6x klimplanten in potten voor je (dak)terras

Linda Passies
|
27/07/2022
klimplanten in potten voor dakterras

Een klimplant kan een interessant hoogteverschil geven aan tuin of terras. Ook als je alleen maar planten in potten kunt kweken, want veel klimplanten doen het goed in (grote) potten. Natuurlijk moet je dan wel een klimconstructie, zoals een trellis of obelisk toevoegen.

Lees verder na de advertentie

Bij een dakterras is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht het dak kan dragen. Potten gevuld met aarde en planten zijn zwaar!

Clematis ‘Early Sensation’

Deze wintergroene klimplant bloeit vroeg, van maart tot mei. Zet hem op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw, en je kunt genieten van de prachtige witte bloemen.

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een aanrader als je je wilt omringen met een zomerse geur. De kamperfoelie Lonicera periclymenum ‘Sweet Sue’ krijgt crème-witte bloemen die heerlijk ruiken. De bloemen worden geliger naarmate de herfst dichterbij komt. 

Eenjarige klimplanten om volgend voorjaar te zaaien

Eenjarige klimplanten kunnen flink de hoogte in schieten. Het leuke is dat je elk jaar kunt afwisselen. Zaai bijvoorbeeld deze klimplanten in potten:

Lees verder na de advertentie

Klokwinde (Cobaea scandens)

Eenjarige klimplanten: klokwinde (Cobaea-scandens)

Klokwinde is een snelgroeiende plant met grote, trompetvormige paarse en groene bloemen. Heb je ruimte om hem in de winter naar binnen te halen (rond de 7 graden Celcius), dan kun je hem overhouden. Zet een flinke steun in de pot, want de plant kan erg groot worden. 

Spaanse vlag (Ipomoea lobata)

Eenjarige klimplanten: Spaanse vlag

De Nederlandse naam heeft deze plant niet voor niets gekregen: de rode, oranje en gele buisvormige bloemetjes lijken samen wel een vlaggetje te vormen. Als je dode bloemen verwijdert, zal de plant langer bloeien. 

Hyacintboon (Dolichos lablab ‘Purple’)

Deze klimmer heeft paarse en groen blad, met roze en witte bloemen. De peulen zijn donkerpaars en zien er heel sierlijk uit. De jonge peulen zijn eetbaar.

Pronkboon

Klimplanten in potten voor dakterras: pronkboon painted lady Phaseolus coccineus

Pronkbonen zijn mooi én eetbaar. Op de foto zie je ‘Painted Lady’.

Als aanvulling kun je nog eenjarige wilde bloemen zaaien om bestuivers aan te trekken, en dan is je dakterras helemaal af. 

Onthoud dat je potgrond in permanent beplante potten het beste eens in de drie jaar kunt vervangen. Door de jaren heen breekt het af, waardoor het minder luchtig en waterdoorlatend wordt. Daardoor groeien planten minder goed. Als de oude potgrond vrij is van plagen en ziekten, kun je het als mulch of bodemverbeteraar gebruiken in borders.

Lees meer over klimplanten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu