Gardeners’ World 11/2024
Omarm de herfst
Cover van

Blauweregen

Wisteria
blauweregen tegen huis
Type: Klimplant
Kenmerken: Bloem
Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Oogsten
Vermeerderen
Snoeien
blauweregen tegen huis

Blauweregen, oftewel Wisteria, is een bladverliezende klimplant die in mei of juni prachtige geurende bloemen draagt. Er zijn vele soorten blauweregen, maar de twee meest voorkomende zijn Wisteria sinensis en Wisteria floribunda (Japanse blauweregen). Wisteria sinensis groeit tegen de klok in en Wisteria floribunda met de klok mee.

Botanische naam: Wisteria
Gewone naam: Blauweregen
Type: Klimplant

Kenmerken:

Bloem

Blauweregens hebben ongelooflijk sterke en houtachtige stengels en de stammen kunnen op den duur zo dik worden als kleine boomstammen – het is geen klimplant voor een delicaat hekwerk. Wisteria biedt ook waardevolle herfstkleur en aantrekkelijke erwtachtige zaaddozen.

Beste standplaats voor blauweregen

blauweregen wisteria sinensis

Het liefst staat blauweregen in vochtige maar goed gedraineerde grond, bij voorkeur op het zuiden of westen. Geef hem bovendien een stevige klimstructuur, zodat hij de hoogte in kan groeien.

Blauwe regen tegen muur, gevel, pergola of schutting

Blauweregen is niet zelfhechtend (zoals klimop) en heeft dus hulp nodig bij het klimmen. Als je Wisteria tegen een muur, gevel of schutting wilt laten klimmen, moet je zorgen voor een stevige klimstructuur en hem regelmatig aanbinden. Ook als je de blauwe regen tegen een pergola wilt leiden, bind je hem goed aan. Een goed moment om dit klusje uit te voeren, is tijdens het snoeien.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer bloeit blauweregen?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

De bloeitijd van blauweregen valt nromaal gesproken in mei en juni, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan hij soms ook al wat eerder bloeien, in de tweede helft van april. Heb je een jonge Wisteria, houd er dan rekening mee dat het meerdere jaren kan duren voor hij rijp genoeg is om te bloeien!

Wanneer blauweregen planten?

Planten die je in potten koopt, kun je in principe het hele jaar uitplanten, mits de grond niet te drassig of bevroren is. De allerbeste periode om blauweregen te planten is echter in het najaar. De grond is dan nog warm van de zomer en vochtig van de herfstregens. De Wisteria kan dan nog voor de winter aanslaan, om in het voorjaar in de startblokken te staan voor nieuwe groei.

Wisteria in de vollegrond planten

Plant blauweregen in de lente of de herfst. Bereid de grond goed voor voor een goede wortelgroei, plant hem op dezelfde hoogte als in de oorspronkelijke pot en geef goed water. Bind de stengels vast aan gegalvaniseerde draden die horizontaal langs de muur zijn bevestigd, zoals bij een leiboom. Als de plant tegen een pergola groeit, verwijder je alle stengels behalve één en bind je deze aan de paal.

Blauweregen planten in pot

wisteria in pot

Het is mogelijk om blauweregen in een pot te kweken, maar alleen als je hem als een standaardboom kweekt en hem regelmatig snoeit om zijn vorm te behouden – dit is een zeer onderhoudsintensieve optie. Ook moet je ze dan regelmatig voeden.

Kies alleen voor deze optie als je tijd wil besteden aan het snoeien en vormen van je blauweregen. Kies de grootste pot waar je ruimte voor hebt en gebruik een goede potgrond voor bomen en struiken. Plant hem op dezelfde hoogte als in de oorspronkelijke pot en geef goed water.

Blauweregen verzorging

Wisteria is een hongerige plant. Geef tijdens het groeiseizoen maandelijks een hoge kalimeststof om de bloei van de bloemen te bevorderen. Geef in potten gekweekte blauweregen wekelijks water en voeding. Verder blauweregen onderhoud bestaat uit het toedienen van een laag mulch in de herfst. Gebruik daarvoor organisch materiaal zoals goed verteerde paardenmest of (zelfgemaakte) compost.

Hoe en wanneer blauweregen snoeien?

Blauweregen snoei je twee keer per jaar, in augustus en februari. Besteed de eerste jaren aandacht aan het leiden van de plant in de steun. Dit houdt in dat je zeer lage takken wegsnoeit, sterke zijscheuten inleidt en zijscheuten begin augustus tot vijf knoppen terugsnoeit.

Zo snoei je blauweregen in de zomer

blauwe regen snoeien in de zomer

Het snoeien van je blauweregen in de zomer zorgt ervoor dat je volgend jaar weer een mooie bloei krijgt. De zomersnoei bevordert namelijk de ontwikkeling van uitlopers die in het voorjaar bloemen dragen.

Je snoeit de blauweregen zo’n zes weken na de bloei. Dit doe je in drie stappen:

1. Zoek de juiste ranken om te snoeien: de scheuten uit de plek waar eerst bloemen zaten.
2. Laat 5 tot 7 bladeren zitten, en snoei daarna de scheut.
3. Composteer het snoeiafval.

Zo snoei je blauweregen in de winter

Blauwe regen snoeien tot op 2 ogen

Na de snoei in de zomer groeien de scheuten van de blauweregen door. Doe je daar niets aan, dan krijg je vooral blad en geen bloemen. Deze scheuten snoei je in de winter verder terug. Kies een goed moment in januari of februari in een vorstvrije periode.

Voor de wintersnoei van Wisteria houdt je de volgende stappen aan:

  1. Laat de clusters van knoppen zitten.
  2. Knip lange takken met lange en puntige bladknoppen weg.
  3. De takken die je in de zomer terugsnoeide, kort je in tot op 2 knoppen.

Hoe vermeerder je blauweregen?

Het kan 20 jaar duren voordat een blauweregen bloeit vanaf een stek. Niet gek dus dat slecht weinig tuiniers blauweregen vermeerderen. Wil je een uitdaging? Neem dan halverwege het voorjaar zachthouten stekken. 

  1. Knip jonge stengels af en snijd ze terug tot ongeveer 10 cm, net onder een bladpaar. 
  2. Verwijder de onderste bladeren, zodat er bovenaan elke stek ongeveer vier overblijven.
  3. Vul potten met stekgrond, geef water en laat de potten uitlekken.
  4. Steek de stekken in de potten op zo’n manier dat de bladeren elkaar niet raken, en dek af met een doorzichtige plastic zak.
  5. Plaats de stekken in een goed verlichte ruimte en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen.
  6. Zijn er tekenen van groei, verwijder dan de zak en verpot de stek.

Wisteria bloeit niet: wat te doen?

Het meest voorkomende probleem bij Wisteria is het gebrek aan bloemen. Daarvoor bestaan meerdere oorzaken:

  • De plant is nog te jong. Wisteria’s hebben tijd nodig om te bloeien, soms wel vier tot vijf jaar. 
  • Planten die te weinig zon krijgen, bloeien ook minder. 
  • Als de plant niet (goed) gesnoeid is, kan dat betekenen dat hij minder bloeit. 
  • Vermijd voeding met stikstof, want dat stimuleert bladgroei. Wil je bijvoeden, kies dan voor een soort met kalium. 
  • Is je plant geënt? Controleer dan of er onder de ent groei is ontstaan. Die scheuten kunnen de plant veel energie kosten, waardoor er minder over is voor bloemen.

Beschadigt blauweregen je fundering?

Hoewel een blauweregen gigantisch kan worden, hoef je niet bang te zijn voor de funderingen van je huis. Omdat het een klimplant is, heeft het geen gigantisch wortelstelsel nodig. De kans dat het de fundering van je huis of schuur beschadigt, is daarom niet groot. 

Lees meer over blauweregen:

Magazine

Magazine van Gardeners’ World 11/2024

Gardeners’ World 11/2024

Omarm de herfst

€ 6,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.