Lathyrus zaaien voor een hele zomer geur en kleur

Helga Kluiter
|
27/02/2024
Lathyrus zaaien in de winter

Lathyrus odoratus is, zoals de naam al zegt, een plant die heerlijk geurt. In de zomertuin zorgt de zogeheten pronkerwt of geurerwt daarnaast voor veel kleur. Ook de bijen zijn er helemaal verzot op! En dat niet alleen: het is ook een uitstekende snijbloem. Hoe meer je ervan plukt, hoe langer hij bloeit. Lathyrus zaaien dus!

Lees verder na de advertentie

Wanneer Lathyrus zaaien?

Lathyrus zaailingen
Lathyrus zaailingen in een rootrainer.

Lathyrus odoratus is een winterharde eenjarige plant. Een beetje kou kan hij dus wel hebben, maar rechtstreeks buiten in de volle grond zaaien kan pas ongeveer vanaf april. In de herfst of winter binnen voorzaaien kan echter ook.

  • Lathyrus binnen voorzaaien kan in de herfst of vanaf februari. Wanneer de scheuten verschijnen, verlaag je de temperatuur. Vanaf eind maart kun je dan beginnen met afharden en half april zijn ze klaar om uit te planten in de volle grond.
  • Lathyrus in de volle grond zaaien kan in april. Maar let op: als er vorst wordt verwacht, moet je de jonge planten beschermen. Bescherm de zaden buiten ook tegen vogels: die vinden de zaden erg lekker.

Wekelijks zaaitips in je mail

Iedere week dit soort zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Het zaaien voorbereiden

De zaden van Lathyrus zijn nogal hard. Je kunt ze helpen om sneller te ontkiemen door ze eerst zacht te maken. Daarvoor leg je ze gewoon een nachtje op een vochtig stuk keukenpapier, liefst nat gemaakt met regenwater.

Lees verder na de advertentie

Binnen Lathyrus zaaien: oktober, februari – april

Lathyrus zaaien in wc-rolletjes
Lathyrus zaaien kan ook prima in wc-rolletjes.
  1. Vul kleine, hoge potjes, rootrainers of zelfs wc-rolletjes met gezeefde universele potgrond. Laat aan de bovenkant ongeveer 1,5 cm over. Verdeel dan gelijkmatig 3 zaden over het oppervlak,
  2. Bedek de zaden met 1 cm van de gezeefde potgrond en duw stevig aan met je vingers. Voeg een label toe met de naam van de plant en de zaaidatum.
  3. Zet de potjes in een laag water. Zodra je ziet dat het oppervlak vochtig wordt, haal je de potjes uit het water. Zet ze daarna op een warme (ongeveer 16ºC) en lichte plek. Geef water wanneer de grond uitdroogt. Zaai je ze in de herfst, dan laat je ze buiten overwinteren in een koude bak of kas.

Buiten Lathyrus zaaien: april

Lathyrus zaaien in de volle grond
Zorg dat je klimconstructie klaar staat voor het zaaien.
  1. Bereid de grond voor. Meng compost door de grond om meer vocht vast te kunnen houden. Plaats ook alvast je klimconstructie (zoals een hoge trellis, rozenboog of wigwam) voordat je gaat zaaien.
  2. Wanneer de grond warm voelt wanneer je het aanraakt, hark je de grond netjes egaal. Prik langs je klimconstructie gaatjes in de grond, met een tussenruimte van 20-25 cm. Zaai dan in elk gat een zaadje en bedek ze met grond.
  3. Geef goed water en voeg labels toe met de juiste naam en datum. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt wanneer de zaailingen beginnen te groeien. Pas ook op met slakken (lees meer over slakken bestrijden zonder gif) en muizen en bescherm de zaailingen indien nodig.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

Lathyrus toppen of niet?

geurerwt toppen

Er is vaak discussie over het wel of niet toppen van Lathyrus. Ook zonder hem te toppen zal de plant jonge scheuten aanmaken, al zeggen sommige experts dat toppen zorgt voor een bossigere plant. Of je de plant (net als bij een tomaat) moet dieven, hangt af van je eigen voorkeur:

  • Wil je een plant met lange stelen en grote Lathyrus bloemen, top hem dan niet en haal de zijscheuten steeds weg.
  • Voor een bossige plant met veel kleinere bloemen, top hem dan wel en laat de nieuwe zijscheuten zitten.

Meer lezen over Lathyrus:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu