10 tuinfouten die je écht niet wilt maken deze zomer

Maak niet de tuinfout om je onkruid op de vrije loop te laten!

Bij tuinieren hoort de vrijheid om jouw tuin aan te vliegen zoals jij dat wilt. Tegelijk zijn er ook een paar tuinfouten die je kunt vermijden om tijd, geld en soms nog meer te besparen. Daarom delen we 10 tuinfouten om niet te maken, zodat je op een fijne en effectieve manier aan de slag kunt deze zomer.

Lees verder na de advertentie

10 tuinfouten die je kunt voorkomen deze zomer

Van hoe je omgaat met materiaal tot hoe je omgaat met je eigen lichaam bij het tuinieren: als je op de juiste dingen let, wordt tuinieren een stuk aangenamer!

1. Tuinieren zonder eerst op te warmen

Een van de tuinfouten die vaker wordt gemaakt: niet opwarmen voor het tuinieren! Bespaar jezelf spierpijn met deze eenvoudige tip.

We lachen wel eens dat tuinieren een hele work-out is, maar toch is het zo! Als je lichaam er niet aan gewend is, kun je bijvoorbeeld van graven flink spierpijn krijgen, spieren verrekken of last krijgen van je onderrug. Je kunt jezelf uren (spier)pijn besparen door op te warmen voor je begint. Doe bijvoorbeeld een paar stretchoefeningen en bereid je lichaam zo voor op je tuinklus.

2. Beginnen op een volkstuin als je er geen tijd voor hebt

Maak niet de tuinfout om een volkstuin te beginnen als je er eigenlijk geen tijd voor hebt.

Een eigen volkstuin geeft veel voldoening en is een droom van velen. Onderschat echter niet wat voor toewijding, hard werk en gereedschappen je nodig hebt om je plannen te laten slagen. Denk aan taken als onkruid wieden, afval weghalen, het opzetten van een schuur of kas, zaaien, planten, water geven, omgaan met plagen en ziektes bij je planten, en natuurlijk oogsten.

Lees verder na de advertentie

Zeker de eerste paar seizoenen kunnen uitdagend zijn, wanneer je de tuin nog leert kennen en misschien ook wel voor het eerst je eigen groenten en fruit kweekt. Gun jezelf een goede eerste ervaring in de moestuin en kies het juiste moment voor jezelf om dit project aan te gaan. Een goede middenweg is bijvoorbeeld om een tuin te delen met een vriend of familielid of om te beginnen met een kleinere tuin en vervolgens uit te breiden.

Tuinieren voor beginners

Tip! Heb je nét een tuin of wil je jouw kennis en vaardigheden weer even opfrissen? In onze speciale uitgave Tuinieren voor beginners leren we je alles om van jouw tuin een droomtuin te maken!

3. Onkruid zijn gang laten gaan

Maak niet de tuinfout om je onkruid op de vrije loop te laten!

De meningen over onkruid of ongeplande planten zijn verdeeld. Sommige wilde planten in de tuin zijn mooi en nuttig en kun je prima laten staan, terwijl anderen het moeilijker maken om jouw tuinplannen uit te voeren.

Goed om te weten is dat je ongewenste planten het makkelijkst kunt bestrijden als ze klein zijn. Als je weinig en vaak wiedt, voorkom je dat deze planten een probleem worden in de tuin. Laat je ze namelijk staan, dan zullen eenjarigen zich snel uitzaaien, terwijl meerjarigen zelfs uit kleine stukken wortel kunnen groeien en zich zo door je tuin verspreiden.

4. Je opbergkast of -schuur niet organiseren

Voorkom tuinfouten zoals het niet opruimen van je schuur.

Niet altijd de meest inspirerende tuinklus, maar wel een die loont: het opruimen en organiseren van je schuur of andere opslagplaats. Als je weet waar je benodigdheden staan, pak je toch net iets makkelijker die snoeischaar om even te snoeien of dat touw om even die paar planten aan te binden. Daarbij verklein je de kans op ongelukken met gereedschap dat niet veilig is opgeborgen. 

Het hoeft overigens niet spic en span te zijn; het belangrijkste is dat jij weet waar je gereedschappen zijn en dat je er gemakkelijk mee aan de slag kunt. Dat is alles! Zo maak je tuinklussen al een stuk laagdrempeliger voor jezelf.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week tips voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

5. Per ongeluk vallen achterlaten voor tuindieren

Pas op met tuinonderdelen als netten, waarin tuindieren verstrikt kunnen raken.

Tuindieren zijn minstens net zo vaak als wijzelf te vinden in de tuin, maar we vergeten nog weleens dat sommige stukken van onze tuin gevaarlijk zijn voor hen. Een egel kan in de vijver vallen en verdrinken als de wanden te steil zijn en vogels, reptielen en kleine zoogdieren kunnen verstrikt raken in netten en verhongeren (ook netten van vetbollen kunnen gevaarlijk zijn). Kies daarom als je netten wilt gebruiken voor diervriendelijke varianten, zoals netten met fijnere mazen of speciale vogelvriendelijke netten met opvallende kleuren, zodat vogels ze beter zien.

Houd ook rekening met je tuindieren bij het indelen van je tuin, bijvoorbeeld als je een nieuwe omheining of muur plaatst. Als je niet checkt van tevoren zou het namelijk kunnen dat je een belangrijke weg afsnijdt voor tuindieren, die zo geen voedsel of partner kunnen vinden, of je kunt direct dieren verwonden die niet snel genoeg weg kunnen komen.

Dierentip! Meer een huis- dan tuintip, maar check ook bij het isoleren van spouwmuren altijd eerst of er vleermuizen in zitten, in het bijzonder in de maanden juni en juli vanwege de kraamperiode.

6. Op het verkeerde moment snoeien

Snoei je planten op het juiste moment.

Voor het snoeien van klimplanten en struiken is het belangrijk om te kijken op welke tijd je jouw specifieke plant het beste kunt bijknippen. Zo voorkom je dat je de plant beschadigt, bloemknoppen verwijdert, ziektes de kans geeft om zich te verspreiden of dat je plant massa’s blad gaat aanmaken in plaats van bloemen en fruit.

Tip! We hebben ook een speciale uitgave over snoeien, waarin je onder andere in een handig jaaroverzicht kunt zien wanneer je welke plant het beste kunt snoeien.

7. Geen bescherming dragen bij tuinieren met machines

Bescherm jezelf bij het werken met machines in de tuin.

Werk je met machines bij het tuinieren? Dan weet je waarschijnlijk ook welke soorten bescherming je daar het beste bij kunt gebruiken. Van een veiligheidsbril bij het werken met bijvoorbeeld heggenscharen tot gehoorbescherming bij bladblazers en stevige schoenen bij allerlei tuintaken: ze zijn er om jou te beschermen zodat je nog veel langer kunt genieten van tuinieren. 

8. Zware objecten tillen op een verkeerde manier

Maak niet de tuinfout om zomaar een volle pot met potgrond en planten te verplaatsen.

Nog even die pot met een complete boom verschuiven of die zware zak aarde tillen? Als je op de verkeerde manier tilt, kun je er vervelende klachten aan overhouden. Een van onze aanraders is om zware potten eerst op hun uiteindelijke plek te zetten en dan te vullen, als dat kan.

Moet je toch iets zwaars verplaatsen? Zorg er dan voor dat je je knieën buigt en je rug recht houdt. En vergeet niet dat je om hulp kunt vragen! Met zijn tweeën weegt die pot al een stuk minder. Of til hem, eventueel samen, op een dolly (ook wel hondje of meubelroller genoemd) en verplaats hem zo.

9. Geen zonnebrand opdoen voor je gaat tuinieren

Pas op met de zon als je gaat tuinieren.
Foto: Brian Garcia / Unsplash.

Ja, het is misschien wel een van de bekendste adviezen voor tuiniers: vergeet je zonnebrand niet. Zelfs op bewolkte dagen kun je verbranden zonder het te merken. Wanneer we weer veel de tuin ingaan, is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon en zo gevaren op de lange termijn voor te zijn. Ook kunnen het dragen van een hoed en lange mouwen hierbij helpen.

Tip voor de zomer! Ga, als het kan, lekker in de ochtend of avond de tuin in. Wanneer de zon flink staat te branden is het hard halen op de tuin voor jou én je planten, maar in de ochtend en avond is het vaak beter vertoeven.

10. Niet je gereedschap schoonmaken

Onderhoud je gereedschap om ze langer te gebruiken.

Goed gereedschap is essentieel voor verschillende tuinklussen. Het onderhouden van je gereedschappen door ze schoon te maken en te slijpen zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Neem daarom even die paar seconden extra om de modder van je spade te vegen, zodat het blad scherp blijft en je roest voorkomt.

Maak ook je snoeischaar schoon na gebruik en olie hem zo nu en dan om scherpe, schone sneden te maken waarvan planten weer snel genezen en minder snel ziek worden. Daarbij kan het desinfecteren van gereedschap de overdracht van ziekten tussen planten verminderen.

Meer zomerse tuintips

Meer lezen over:
Tuinhack Tuinklussen
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu