De 10 mooiste tweejarige planten om te zaaien in juni

Helga Kluiter
|
23/06/2021
Kaardebol

Voor de mooiste planten in je tuin moet je soms wat geduld opbrengen. Dat geldt zeker voor tweejarige planten zaaien, want die komen pas in het volgende jaar tot volle wasdom. Maar je geduld zal zeker beloond worden!

Lees verder na de advertentie

Wat is een tweejarige plant

Als een plant tweejarig is, betekent dit dat hij twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. In het eerste jaar produceert de tweejarige plant alleen wortels en blad. In het tweede jaar komt hij pas echt in actie en zal hij gaan bloeien. Tot slot vormt hij zaden om zichzelf weer uit te zaaien voor hij afsterft. En de zaailingen van dit jaar zullen volgend jaar weer bloeien.

Tweejarige planten voorbeelden

Zaai tweejarige planten elk jaar, zodat je altijd bloeiende tweejarigen in je tuin of in potten hebt staan. Dit zijn enkele van onze favorieten:

1. Engelwortel (Angelica sylvestris)

Engelwortel

In zijn eerste jaar produceert de gewone engelwortel (Angelica sylvestris) rozetten met grote bladeren die er geweldig uitziet als achtergrond voor andere planten. In het tweede jaar verschijnen groepen met bloemknoppen op donkerpaarse stengels. Uiteindelijk groeien ze uit tot grote schermen bloemetjes die heel veel bestuivende insecten aantrekken. Zet engelwortel in de volle zon of halfschaduw, in vochtige, goed afwaterende grond.

2. Muurbloem (Erysimum cheiri)

Lees verder na de advertentie

Erysimum cheiri 'Orange Bedder'

Een van de populairste tweejarige planten is de muurbloem (Erysimum cheiri) – niet alleen om zijn heerlijke geur maar ook om zijn rijke variatie aan kleuren. Zaai hem in juni in een zaaibed en plant hem dan in het najaar over. Tussen maart en mei kun je dan genieten van zijn bloemen.

3. Bosvergeet-me-nietje (Myosotis sylvatica)

Myosotis sylvatica

Sommige tuiniers zullen het vergeet-me-nietje (Myosotis sylvatica) vervloeken, omdat hij zich makkelijk uitzaait en vaak spontaan komt aanwaaien. Maar zijn hemelsblauwe kleur vrolijkt het voorjaar tussen april en juni altijd weer op. Zaai het vergeet-me-nietje in juni rechtstreeks in de volle grond.

4. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Digitalis purpurea

Er zijn heel wat schitterende soorten vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en ze zaaien zichzelf vaak uit. Je hoeft dan alleen nog maar de zaailingen te verplanten naar de plek waar je ze wilt hebben. Hommels zijn bovendien gek op de bloemen. Maar pas wel op, want alle delen van de plant zijn giftig!

5. Duizendschoon (Dianthus barbatus)

Duizendschoon

Een favoriete plant in de cottagetuin is duizendschoon (Dianthus barbatus) en er zijn dan ook veel cultivars te koop, met verschillende kleuren en patronen. Na het zaaien plant je hem in de herfst uit, zodat hij volgend seizoen bloeit. Kies een plekje in een border of pot in de volle zon in zanderige, goed afwaterende grond.

6. Judaspenning (Lunaria annua)

Judaspenning

Lunaria annua ofwel judaspenning kan zowel als eenjarige als tweejarige plant worden gekweekt, maar hij bloeit beter als je hem als tweejarige behandelt. Hij is een aanwinst in een schaduwrijke tuin met wilde bloemen. De geweldige paarse bloemen combineren perfect met wolfsmelk (Euphorbia) en trekken veel bijen en vlinders. Na de bloei krijgt hij doorzichtige schijfjes met zaadjes die prachtig staan in een boeket snijbloemen. Laat je enkele zaaddozen zitten, dan zaait hij zichzelf uit.

7. Damastbloem (Hesperis matronalis)

damastbloem

De heerlijk geurende damastbloem (Hesperis matrionalis) gedijt op zowel zonnige als schaduwrijke plekken. Zaai hem tussen begin voorjaar en halverwege de zomer, zodat hij volgende zomer bloeit. Hij zaait zichzelf vervolgens uit, dus je hebt er weinig onderhoud aan. Trek de ongewenste zaailingen gewoon uit de grond. Zet hem in goed afwaterende grond en knip regelmatig bloeiende stengels af voor in een vaas.

8. Kaardebol (Dipsacus)

Kaardebol

Kaardebollen, zoals de grote kaardebol (Dipsacus fullonum) en de kleine kaardebol (Dipsacus pilosus), zijn uitstekende planten voor de natuur. De bloemen trekken bestuivende insecten aan en de zaden zaden zijn geliefd bij vogels zoals goudvinken. Zet deze tweejarige planten in de volle zon of halfschaduw in vochtige, goed drainerende grond. Kaardebol zaait zichzelf uit.

9. Siertabak (Nicotiana sylvestris)

Siertabak
Foto: Wikimedia Commons/Christer T Johansson

Je kunt siertabak als tweejarige plant kweken als je hem in de winter vorstvrij zet. De sierlijke bloemen blijven overdag gesloten en gaan ’s avonds open om met hun heerlijke sterke geur insecten te lokken. Zet ze in vochtige, goed afwaterende grond en geef ze een beetje schaduw om ze tegen het heetst van de zomerzon te beschermen.

10. Stokrozen (Alcea)

Stokrozen

Stokrozen zijn eigenlijk vaste planten, maar ze vallen vaak ten prooi aan de schimmel roest. Die vervormt het blad en maakt de plant er niet mooier op. Als je Alcea behandelt als tweejarige plant krijg je gegarandeerd een mooie bloei voordat de ziekte toeslaat. Zet ze in de volle zon in vochtige maar goed afwaterende grond.

Hoe tweejarige planten zaaien

Tweejarige planten zaaien is kinderlijk eenvoudig. Veel soorten zijn bovendien inheems, dus ze zullen vrijwel altijd goed aanslaan. De zaaiperiode is meestal eind voorjaar of begin zomer. Geef voor het zaaien water op de zaaiplek zelf. Zo voorkom je dat je eventueel onkruid ook water geeft en het je zaailingen verdrukt.

Meer lezen over bloemen:

Meer lezen over:
Kweken Zaaien Juni
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu