Passiebloem planten, hoe doe je dat?

Govert de Jong
|
09/04/2024
passiebloem bij

Passiebloem (Passiflora) is van origine een tropische plant en daardoor gek op warmte en zon. Toch kan de plant wel tegen tijdelijke schaduw op zijn standplaats. Kies een beschutte plek om je passiebloem te planten, zoals tegen een muur op het westen of zuiden.

Lees verder na de advertentie

Passiebloem planten: zo pak je het aan

paarse passiebloem

Heb je een lichte grond, dan kun je de passiebloem direct in de grond zetten. Van erg natte voeten houdt passiebloem niet; op zware grond kun je de drainage verbeteren door scherp zand of grit in te graven. Het water blijft dan niet staan rond de wortels. Vooral oudere planten kunnen een winternatte bodem niet goed aan.

  • Plaats de passiebloem een beetje schuin tegen de obelisk, muur of schutting waar hij op gaat groeien.
  • Geef flink water.
  • Zet stevig vast.
  • Bind eventueel de passiebloem op. Wanneer de plant aanslaat zal hij met zijn ranken zichzelf vastzetten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Passiebloem planten in potten

Het is mogelijk om passiebloemen in potten te kweken. Kies dan wel een zanderige, goed drainerende, turfvrije potgrond, omdat de plant niet houdt van natte voeten. Plant de passiebloem bovendien niet in een te grote pot. Dit is ook belangrijk bij het verpotten naar een nieuwe pot: kies altijd een pot die maar een klein beetje groter is.

Lees verder na de advertentie

Passiebloem in pot verzorgen

Houd er rekening mee dat je potplanten vaker water moet geven en regelmatig moet bemesten. Ook zal je Passiflora in pot niet zo krachtig groeien als in de vollegrond.

Meer lezen:

Meer lezen over:
Kweken Klimplanten
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu