Lavendel planten? Zo pak je dat aan

Linda Passies
|
12/05/2023
franse tuin lavendel pad

Lavendel is een plant die insecten en bestuivers veel nectar geeft. Een goede reden dus om de plant aan te planten in je tuin. Je helpt er niet alleen de natuur mee: zelf kun je genieten van de prachtige bloemen en heerlijke geur. Bovendien kan lavendel goed tegen droogte, waardoor het een goede tuinplant is in ons veranderende klimaat. Lavendel planten is niet moeilijk. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

Lees verder na de advertentie

Standplaats lavendel

bloemen lavandula

Je kunt lavendel zowel in de vollegrond als in een pot planten. Kies in beide gevallen een plek uit in de volle zon. Ook is het belangrijk om lavendel te planten in goed waterdoorlatende grond, want de plant houdt niet van natte voeten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week praktische tuintips en fijne planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer lavendel planten

Lees verder na de advertentie

De beste tijd om lavendel te planten is in het voorjaar, van maart tot en met mei.

Lavendel planten in de vollegrond

lavendel planten in de vollegrond

Het is een goed idee om de drainage van de grond te verbeteren voordat je lavendel plant. Als je tuiniert op zware (klei)grond is dit onmisbaar. Hiervoor kun je grit of brekerzand mengen met de grond in het plantgat. Ook kun je ervoor kiezen om de lavendel op een kleine verhoging, een soort heuveltje uit te planten. Dan is de kans kleiner dat water blijft staan.

Plant de lavendel uit op dezelfde diepte als de plant in de pot stond. Vervolgens vul je het plantgat aan met aarde en duw je het geheel stevig aan. Ten slotte geef je de plant goed water, om te zorgen dat de grond zich goed verspreidt rondom de wortels. 

Lavendel planten in potten

lavendel planten in pot

Ga je voor lavendel in potten, let er dan goed op dat de potten gaten in de bodem hebben. Kies bijvoorbeeld terracotta potten. Voor extra afwatering kun je ze nog vullen met hydrokorrels. Leg eerst een potscherf op het gat in de bodem, zodat aarde en korrels niet kunnen weglopen. Vervolgens kun je de pot vullen met korrels en potgrond. Meng potgrond met wat grit of brekerzand voor een betere afwatering. 

kuiflavendel in potten bij artikel over lavendel planten

Ook in pot plant je de lavendel op dezelfde diepte als de pot waarin je hem kocht of opgekweekt hebt. Het kan verstandig zijn om potvoetjes onder de pot te leggen. Zo komt de pot iets van de ondergrond af, waardoor overtollig water beter weg kan lopen.

Lees meer over lavendel:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu