Dit is hoe je potgrond van bomen en struiken in potten ververst

Helga Kluiter
|
21/03/2023
potgrond verversen

Bomen en struiken die in potten groeien, kunnen wel af en toe wat verse potgrond gebruiken. Maar hoe pak je potgrond verversen aan? Volg dit stappenplan en je permanente potbewoners kunnen weer een jaartje vooruit.

Lees verder na de advertentie

Wanneer potgrond verversen?

struiken in potten planten

Als een boom of heester in een grote pot hebt geplant, moet je eigenlijk om de een à twee jaar de potgrond deels verversen. De ideale tijd om dit te doen is tussen februari en mei. Door dit te doen verbeter je de structuur van de grond en geef je de planten een verse voorraad voedingsstoffen. Dat is broodnodig, want die zijn in potten en bakken vaak snel op.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Potgrond verversen, stap voor stap

Ontdek hieronder hoe je de potgrond in potten ververst..

Dit heb je nodig

Lees verder na de advertentie

  • Handvork
  • Universele (turfvrije) potgrond
  • Grind of siersteentjes

1. Laag potgrond verwijderen

potgrond verversen

Maak met een handvork de potgrond voorzichtig los van de wortels die meer aan de oppervlakte liggen. Werk vanuit het midden richting de rand van de pot en verwijder zo veel mogelijk van de oude potgrond.

2. Potgrond verversen

Vul de pot weer aan met de verse potgrond. Voorkom dat er luchtgaten ontstaan rondom de wortels door tijdens het vullen af en toe tegen de pot te tikken en de grond goed aan te drukken.

3. Water geven en mulchen

potgrond mulchen

Geef de pot goed water en voeg dan bovenop de potgrond een mulchlaag toe van grind of siersteentjes. Dat duwt de potgrond nog wat verder aan, onderdrukt onkruid en houdt vocht rond de wortels beter vast.

Meer kweken in potten en bakken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu