Keuzehulp: zo kies je de juiste bloempot of plantenbak voor buiten

Helga Kluiter
|
22/05/2023
welke bloempot

De een doet het uit noodzaak, de ander omdat hij of zij het leuk vindt – tuinieren in potten en bakken is om uiteenlopende redenen een populaire bezigheid. Maar welke bloempot kies je voor welke plant? Wij helpen je op weg.

Kies liever grote bloempotten

plantenpotten bij elkaar

Welke bloempot je ook kiest, we raden je aan om te kiezen voor een kleiner aantal grote bloempotten in plaats van een groter aantal kleine. Niet alleen kun je daarmee veel meer effect sorteren, maar de potgrond in grote potten droogt bij warm weer langzamer uit. En daardoor hoef je minder vaak de tuinslang of gieter tevoorschijn te halen.

Vermijd ook te veel verschillende soorten materiaal: terracotta, geglazuurde potten, plastic, kunststeen, enzovoorts. Houd het liever bij een of twee materialen en stijlen. Dat ziet er stijlvoller uit en zorgt voor meer samenhang.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer kies je welke bloempot? 

Er is een pot voor elke plant, plaats en portemonnee. Dit zijn de belangrijkste keuzes:

Terracotta bloempot 

welke bloempot: terracotta

Terracotta ziet er prachtig en natuurlijk uit. En je kunt er allerlei soorten planten in zetten – van eenjarige bloemen tot kleine bomen. Maar pas bij een permanente beplanting wel op met vorst, want wanneer het water erin bevriest en weer uitzet kan de pot barsten. Pak de pot daarom ’s winters in met bubbeltjesplastic. Snoei de wortels van permanente planten om de drie jaar en verpot ze.

  • Goede keuze voor: Bloembollen, eenjarige bloemen en planten, vaste planten die niet graag te nat staan (zoals lavendel en rozemarijn), heesters en kleine bomen.
  • Nadelen: Terracotta kan bij vorst barsten, dus je moet de potten beschermen tegen vorst. Terracotta is poreus, dus geef planten voldoende water.

Plastic bloempotten en composietmaterialen

bloembak met munt

Er zijn veel soorten kunststof bloempotten die vaak lijken op natuurlijke materialen, of juist leuke kleurtjes hebben. Sommige kunststof potten zijn gemaakt van gerecycled plastic en zien er heel modern uit. Het voordeel van kunststof is dat het vocht beter vasthoudt dan bijvoorbeeld hout of terracotta. Maar let goed op de drainage, want plastic bloempotten laten geen water door.

Er zijn ook kunststof potten en bakken beschikbaar met ingebouwde waterreservoirs – superhandig voor de vakantieperiode!

  • Goede keuze voor: Groenten, kruiden, eenjarige bloemen en planten en vaste planten die niet graag te droog staan.
  • Nadelen: Voor kleine bomen en struiken zijn de kunststof bloembakken en potten vaak te licht. En plastic is niet duurzaam, dus kies bij voorkeur gerecycled plastic als je echt plastic nodig hebt.

Stalen kuipen en plantenbakken 

plantenbak cortenstaal

Potten en bakken van staal of metaal zijn niet altijd goedkoop, zeker de grotere exemplaren niet. Maar ze gaan wel enorm lang mee en zijn lekker zwaar. Dat maakt ze geschikt voor grotere en zwaardere planten. Let er wel op dat staal heet kan worden, dus zog voor voldoende ruimte rondom de wortelkluit.

  • Goede keuze voor: Vaste planten, (topzware) heesters en kleine bomen.
  • Nadelen: Niet makkelijk te verplaatsen, randen kunnen heet worden.

Houten plantenbakken 

welke bloempot: houten krat

Je hoeft houten plantenbakken in principe niet te kopen, Deze kun je zelf namelijk in elkaar flansen van behandeld hout, maar bekleed ze aan de binnenkant met plastic om te voorkomen dat het hout snel wegrot. Stijlvolle eikenhouten kuipen kun je het best met metaal bekleden. Zo verleng je hun levensduur aanzienlijk.

  • Goede keuze voor: Bloembollen, vaste planten, groenten, eenjarige bloemen, heesters en kleine bomen.
  • Nadelen: De levensduur is mede afhankelijk van de behandeling en kwaliteit van het hout.

Bloempot of plantenbak op wieltjes

bloempot op wielen

Met verrijdbare plantenbakken ben je flexibel. Je kunt ze makkelijk verplaatsen onder een afdak bij noodweer (bijvoorbeeld een verwoestende hagelbui) of aan de kant schuiven tijdens een feestje. Ook voor vorstgevoelige planten is het, zeker in het voorjaar, handig dat je ze bij een plotse vorstinval naar een vorstvrije plek kunt verplaatsen. Je hoeft niet per se een plantenbak met ingebouwde wieltjes te kopen: een losse plantentrolley kan ook.

  • Goede keuze voor: Bloembollen, grote, vorstgevoelige planten, heesters, vaste planten
  • Nadelen: Bij verzadigde grond zijn de bakken alsnog zwaar om te verplaatsen.

Hangmanden 

Met hangmanden breng je een kale muur echt tot leven. Denk bij het beplanten niet alleen aan bloemen, maar ook aan groenten en fruit. Een groot voordeel van hanging baskets is namelijk dat ze buiten het bereik blijven van slakken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je aardbeienoogst worden opgepeuzeld door deze slijmerige tuingasten. 

  • Goede keuze voor: Eenjarige bloemen, aardbeien, hangende tomaten, kruiden en sla. 
  • Nadelen: Planten in hangmanden moet je vaak water geven, bij warmte soms wel twee keer per dag.

Meer planten in potten en bakken

Meer lezen over:
Potten Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu