7 tips bij het kweken van Lathyrus

Lathyrus kweken tips

De eerste zaden die pluktuin-expert Marieke Nolsen binnen voorzaait, zijn die van Lathyrus odoratus (pronkerwt). In dit artikel lees je haar tips om succesvol Lathyrus te kweken. 

lathyrus pronkerwt odoratus fragrant riples
Foto: Marieke Nolsen

1. Laat de zaden weken

Als je de zaden van Lathyrus een nachtje in water legt voordat je ze zaait, wordt het schilletje ietwat zacht. Dan is de kans groter dat de zaden ontkiemen.

2. Gebruik hoge potjes

lathyrus zaaien in papieren potjes
Foto: Marieke Nolsen

Pronkerwten wortelen heel diep, dus gebruik hoge potjes. Marieke: “Die kun je zelf maken met een potjespers (o.a. te koop op mariekenolsen.nl/webshop-pluktuinkado) en kranten, maar wc-rollen, hoge zaaitrays of hoge terracotta potjes zijn goede alternatieven. De uitstraling van papieren potjes vind ik zo geweldig! Met name door het water geven slaat de krant iets groen uit, wat een prachtig beeld oplevert.”

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

3. Lathyrus kweken: zaden dun afdekken

Plaats de zaden niet te diep in de grond. “Ik zorg ervoor dat ik de zaadjes met een heel dun laagje grond afdek, dat net zo dik is als het zaadje zelf.” 

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

4. Zet de zaailingen koeler neer

Marieke: “Na het zaaien geef ik ze voldoende water en plaats ze in een zinken kasje dat ik op de vensterbank boven de verwarming zet. Wanneer ze ontkiemen, zet ik de zaailingen op een koelere plek. Dat kan op een lichte plek in je koele slaapkamer zijn of in een tuinkasje. Hierdoor voorkom je dat je van die langgerekte dunne planten krijgt en blijven ze mooi compact.” 

5. Zet Lathyrus elk jaar op een andere plek

lathyrus klimmend tegen klimconstructie
Foto: Marieke Nolsen

Pronkerwt moet elk jaar op een andere plek staan, om ziekten in de grond te voorkomen. “Bij mij groeien ze onder andere tegen een aantal oude rekken aan. Deze rekken staan met betonpoeren in de grond, dus die kan ik niet verplaatsen. Daarom vervang ik bij deze rekken de oude aarde door nieuwe grond.” De tipi’s en boogjes die Marieke zelf maakt van berkentakken, waar ze eveneens tegenaan groeien, zet ze elk jaar op een andere plek neer. 

6. Geef pronkerwten voldoende voeding en vocht

Lathyrus houdt van losse, voedzame grond (en, niet onbelangrijk: veel zon). Twee keer in het seizoen mest Marieke ze daarom bij met een snelwerkende mest (NPK 20-20-20). Houd goed in de gaten dat ze voldoende vocht krijgen, dus extra water geven tijdens droge periodes is een must. 

7. Blijf de bloemen plukken

lathyrus odoratus charlie's angel marieke nolsen
Foto: Marieke Nolsen

De eenjarige soorten geuren echt geweldig, in tegenstelling tot de vaste planten. Pluk ze ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat. “Ik knip ze altijd met mijn pluktuinschaartje, dat vind ik prettiger knippen. Voordat ze op de vaas gaan, snijd ik ze goed schuin aan met een scherp mesje en zet ze op water met een beetje suiker.” Knip ook uitgebloeide bloemen weg, dan steekt de plant energie in het vormen van nieuwe bloemknoppen.

Zorg voor een schoon vaasje van ongeveer 15 cm hoog met een smalle opening en onderaan breed uitlopend. Hier kun je ze goed in schikken. 

pronkerwt kweken op vaas
Foto: Marieke Nolsen

Lees meer over Marieke Nolsens pluktuin in Engelse stijl. Meer mooie foto’s van Marieke Nolsen vind je op haar Instagram-account.

Meer over Lathyrus kweken:

Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu