Eenjarige klimplanten zaaien: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
15/03/2024
eenjarige klimplanten zaaien

Eenjarige klimplanten zaaien is erg makkelijk en je beloning is non-stop bloei van juni tot de eerste vorst! Vaak bloeien deze klimmers met heerlijk opvallende bloemen en is hun blad ook het aanzien waard. Omdat ze gerust in een paar maanden twee tot drie meter groeien, zijn ze ontzettend leuk om te kweken: je krijgt in no-time een spectaculaire plant uit één klein zaadje.

Lees verder na de advertentie

Welke eenjarige klimplanten zaaien?

Dagbloem zaaien

Afgezien van pronkerwten (Lathyrus) zie je eenjarige klimmers zelden in de border. Toch zijn ze erg gemakkelijk te kweken vanuit zaad. Je kunt daar bovendien al vroeg mee beginnen als je een licht, warm plekje hebt. Denk aan een verwarmde kweekbak, een kas, of op een vensterbank. Soorten die de moeite van het proberen waard zijn, zijn onder andere Spaanse vlag (Ipomoea lobata), de felgele kanariekers (Tropaeolum peregrinum), Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata) en dagbloem (Ipomoea, foto).

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Eenjarige klimplanten in potten en bakken

Lathyrus in pot

Lees verder na de advertentie

Eenjarige klimmers worden vaak gekweekt als snelle bedekking voor zonnige schuttingen en hekjes, maar het zijn ook uitstekende planten voor grote potten op een zonnig terras. Zorg er dan wel voor dat je de planten van steun voorziet, bijvoorbeeld een wigwam of obelisk. 

Dit heb je nodig

  • Zaden van eenjarige klimplanten
  • Glazen schaaltje om zaden te weken
  • Steeketiketten of labels
  • Kweekpotjes (10 cm)
  • Grotere potten om in te verpotten
  • Zaaigrond
  • Verwarmde kweekbak
  • Twijgen of stokjes voor steun

Stappenplan: eenjarige klimplanten zaaien

Ga eind winter of begin voorjaar (februari of maart) binnen aan de slag, of wacht wat langer als je liever buiten voorzaait. Zo kweek je eenjarige klimplanten op uit zaad:

1. De zaden een nachtje laten weken

zaden weken

Om de ontkieming een handje te helpen kan het goed zijn om de zaden een nachtje in koud water te laten weken om de zaadhuid zachter te maken. Zeker bij grotere zaden met een harde zaadhuid, zoals pronkerwt (Lathyrus), werkt dat goed, maar het is geen noodzaak. Houd alle soorten goed uit elkaar en geef ze duidelijke labels.

2. Je eenjarige klimplanten zaaien

eenjarige klimplanten zaaien

Gebruik kweekpotjes van 10 cm en vul ze met zaaigrond. Verspreid de zaden over het oppervlak en dek ze af met nog een dun laagje grond.

3. Potten afdekken met kweekdeksel

eenjarige klimplanten zaaien

Zet de potjes in een verwarmde kweekbak bij een temperatuur tussen de 21 en 24 graden, of op een warme vensterbank. Voorkom dat de grond uitdroogt tijdens het kiemen, dus geef regelmatig water (liefst van onderaf). Pas wel op dat de grond ook weer niet te drassig wordt, anders rotten je zaden weg.

4. Zaailingen verspenen

zaailingen verspenen

De eerste zaailingen zouden binnen twee tot drie weken moeten verschijnen. Zodra de eerste echte bladeren verschijnen, is het tijd om elke zaailing in zijn eigen pot te zetten, ofwel verspenen. Houd het plantje vast bij het blad (niet bij de stengel) tijdens het overzetten. Geef water en zet de plantjes op een koelere maar vorstvrije plek.

5. Klimmen maar!

klimplant met rode bloemen
Kardinaalswinde (Ipomoea quamoclit)

Zodra de klimmers beginnen te groeien, geef je de potten wat meer ruimte en bind je ze aan steunstokjes om te voorkomen dat planten in elkaar verstrengeld raken. Vanaf april kun je de planten geleidelijk afharden. Daarna mogen ze definitief naar buiten verhuizen.

Buiten eenjarige klimplanten zaaien

Wil je de zaden liever niet binnen voorzaaien (bijvoorbeeld omdat je niet genoeg ruimte hebt), wacht dan tot het weer in april wat is opgewarmd. Dan kun je je eenjarige klimplanten zaaien in potjes in de koude kas. De planten zullen dan hooguit een tikje later bloeien.

Meer over klimplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu