten prolifera-sleutelbloemen uitgebloeid zijn en zaad zetten. Dat is dus een goed moment om het zaad te verzamelen. Zaai de zaden vervolgens meteen, zodat je volgend jaar heel veel nieuwe planten hebt.

2. Avondviolier (Matthiola longipetala)

Avondviolier (Matthiola longipetala)

Je kunt de heerlijk geurende avondviolier (ook wel nachtviolier genoemd) nog steeds zaaien in juni om tot aan de eerste nachtvorst zijn bloemen (en geur) te kunnen bewonderen. Verwijder de verwelkte bloemen regelmatig om ervoor te zorgen dat de plant nieuwe bloemen blijft aanmaken.

3. Spiegeleitje (Limnanthes douglasii)

bloemen zaaien in juni: spiegeleitje

De naam van deze plant verklapt eigenlijk precies hoe de bloemen eruit zien: wit met een geel hart, alsof je net een eitje in de pan hebt getikt. Het spiegeleitje (Limnanthes douglasii) is een heerlijke eenjarige plant om te kweken, want met een beetje geluk zaait hij zichzelf uit in je tuin. Zo heb je jaar na jaar plezier van deze bloeiende ‘eitjes’. 

4. Meisjesogen (Coreopsis)

bloemen zaaien in juni: coreopsis

Juni is de laatste maand dat je meisjesogen ofwel Coreopsis buiten kunt zaaien. Deze vaste plant met zijn vrolijke, gele bloemen doet het niet alleen goed in de vollegrond, maar ook in potten en bakken. Bescherm de plant in de winter tegen een combinatie van nattigheid en kou, want anders maakt hij het niet lang.

5. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

oost-indische kers zaden oogsten

Kleurrijk en makkelijk te kweken: Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een uitstekende opvuller voor borders, maar je kunt deze rankende plant ook leiden tegen een trellis of klimrek. Daarnaast is het een goede buur voor diverse gewassen in de moestuin, waaronder bonen. Doordat de Oost-Indische kers luizen aantrekt, zullen ze je bonenoogst met rust laten.

Meer bloemen zaaien in juni

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu