Passie voor passiebloemen: 5 opvallende soorten

Passiflora edulis is een van de vele mooie soorten passiebloem.

Bij passiebloem of Passiflora denk je waarschijnlijk al snel aan de klassieke passiebloem met geel-paarse bloemen. Toch zijn er meer soorten passiebloem, elk met hun eigen, unieke kenmerken. Dit zijn 5 variëteiten die zullen schitteren in je tuin.

Lees verder na de advertentie

1. Passiflora caerulea

Passiflora caerulea is wellicht een van de bekendere soorten passiebloem.

Deze soort herken je wellicht wel: Passiflora caerulea. Het tweede gedeelte van de naam zegt het al, de kleur blauw speelt een belangrijke rol in het uiterlijk van deze plant, samen met wit en groen. Na de bloei komen eivormige, oranje vruchtjes aan de plant om de bloemenpracht af te wisselen met nieuwe kleur.

  • Hoogte: 10 m.

2. Passiflora caerulea ‘Constance Elliot’

Kies uit verschillende mooie soorten passiebloem voor je tuin, zoals deze witte Passiflora.
Foto: Kelly Cookson / Flickr. CC BY 2.0.

Als je tussen de verschillende soorten passiebloem zoekt naar een variëteit met een zachte uitstraling, dan is ‘Constance Elliot’ iets voor jou. Met geurige, witte bloemen bloeit deze Passiflora van juli tot oktober. Deze soort wordt winterhard genoemd, maar hij heeft wel wat bescherming nodig tegen de kou. 

  • Hoogte: 10 m.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuin-inspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Passiflora edulis

Passiflora edulis is een van de vele mooie soorten passiebloem.
Foto: Jewel Hankey-Telesford / Unsplash.

Het kleurverloop van deze passiebloem is fenomenaal! Van diep blauw-paars lopen de golvende bloemen uit tot helder wit. Deze soort is geschikt voor een koele, vorstvrije kas of een beschutte stadstuin op het zuiden. Als bonus zijn de zwarte vruchten die aan deze plant groeien ook nog eens eetbaar!

  • Hoogte: 5 m.

4. Passiflora antioquiensis

Opvallende bloemen heeft Passiflora antioquiensis.
Foto: Cs california / Wikimedia Commons. CC BY 3.0.

Een variëteit passiebloem met een dramatisch silhouet en opvallende rode bloemen, dat is Passiflora antioquiensis. Dit is een kwetsbare soort die niet goed tegen vorst kan, dus bescherm hem goed in de winter. Net als bij de blauwe varianten maakt deze soort gele vruchten aan na de bloei.

  • Hoogte: 5 m.

5. Passiflora ‘Amethyst’

Deze paarse soort passiebloem heet niet voor niets 'Amethyst'.

Als we het over soorten passiebloem met opvallende kleuren hebben, mag Passiflora ‘Amethyst’ ook niet ontbreken! Het paars van deze bloem komt terug in de verschillende delen van de bloem. Deze winterharde soort zal in een mum van tijd een zonnige muur overspoelen met zacht gekleurde bloemen.

  • Hoogte: 12 m.

Lees meer over klimplanten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu