
Lathyrus odoratus is, zoals de naam al zegt, een plant die heerlijk geurt. Ook de bijen zijn helemaal verzot op deze bloem! In de zomertuin zorgt de zogeheten pronkerwt of geurerwt daarnaast voor veel kleur. En dat niet alleen: het is ook een uitstekende snijbloem. Hoe meer je ervan plukt, hoe langer hij bloeit. Lathyrus zaaien dus!
Lees verder onder de advertentie
Wanneer Lathyrus zaaien?

Lathyrus odoratus is een winterharde eenjarige plant. Een beetje kou kan hij dus wel hebben, maar rechtstreeks buiten in de volle grond zaaien kan pas ongeveer vanaf april. In de herfst of winter binnen voorzaaien kan echter ook.
- Lathyrus binnen voorzaaien kan in de herfst of vanaf februari. Wanneer de scheuten verschijnen, verlaag je de temperatuur. Vanaf eind maart kun je dan beginnen met afharden en half april zijn ze klaar om uit te planten in de volle grond.
Download de gratis zaaigids inclusief kalender!
Het zaaien voorbereiden
De zaden van Lathyrus zijn nogal hard. Je kunt ze helpen om sneller te ontkiemen door ze eerst zacht te maken. Daarvoor leg je ze gewoon een nachtje op een vochtig stuk keukenpapier, liefst nat gemaakt met regenwater. Of het weken van de zaden noodzakelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld. Je leest meer over de discussie over zaden van Lathyrus weken in onze plantengids.
Als je voorzaait, kun je pronkerwt het beste kweken in diepe potten of diepe zaaitrays. Lathyrus wortelt namelijk diep, dus je wil de wortels het liefst veel ruimte geven.
Binnen Lathyrus zaaien: oktober, februari – april

- Vul kleine, hoge potjes, rootrainers of zelfs wc-rolletjes met gezeefde universele potgrond. Laat aan de bovenkant ongeveer 1,5 cm over. Verdeel dan gelijkmatig 3 zaden over het oppervlak,
- Bedek de zaden met 1 cm van de gezeefde potgrond en duw stevig aan met je vingers. Voeg een label toe met de naam van de plant en de zaaidatum.
- Zet de potjes in een laag water. Zodra je ziet dat het oppervlak vochtig wordt, haal je de potjes uit het water. Zet ze daarna op een warme (ongeveer 16ºC) en lichte plek. Geef water wanneer de grond uitdroogt. Zaai je ze in de herfst, dan laat je ze buiten overwinteren in een koude bak of kas.

Buiten Lathyrus zaaien: april

- Bereid de grond voor. Meng compost door de grond om meer vocht vast te kunnen houden. Plaats ook alvast je klimconstructie (zoals een hoge trellis, rozenboog of wigwam) voordat je gaat zaaien.
- Wanneer de grond warm voelt wanneer je het aanraakt, hark je de grond netjes egaal. Prik langs je klimconstructie gaatjes in de grond, met een tussenruimte van 20-25 cm. Zaai dan in elk gat een zaadje en bedek ze met grond.
- Geef goed water en voeg labels toe met de juiste naam en datum. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt wanneer de zaailingen beginnen te groeien. Pas ook op met slakken (lees meer over slakken bestrijden zonder gif) en muizen en bescherm de zaailingen indien nodig.
Lathyrus toppen of niet?

Er is vaak discussie over het wel of niet toppen van Lathyrus. Ook zonder hem te toppen zal de plant jonge scheuten aanmaken, al zeggen sommige experts dat toppen zorgt voor een bossigere plant. Of je de plant (net als bij een tomaat) moet dieven, hangt af van je eigen voorkeur:
- Wil je een plant met lange stelen en grote Lathyrus bloemen, top hem dan niet en haal de zijscheuten steeds weg.
- Voor een bossige plant met veel kleinere bloemen, top hem dan wel en laat de nieuwe zijscheuten zitten.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.