
Dit zijn net grote margrieten, toch? Maar ook weer niet. Wilde Cosmos bipinnatus uit Arizona en Centraal-Amerika kan wel tot twee meter hoog worden. Maar onze tuinversie, die in de volksmond cosmea wordt genoemd, komt in vele vormen en maten. Tussen het grote aanbod kozen wij een aantal van onze favoriete cosmea soorten.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijk: verwelkte bloemen verwijderen
Wil je je Cosmos bipinnatus aan het bloeien houden, dan is het heel belangrijk dat je steeds de verwelkte bloemen blijft verwijderen! Door dit ‘koppen’ voorkom je dat de plant zaad zet en vervolgens stopt met bloeien. Volg de stengel onder de verwelkte bloemen tot de eerstvolgende vertakking of bloemknop en zet daar je knip. Blijf dit doen en je cosmea bloeit maandenlang, tot in het najaar.
Wekelijks tuintips in je mail
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Onze favoriete cosmea soorten
Er is zo veel keuze in de Cosmos bipinnatus-familie dat het eigenlijk heel lastig is om maar vijf favorieten te mogen kiezen. Maar om deze cosmea soorten (in willekeurige volgorde) konden we echt niet heen:
1. Cosmos bipinnatus ’Xanthos’

Maak kennis met Cosmos bipinnatus ‘Xanthos’, een compacte soort met zachtgele bloemen en het geveerde blad dat deze cosmea’s kenmerkt. Soms heeft deze variant een wit puntje aan de blaadjes. Hij doet het mooi in een border, maar ook in een bloempot. Hij blijft bloeien van midzomer tot aan de eerste vorst.
Hoogte x Breedte: 60 cm x 30 cm
2. Cosmos bipinnatus ‘Double Click Cranberries’

Is het geen plaatje? De cosmea ‘Double Click Cranberries’ is een bijzondere cosmea waarvan elke bloem helemaal gevuld is met dieprode, opgerolde blaadjes. Aan de onderkant zijn de blaadjes zachtroze. Het hart van de bloem is geel en de bloemen zweven boven een frisgroen, varenachtig blad. De meeste bloemen zijn semi-dubbel, al piept er soms ook een enkele bloem door.
Hoogte x Breedte: 110 cm x 45 cm
3. Cosmos bipinnatus Cupcake-variëteit

De Cupcake-variëteit van Cosmos bipinnatus dook een jaar of vijftien geleden op. Deze blaadjes van deze cosmea’s stonden niet zoals gebruikelijk blaadjes los van elkaar, maar waren versmolten tot een soort schaaltje. Het levert een prachtige mix van enkele en semi-dubbele bloemen op die er altijd fascinerend uitzien.
Hoogte x Breedte: 120 cm x 50 cm
Maak je eigen pluktuin
Bloemen voor jou én de natuur € 12.99
- Kweek- en zaaitips voor de mooiste plukbloemen
- Do’s en don’ts van ervaren kwekers
- Met handige jaarkalender

4. Cosmos bipinnatus ’Sonata White’

Deze cosmea ’Sonata White’, wordt ook wel verkocht onder de naam ‘Vega White’. Het is niet voor niets een erg populaire soort, want doordat hij compact is, is hij erg geschikt voor bloempotten. Zijn vele puur witte schoteltjes van bloemen met gele harten contrasteren mooi met het lichtgroene, geveerde loof. Staat ook geweldig in boeketten met plukbloemen.
Hoogte x Breedte: 60 cm x 40 cm
5. Cosmos bipinnatus ‘Sea Shells’

Wat de cosmea ‘Sea Shells’ zo interessant maakt, zijn de bloemblaadjes die opgerold zijn als een schelp. De bloemblaadjes hebben aan de boven- en onderzijde andere tinten roze, wat het effect nog aantrekkelijker maakt. Hij vormt een uitstekende combinatie met donkerbloemige dahlia’s of chrysanten, en zowel de bloemen als het loof staan mooi in boeketten met plukbloemen.
Hoogte x Breedte: 100 cm x 50 cm
Cosmea verzorgen
Cosmea doet het goed in de volle zon en in vrijwel elke grondsoort, zolang die niet te voedingsrijk is. Vermijd ook al te droge of doorweekte grond – natte voeten vindt hij niet fijn. Cosmos bipinnatus is niet winterhard, dus plant hem pas uit na de laatste vorst. Nijp eventueel de groeitop uit bij jonge planten om een bossigere groei te krijgen. Bij hogere soorten is een enkele steun voor de hoofdstengel vaak voldoende.