Door zelf wilde bloemen te zaaien geef je jouw tuin een wilde, weelderige touch en verschillende wilde bloemen bieden ook nog eens goed voedsel voor bestuivers. Met deze tips weet je wanneer en hoe je het beste wilde bloemen kunt zaaien.
Lees verder na de advertentie
Kies je wilde bloemenzaden
Voor je wilde bloemen gaat zaaien, is het goed om een idee te hebben van de soorten bloemen die je wilt zaaien. Kies je bijvoorbeeld voor inheemse soorten die wilde bloemenpopulaties ondersteunen, zoals een meerjarige, inheemse bloemenweide, dan kun vaak advies inwinnen bij lokale kwekers. Ook kom je daar vaak planten tegen die zijn toegespitst op het specifieke gebied waar je woont.
Kies je daarentegen voor een mix van traditionele soorten veldbloemen en tuinbloemen, kies dan ook waar het kan voor onbespoten zaden. Als je open plekken in potten of borders wilt opvullen, is het goed om te letten op de hoogte van de bloemen, de kleur en de bloeitijd, zodat ze mooi aansluiten bij de andere planten die daar al groeien. Je kunt een kant-en-klare zadenmix kopen of zelf je soorten kiezen om je eigen mix samen te stellen.
Een type wilde bloemenweide kiezen
Overweeg eerst of je een meerjarig of eenjarige wilde bloemenweide wilt en of je kiest voor inheemse soorten of exotische (uitheemse) soorten. Populaire bloemen voor een uitheemse bloemenweide zijn bijvoorbeeld Californische klaproos (Eschscholzia californica), gewone klaproos (Papaver rhoeas) en Oostenrijkse kamille (Cota austriaca). Weides met zowel weidebloemen als tuinbloemen zijn meestal kleurrijker, maar hebben minder waarde voor de natuur. Daarentegen vind je tussen inheemse soorten ook veel prachtige en kleurrijke bloemen.
Belangrijk: woon je op het platteland of grenst je tuin aan een natuurgebied? Dan kun je beter geen uitheemse bloemen te zaaien, aangezien deze zich kunnen uitzaaien in natuurgebieden en zo lokale planten kunnen verdringen.
Wanneer wilde bloemen zaaien?
De beste tijd om wilde bloemen te zaaien is in de lente (maart en april) of in de vroege herfst (september). Je kunt de beste tijd om te zaaien vinden op de zakjes van de bloemenzaadjes. Zorg ervoor dat het niet te vochtig of te heet is wanneer je zaait, zodat je zaadjes de beste kans hebben om te ontkiemen. Het kan lastig zijn om te zaaien in zwaardere, kleiachtige grond, maar een woelvork, verhoogde bedden of een pottentuin kunnen hier uitkomst bieden.
Wekelijks bloementips in je mail
Iedere week handige bloementips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Waar moet je veldbloemen zaaien?
Je kunt wilde bloemenzaden bijna overal zaaien, zoals op voorbereide vollegrond of in een zaaibed, maar je kunt ook wilde bloemen zaaien in je border waar gaten vallen of je kunt bloemen zaaien in potten. Het belangrijkste is om de omstandigheden en zaden op elkaar af te stemmen. Kijk naar factoren als hoeveel zon je plant nodig heeft, of hij een voorkeur heeft voor voedingsarme of voedingsrijke grond, en hoe vochtig de grond moet zijn.
Hoe wilde bloemen zaaien
Je kunt zaden van wilde bloemen op verschillende manieren zaaien. Strooi ze uit over een stuk vollegrond, zaai ze in een voorbereid zaaibed of begin binnenshuis met zaaibakken en zaaitrays. Het strooien van wilde bloemenzaden op kale grond is de eenvoudigste manier, maar geeft niet altijd de beste resultaten. Voor de beste resultaten zaai je dun op kale plekken van vochtige, onkruidvrije grond die gelijk is geharkt. Houd de grond vochtig om ervoor te zorgen dat de zaden gelijkmatig kiemen. Houd er wel rekening mee dat het strooien van wilde bloemenzaden op kale grond kan leiden tot onregelmatige kieming en verspreide bloemen, in plaats van een gelijkmatige bloei.
Wilde bloemen voorzaaien binnen
De meest efficiënte manier om wilde bloemen te zaaien is om ze binnen in een zaaibak of zaaitray voor te zaaien en ze vervolgens buiten uit te planten. De kans dat de zaadjes kiemen en je meer bloemen overhoudt is dan groter. Gebruik turfvrije universele potgrond en bedek de zaden met een dun laagje potgrond of vermiculiet. Zorg ervoor dat de laag niet te dik is als je met lichtkiemers te maken hebt. Zet de zaaibak vervolgens op een lichte plek met indirect zonlicht en houdt de potgrond vochtig. Na IJsheiligen kun je de zaailingen uitplanten.
Als alternatief voor het zaaien van zaden kun je ook stekken van wilde bloemen kopen, die je in de grond plant op de plek waar je ze wilt laten groeien. Je kunt ook een wildbloementapijt leggen op geharkte en stevige, maar niet bemeste kale grond.
Wilde bloemen verzorgen
De meeste wilde bloemen hebben weinig verzorging nodig. Veel wilde bloemen gedijen goed in voedingsarme grond. Je kunt daarom beter niet de grond bemesten, omdat dit de groei van gras kan stimuleren, wat de bloemen kan verdringen. Verder is het belangrijk om jonge zaailingen water te blijven geven bij droog en warm weer.
Tip! Lees hier ook meer tips over verzorgen, aanleggen en zaaien van een bloemenweide.
Problemen en oplossingen
Onkruid en gras kunnen een probleem vormen in borders en weides met wilde bloemen, omdat ze de wilde bloemen kunnen verdringen en hun groei kunnen belemmeren. Je kunt de groei van gras tegengaan door kleine ratelaar te zaaien, een inheemse plant die zich voedt met gras en zo de groeikracht van nabijgelegen gras vermindert. Op die manier krijgen de wilde bloemen meer kans om te ontkiemen, groeien en gedijen.
Onkruid of ongewenste planten zijn ook erg krachtig en kunnen wilde bloemen snel verdringen. Het is dan ook belangrijk om ze uit te graven voordat ze zaad zetten.