Complete plantengids: passiebloem

passiebloem passiflora

Passiebloemen hebben bijzonder spectaculaire bloemen van juli tot oktober, meestal gevolgd door eetbare, maar – afhankelijk van de soort – niet bijzonder smakelijke, eivormige vruchten. Het zijn klimmers die al snel een muur of hek bedekken.

Botanische naam: Passiflora
Gewone naam: Passiebloem
Type: Klimplant, Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

Er zijn een paar soorten om uit te kiezen, waaronder de gewone passiebloem, Passiflora caerulea. Deze is winterhard in onze regio, hoewel de plant oorspronkelijk uit de tropen van Zuid-Amerika komt. De meeste passiebloemen zijn groenblijvend met donkergroene bladeren en witte of paarse bloemen. Sommige passiebloemen zijn alleen geschikt om in een kas te kweken.

Inhoud van deze gids

Passiebloem kweken

Arit Anderson bindt passiebloem aan

Passiebloemen zet je het liefst in de volle zon tot halfschaduw, in goed doorlatende grond op een warme, beschutte plek. Knip terug na de bloei om de planten netjes te houden, of knip beschadigde groei weg in de lente.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Plant passiebloemen in goed doorlatende grond in de volle zon op een beschutte plek, zoals de voet van een beschutte, zonnige muur. Je kunt passiebloemen omhoog leiden langs een pergola, obelisk of gegalvaniseerde draden die over een muur lopen. Leid de plant naar de steun met een stokje. De planten zijn zelfdragend dankzij hun ranken. Daarom is het niet noodzakelijk de plant vast te binden als hij volwassen is. Je kunt de plant natuurlijk wel helpen als het nodig is.

Passiebloem planten

paarse passiebloem

Kies een beschutte plek om je passiebloem te planten, zoals tegen een muur op het westen of zuiden.

afbeelding voor locatie

Locatie

Zuid
West
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
Halfschaduw
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Vorstgevoelig
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond

Passiebloemen snoeien

passiebloem bij

Een passiebloem kun je snoeien na de bloei. Dan blijft de plant netjes. Hiervoor snoei je de ranken terug tot een gezonde knop. Snoei ze niet te hard terug.

Wil je de plant snoeien omdat hij te groot wordt? Snoei dan terug in de lente. Ook kun je in de (late) lente de bladeren wegknippen die beschadigd zijn door koude wind. snoeien na de bloei houdt ze netjes, terugsnoeien tot een gezonde knop. Je hoeft ze niet hard terug te snoeien. Als de planten uit de hand zijn gelopen en bijgeschaafd moeten worden, snoei ze dan terug in de lente.

Passiflora beschermen tegen kou

Passiebloemen die in een pot staan, kun je voor de vorst naar een vorstvrije plek verplaatsen. Passiebloemen in de vollegrond kunnen een flink aantal graden onder nul aan. Komt er een wat langere periode van (stevige) vorst aan, dan is het verstandig om de grond te bedekken met blad of stro.

In zware grond, zoals klei, is het verstandig om jaarlijks een laagje compost toe te voegen. Zo verbeter je de drainage van de grond. Passiebloemen houden namelijk niet van natte grond, en in natte grond zijn planten extra gevoelig voor vorst.

Je kunt je passiebloem stekken om eventuele verliezen in de winter voor te zijn.

Passiebloemen stekken

Het kweken van passiebloemen uit zaad is niet eenvoudig. Het kan meer dan tien jaar duren voordat planten uit zaad bloeien, dus stekken heeft de voorkeur.

Neem passiebloemstekken in het vroege voorjaar. Verwijder nieuwe groei van onder een knoop – ongeveer 6 cm lang is lang genoeg. Verwijder de onderste bladeren en ranken en plaats de stek in een pot met stekcompost. Stekken zullen succesvol wortelen als ze in een propagator met bodemwarmte van ongeveer 20°C worden geplaatst.

Hoe lang bloeien passiebloemen?

Passiebloemen kunnen bloeien vanaf het begin van de zomer tot in de herfst. Afhankelijk van de soort duren sommige bloemen maar één dag, maar andere soorten bloeien meerdere dagen.

Mooie soorten passiebloem

passiflora tegen muur

We kennen vooral de klassieke passiebloem, die met geel-paarse bloemen. Maar er zijn meer variëteiten. Dit zijn enkele voorbeelden.

  • Passiflora caerulea: bloemen met blauw, wit en groen, die bloeien van juli tot oktober. Winterhard. Eivormige oranje vruchten volgen de bloemen in een goede zomer. Bereikt een hoogte van 10 meter.
  • Passiflora caerulea ‘Constance Elliot’: witte, geurende bloemen. Bloeit van juli tot oktober en wordt maximaal 10 meter hoog. Hoewel de plant winterhard genoemd wordt, heeft hij wel winterbescherming nodig.
  • Passiflora edulis – blauw-witte bloemen in juli en augustus. Alleen geschikt voor een koele, maar vorstvrije kas of een beschutte stadstuin op het zuiden. Heeft zwarte eetbare vruchten. De plant bereikt een hoogte van 5 meter.
  • Passiflora antioquiensis: een kwetsbare soort, dus bescherming tegen de winter is essentieel. Zachtrode bloemen en daarna gele vruchten. Bereikt een hoogte van 5 meter.
  • Passiflora mollissima – de bloemen van deze soort zijn heel anders dan van andere passiebloemen. Ze hebben lange, buisvormige, lichtroze bloemen in juli en augustus. Het is een kwetsbare plant en heeft winterbescherming nodig. Deze soort klimt tot een hoogte van 4 meter.

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu