Laat je vaste planten langer bloeien met de Chelsea chop

Helga Kluiter
|
21/05/2021
Chelsea chop

Eind mei en begin juni is het tijd voor de zogeheten Chelsea chop. Deze snoeimethode is in Groot-Brittannië al jaren een begrip – en met een goede reden, want je vaste planten bloeien er langer door.

Lees verder na de advertentie

Wat is de Chelsea chop?

De Chelsea chop is een snoeimethode waarmee je de bloeiperiode van veel vaste planten verlengt. Meestal wordt deze klus eind mei uitgevoerd, rond de tijd dat de befaamde Chelsea Flower Show jaarlijks gehouden wordt – vandaar de naam.

Waarom vaste planten snoeien

Helenium 'Moerheim Beauty'

Door vaste planten terug te knippen, vertraag je de bloei een aantal weken. En daardoor kun je de bloei heel gericht spreiden. Heb je bijvoorbeeld een vaste plant die in juli begint te bloeien, dan kun je een deel terugknippen. Het teruggeknipte deel bloeit dan pas een paar weken later. Zo geniet je veel langer van de bloemen!

Wekelijks slimme tuintips in je mail

Iedere week dit soort slimme tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer snoeien

Lees verder na de advertentie

Eind voorjaar kun je experimenteren met de Chelsea chop. Knip vaste planten eind mei of begin juni (maar uiterlijk voor de langste dag) terug. Hierdoor vertraag je de bloei met vier tot zes weken.

Hoe werkt de Chelsea chop?

Chelsea chop

Deze snoeimethode werkt met veel kruidachtige vaste planten die bloeien vanaf juli. Zo pak je het aan:

1. Werk hygiënisch

Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar om de stengels terug te knippen. Zo geef je ziektes geen kans.

2. Kies je snoeimethode

De snelste optie is om gewoon alle stengels met een derde tot de helft terug te knippen. Vind je het een beetje spannend? Dan kun je ook de stengels aan slechts één kant van de plant terugknippen. Of snoei stengels door de hele plant om en om.

3. Knip op de juiste manier

Knip de stengels schuin af, net boven een bladknoop. Dan zullen er weer nieuwe vertakkingen groeien vanuit de bladoksels. De stengels die je op deze manier getopt hebt, zullen later bloeien dan alles wat niet gesnoeid is.

Chelsea chop: welke planten?

Achillea 'Feuerland' (duizendblad)

Deze befaamde snoeimethode werkt bij vrijwel alle laatbloeiende en groeikrachtige vaste planten, zoals zonnekruid (Helenium), vlambloem (Phlox) en zonnehoed (Echinacea).

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu