De pluktuin in juni: deze prachtige bloemen kun je deze maand plukken

Helga Kluiter
|
16/06/2022
Alstroemeria (incalelie)

Veel tuinen zijn begin zomer op hun best, maar de pluktuin in juni is met zijn heerlijke geuren en kleuren misschien wel het állermooist. Pluk daarom regelmatig een bosje bloemen van eigen kweek om er ook in huis van te genieten. 

Lees verder na de advertentie

Is het niet zonde om al die mooie bloemen te plukken? Zeker niet, want de planten in je pluktuin maken juist meer bloemen aan naarmate je ze vaker plukt.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tips, waardevolle tuinadviezen en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De pluktuin in juni: 7 bloemen om nu te plukken

Hier zijn zeven beauty’s die je in juni kunt plukken: van eenjarigen zoals pronkerwten tot bloemen van vaste planten zoals pioenrozen.

1. Pronkerwten (Lathyrus)

Lees verder na de advertentie

Lathyrus bloemen schikken

Bovenaan ons lijstje met bloemen om in juni te plukken prijkt natuurlijk de zalig geurende pronkerwt ofwel Lathyrus odoratus. Je kunt de bloemen van deze plant maar beter snel plukken, want zodra de peulen verschijnen, stopt hij zijn energie niet meer in de aanmaak van meer bloemen. Plukken dus

2. Lelies (Lilium)

pluktuin in juni: lelies

Lilium, ofwel de lelie, is een flamboyante bloem die in de zomermaanden juni en juli op zijn mooist is. Lelies zijn verkrijgbaar in vele kleuren, dus er is er altijd wel eentje die past bij jouw tuin. Vergeet trouwens niet dat alle delen van lelies (van het stuifmeel tot het water waarin ze staan) erg giftig zijn voor honden en katten. Zet lelies dus niet in huis als je deze huisdieren hebt.

3. Pioenrozen (Paeonia)

pioenroos Sarah Bernhardt

De weelderige pioenroos is een fantastische snijbloem. Zeker de dubbele soorten zien er spectaculair uit, zoals deze stijlvolle, zachtroze Paeonia ‘Sarah Bernhardt’.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

4. Incalelies (Alstroemeria)

pluktuin in juni: Alstroemeria

De Alstroemeria ofwel incalelie blijft ook als snijbloem lang mooi in de vaas en hij is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Ondanks zijn naam is de incalelie geen familie van de ‘gewone’ lelie, maar van de amaryllisfamilie.

5. Duizendschoon (Dianthus barbatus)

Duizendschoon

Kweek ook vaste planten in je pluktuin die elk jaar terugkeren, bijvoorbeeld duizendschoon (Dianthus barbatus). Zijn bloemen zien er geweldig uit in de (cottage)tuin en doen het ook erg lang goed in een vaas. 

6. Damastbloem (Hesperis matronalis)

pluktuin in juni: damastbloem
Foto: Jason Ingram

Damastbloemen, zoals Hesperis matronalis var. alba (foto), zijn een welkome aanwinst in elke border in cottage- of bloemenweide-stijl. Zaai de zaden van deze plant tussen mei en half juli en je hebt volgend jaar weer nieuwe plukbloemen.

7. Rozen

Rosa 'Gertrude Jekyll'

Natuurlijk mogen rozen op een lijst met bloemen uit de pluktuin in juni niet ontbreken. Deze klassieke bloemen, zoals hier Rosa ‘Gertrude Jekyll’, maken van elk boeket een feestje en er zijn ontzettend veel soorten en kleuren waaruit je kunt kiezen.

Pluk meer uit je pluktuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu