Duurzame perkplanten in je zomertuin? Zo krijg je dat voor elkaar
Zomerse perkplanten zijn vaak goedkope planten die je tuin een snelle wow-factor geven. Maar misschien heb je wel iets meegekregen van alarmerende rapporten over het gebruik van stroom en pesticiden bij het kweken van perkgoed. Moet je dan nog wel perkplanten in de tuin willen? En hoe zit het met duurzame perkplanten?
Wat zijn perkplanten?
Perkplanten of perkgoed zijn meestal vorstgevoelige eenjarige of vaste planten die één seizoen meegaan. Klassieke perkplanten zijn vlijtig liesje (Impatiens), petunia’s, pelargoniums en begonia’s, maar ook eenjarige planten zoals cosmea, Lathyrus en siertabak (Nicotiana) vallen in deze categorie. Sommige planten, zoals pelargoniums, kunnen binnen overwinteren. Perkplanten zie je vaak terug als bodembedekkers, in bloembedden of in bakken en (hang)manden. En vaak worden deze planten voor lage prijzen aangeboden in tuincentra en supermarkten.
Wekelijks nieuwe tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Zijn perkplanten slecht voor het milieu?
Lees verder na de advertentie
Veel perkgoed wordt niet duurzaam gekweekt. Om te beginnen worden de planten vaak gekweekt in kassen, waarbij veel energie, water en turf (in de potgrond) wordt gebruikt. Vervolgens worden deze planten ook nog eens verkocht in verpakkingen die niet gerecycled kunnen worden, zoals plastic trays of potjes, of trays van piepschuim.
Perkgoed en bestuivers
Bij het opkweken van perkplanten in kassen worden vaak pesticiden gebruikt om ongewenste insecten te doden. Maar helaas zijn diezelfde middeltjes vaak ook schadelijk voor bestuivers. Daar komt nog bij dat je tussen het populaire perkgoed veel steriele of dubbelbloemige varianten tegenkomt waar bestuivers niets aan hebben.
Ten slotte hebben perkplanten als ze eenmaal in de tuin staan veel water en (kunst)mest nodig als je wilt dat ze de hele zomer bloeien. Dat alles is niet bepaald duurzaam, maar er zijn gelukkig goede alternatieven: duurzame perkplanten.
Kijk voor meer informatie over het belang van duurzame (perk)planten bijvoorbeeld eens naar dit artikel van plantenwinkel Sprinklr over duurzaam perkgoed of het bijenrapport van Greenpeace.
Hoe vind je duurzame perkplanten?
Wil je wel graag perkgoed in je tuin én dit op een milieuvriendelijke manier aanpakken? We zetten wat tips voor je op een rij voor het kweken van duurzame perkplanten:
- Kweek zelf perkgoed op uit zaden. Zo gebruik je zo min mogelijk eenmalig plastic en hoeft er geen kas aan te pas te komen.
- Gebruik duurzame perkplanten om gaten in je beplantingsplan op te vullen in plaats van hele bedden te vullen met perkgoed. Kies als hoofdbeplanting voor biologische vaste planten of bijvoorbeeld eenjarigen die zichzelf uitzaaien.
- Ga op zoek naar duurzame bodembedekkers die worden verkocht in composteerbare of recyclebare potten met turfvrije potgrond.
- Gebruik voor het gieten water uit een regenton of pas andere waterbesparende strategieën toe, zoals mulchen, om minder kraanwater te gebruiken.
- Kies voor minder traditionele perkplanten (onbespoten!) die voeding bieden voor bestuivers, zoals enkelbloemige dahlia’s of cosmea. Lees bij het kopen de labels om te zien welke planten goed zijn voor welke bestuivers.
- Maak je eigen compost en gebruik biologische, plantaardige meststoffen voor het voeden van je perkplanten.
- En als laatste: koop je planten bij een biologische kweker of biologisch tuincentrum. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op de lijst van duurzame kwekers die naar de Ambachtelijke Plantenmarkt komen.
Hoe kweek je zomerse, duurzame perkplanten?
Duurzame perkplanten die bloeien in de zomer staan soms voor flinke uitdagingen. Daarom is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te verzorgen. Plant ze in ieder geval pas na IJsheiligen, het liefst zelfs wanneer de kans op vorst compleet geweken is. Zorg dat je planten genoeg water krijgen, vooral als ze in potten of hangmanden staan. Geef ze ook elke twee weken wat meststof met een hoog kaliumgehalte, zoals tomatenvoeding of smeerwortelgier, en knip regelmatig uitgebloeide bloemen weg om de groei van meer bloemen te stimuleren.
Duurzame perkplanten kweken uit zaden
Er zijn eenjarige perkplanten die je al in de lente kunt zaaien, zoals cosmea, siertabak en leeuwenbekjes. Cosmea is makkelijk op te kweken uit zaden, terwijl je perkplanten als Lobelia, pelargoniums en viooltjes beter als plugplanten of jonge planten kunt kopen bij een duurzame kweker of een biologisch tuincentrum.
Duurzame perkplanten kopen als plugplant
In het vroege voorjaar kun je perkplanten als plugplant of trayplant kopen, maar deze moet je wel nog even binnenshuis houden. Plant ze om te beginnen over in kleine potten waarin ze verder kunnen groeien. Laat de planten afharden als het weer warmer wordt door ze overdag buiten te zetten en ’s avonds binnen te halen.
Wanneer het gevaar op vorst voorbij is, plant je de plugplanten uit in de tuin. Haal je planten voorzichtig uit hun potten en zet ze op lege plekken in je border of in bakken die je gevuld hebt met turfvrije, universele potgrond. Zet je duurzame perkplanten goed vast en geef ze water. Koop je liever jonge planten? Dek deze dan af tot de vorst voorbij is en plant ze uit vanaf eind mei tot begin juni.