7 prachtige klimbloemen die goed groeien in potten

Tropaeolum peregrinum of kanariekers is een klimbloem met vrolijke gele bloemen

Bij klimbloemen denk je wellicht aan een gevel vol blauweregen of rozen, of misschien aan haagwinde die in het wild groeit. Toch hebben klimmende planten niet altijd een groot oppervlak nodig. Met klimbloemen in potten kun je genieten van de prachtige bloemen, eenvoudig snoeien en je kunt ook nog eens de tuin herindelen wanneer je maar wilt!

Lees verder na de advertentie

Voor kleinere tuinen of voor huurhuizen zijn klimbloemen in potten een goede optie. Ze hoeven niet veel ruimte in te nemen en als je verhuist, kun je ze makkelijker meenemen. Met een zelfgemaakte klimconstructie of een andere structuur, zoals een obelisk of trellis, heeft je plant genoeg houvast om de hoogte in te groeien. Als je een dakterras hebt, houd er dan rekening mee dat volle potten met planten flink zwaar kunnen worden en makkelijk wind vangen. Het is handig om van tevoren te weten hoeveel gewicht jouw terras kan dragen.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Blauwe passiebloem (Passiflora caeruluea)

Klimbloemen in potten: Passiflora caeruluea of blauwe passiebloem maakt bijzondere bloemen aan

Een echt statement piece! De blauwe passiebloem is een sterke plant, die snel groeit. Wanneer deze klimbloem het naar zijn zin heeft, woekert hij het liefst je hele tuin door. Door de Passiflora in een pot te zetten, bedwing je het woekerende aspect iets makkelijker. Boven alles kun je met deze plant genieten van spectaculaire bloemen. Als bonus kan het zijn dat de bloemen na een tijd ontwikkelen tot gele vruchten. Vogels zijn dol op dit fruit! Deze klimbloem doet het goed op een beschutte plek in de volle zon.

Lees verder na de advertentie

 • Hoogte x Breedte: 10 m x 3,5 m
 • Bloeitijd: juli-oktober

2. Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum)

Japanse sterjasmijn of Trachelospermum asiaticum heeft stervormige bloemen

Aan de bloemen kun je zien hoe deze jasmijn aan zijn sprankelende naam komt. De vijf bloembladen omringen het gele hart in een vloeiende beweging, alsof ze om de kern heen kolken. De Trachelospermum asiaticum is een groenblijvende klimplant die je prima in een grote pot kunt zetten. Ook is de plant zelfrankend. Dit houdt in dat de plant dunne stengels aanmaakt waarmee hij zich vasthoudt aan bijvoorbeeld een tak of klimstructuur en zo zelf omhoog klimt. Deze vaste plant doet het goed op een beschutte plek.

 • Hoogte x Breedte: 6 m x 3 m
 • Bloeitijd: juli-augustus

3. Chileense glorie (Eccremocarpus scaber)

Chileense gloriebloem of Chileense winde (Eccremocarpus scaber) heeft kenmerkende rood-oranje bloemen

De warme kleuren van de Chileense gloriebloem vormen een sensationeel contrast met de groene bladeren. De vrolijke trompetjes van deze vaste plant fleuren jouw tuin in een mum van tijd op! Daarbij bloeit de Eccremocarpus scaber een lange tijd. In de winter sterven de bovengrondse plantdelen meestal af – geen reden voor paniek gelukkig. Zet Chileense glorie op een beschutte plek of binnen en geniet de zomer lang van zijn bloemen.

 • Hoogte x Breedte: 3 m x 1,8 m
 • Bloeitijd: juni-oktober

4. Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata)

Eenjarige klimplanten en klimbloemen, zoals Thunbergia alata of Suzanne-met-de-mooie-ogen, staan geweldig in potten

Deze eenjarige klimplant groeit snel en maakt karakteristieke bloemen aan met een klein, donker hartje en brede blaadjes. Thunbergia alata slingert zich de hoogte in en kan uitgroeien tot een weelderige plant. De bloemen komen voor in verschillende kleuren, van zonnig oranjegeel tot wit, roze, rood en bonte combinaties. Suzanne-met-de-mooie-ogen staat het liefst in de volle zon.

 • Hoogte x Breedte: 2,5 m x 60 cm
 • Bloeitijd: juni-oktober

5. Kanariekers (Tropaeolum peregrinum)

Tropaeolum peregrinum of kanariekers is een klimbloem met vrolijke gele bloemen

De kanariekers dankt zijn naam aan de felgele kleur van de bloemen, die met een beetje fantasie ook op vogels lijken. De Tropaeolum peregrinum is gevoelig voor kou, maar groeit des te harder in de zomer. Dit familielid van de Oost-Indische Kers (Tropaeolum majus) is eenjarig en bloeit tot de eerste vorst. Gelukkig kun je net als bij Oost-Indische kers gemakkelijk zaden oogsten. Op die manier kun je het volgende jaar weer volop genieten van je kanariekers.

 • Hoogte x Breedte: 3,5 m x 1,2 m
 • Bloeitijd: juni-oktober

6. Chinese wattakaka (Dregea sinensis)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ornellavaleria (@il_miogiunco)

Deze klimplant blijft het hele jaar groen en maakt trossen witte, stervormige bloemen aan met paars-roze strepen. Chinese wattakaka ruikt heerlijk en brengt daarmee geur en kleur naar je tuin. Dregea sinensis staat het beste op een beschutte plek. Ook heeft deze plant het prima naar zijn zin binnenshuis.

 • Hoogte x Breedte: 3 m x 3m
 • Bloeitijd: juni-augustus

7. Gewone jasmijn (Jasminum officinale)

Gewone jasmijn of Jasminum officinale, een van de klimbloemen in potten

De gewone jasmijn is een gemakkelijke klimplant, die net als de Chinese wattakaka het hele jaar groen blijft. De bloemen hebben bredere bloemblaadjes dan de Japanse sterjasmijn en zijn lichtgeel van kleur. Gewone jasmijn heeft een sterke, karakteristieke geur. Van deze vaste plant kun je keer op keer genieten.

 • Hoogte x Breedte: 3 m x 3 m
 • Bloeitijd: juni-augustus

Jouw klimbloemen in potten verzorgen

Klimbloemen in potten moet je vaker water geven dan als ze in de vollegrond staan. Dit heeft verschillende redenen. Zo is de lucht rondom de pot warmer en droger, waardoor water sneller verdampt. Daarnaast is er nu eenmaal minder aarde om het vocht vast te houden dan bij vollegrond.

Klimplanten met wasachtige of kleine bladeren verliezen minder vocht en zijn daarmee goede kandidaten als je klimbloemen in potten wilt zetten. Daarnaast kun je kiezen tussen eenjarige klimplanten, waarmee je elk jaar iets nieuws kunt neerzetten, of vaste planten, waar je jaren plezier van hebt. Lees voor meer informatie over de verzorging van jouw klimbloemen ons artikel over klimplanten in potten.

Lees meer over klimplanten:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu