Dit is waarom planten afharden belangrijk is (en zo pak je het aan)

Helga Kluiter
|
11/05/2022
planten afharden in koude bak

Half mei, na IJsheiligen, mogen de vorstgevoelige planten weer naar buiten! Maar voor het zover is, moet je eerst planten afharden. Maar wat is IJsheiligen eigenlijk? En waarom is het afharden van je planten belangrijk?

Wat is IJsheiligen?

IJsheiligen betekent niet (zoals mensen soms denken) dat het dan extra koud is. De IJsheiligen zijn de naamdagen van een paar katholieke heiligen, en deze naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. 

Volgens een oude volkswijsheid is dit ook de laatste periode waarin er nog kans is op nachtvorst. En als je de moderne weerstatistieken erbij pakt, zit deze volkswijsheid er zelden naast! Daarom kun je na IJsheiligen met een gerust hart je vorstgevoelige planten ook ’s nachts buiten laten staan.

Wekelijks actuele tuinadviezen in je mail

Iedere week de beste adviezen voor dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waarom planten afharden?

vlijtig liesjes vliesdoek

Ook al kun je na IJsheiligen je vorstgevoelige planten buiten laten staan, als je ze rechtstreeks vanuit een warme kas buiten laat overnachten, heb je kans dat je planten van de schok stoppen met groeien of verzwakt raken.

Daarom is het beter om ze eerst te laten afharden. Dat houdt in dat je planten laat wennen aan het buitenleven. Trek daarvoor een week tot twee weken uit.

Planten afharden: stap voor stap

Zo laat je planten die binnen zijn opgekweekt wennen aan de omstandigheden buiten:

1. Planten afharden vanuit kweekbak

planten afharden vanuit kweekbak

Heb je planten in vochtige kweekbakken opgekweekt, haal ze er dan gedurende twee weken overdag uit, maar zet ze ’s nachts weer erin. Verlaag voor deze periode ook alvast geleidelijk de temperatuur van verwarmde kweekbakken om de overgang voor de planten te verzachten.

2. Planten afharden in koude bak

planten afharden in koude bak

Planten die niet rechtstreeks uit een (verwarmde) kweekbak komen, kun je overdag bij goed weer buiten zetten of in een koude bak met geopend deksel. Zet ze vervolgens ’s nachts in de koude bak met het deksel gesloten. Dit beschermt planten tegen de wind tijdens het acclimatiseren. Doe dit gedurende ongeveer twee weken. Daarna kun je de planten definitief buiten laten.

3. Check het weer

Let op de lokale weersverwachtingen. Is er onverhoopt nog een erg frisse nacht in aantocht, gebruik dan vliesdoek of een andere bescherming voor planten die al in de tuin staan.

4. Pas op met slakken

Slak in je moestuin

Vorstgevoelige planten zijn extra vatbaar voor plagen die houden van de zachte, verse aanwas. Huisjesslakken en naaktslakken kunnen voor flinke problemen zorgen, dus zorg dat ze niet bij je plantjes kunnen.

Meer slimme tuinklussen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu