Complete plantengids: rudbeckia

rudbeckia

Rudbeckia (zonnehoed) geeft je tuin in de nazomer de kleur van een zonsondergang, met prachtig gekleurde margrietachtige bloemen. Er bestaan variëteiten in de kleuren van geel tot oranje en roodbruin, en in verschillende groottes. 

Botanische naam: Rudbeckia
Gewone naam: Zonnehoed
Type: Eenjarige plant, Tweejarige plant, Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

Er zijn eenjarige, tweejarige en meerjarige soorten, dus er is keuze genoeg, zolang je maar een zonnige tuin of patio hebt. Je kunt ze in potten kweken, maar ze zijn waarschijnlijk het mooist in combinatie met andere vaste planten en grassen in prairiestijl.

Het zijn over het algemeen heel dankbare planten. Zeker de vaste soort heeft weinig problemen of ziektes.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Snoeien
Zaaien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste standplaats voor rudbeckia

Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’
Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

Voor de beste resultaten zet je de zonnehoed in vochtige grond die water goed doorlaat, in de volle zon. Hogere rassen komen het best tot hun recht achteraan de border, terwijl je kortere rassen beter in bakken of vooraan in een gemengde border plant. Sommige rudbeckia’s verdragen ook lichte schaduw.

Staat je rudbeckia op een plek die niet zo vochtig is, dan zie je aan de plant snel wanneer het nodig is om water te geven. Het blad gaat dan wat hangen. 

Oorspronkelijk komt de rudbeckia uit Noord-Amerika, en groeit de plant op open plekken. Houd hier rekening mee als je een plek uitzoekt.

afbeelding voor locatie

Locatie

West
afbeelding voor positie in border

Positie in border

Voor
Midden
Achter
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond

Zonnehoed planten

zonnehoed in border

Eenjarige en tweejarige rudbeckia’s kun je goed vanuit zaad opkweken. Zaai zaad in het vroege voorjaar. Bedek het zaad niet, want het zijn lichtkiemers. Zet ze tijdens het kiemen in een kweekbak met deksel en voorkom dat je pot of zaaitray uitdroogt. Na het kiemen kun je ze iets koeler, maar nog steeds licht wegzetten. De plant groeit erg langzaam, maar op tijd verspenen kan de groei stimuleren.

Laat ze afharden nadat het vorstgevaar is geweken, dus na ijsheiligen. Vervolgens kun je ze uitplanten. Daarna zullen ze sneller groeien.

Vaste rudbeckia planten

Vaste rudbeckia’s kun je op elk moment van het jaar planten. Graaf een ruim plantgat en voeg veel compost of bladaarde toe. Voeg als bemesting een algemene biologische meststof toe, geef water en mulch goed. Plant je je zonnehoed in de zomer, houd er dan rekening mee dat je veel water moet geven.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Rudbeckia’s verzorgen

rudbeckia fulgida little gold star
Rudbeckia fulgida ‘Little Gold Star’

Laat de grond niet uitdrogen, dus geef zo nodig water. Zeker als je je rudbeckia in de zomer hebt geplant, zul je die periode veel water moeten geven. Breng in het voorjaar of na het planten van eenjarige zonnehoed een flinke hoeveelheid mulch aan en geef gedurende het hele groeiseizoen regelmatig voeding. Kop uitgebloeide bloemen om meer bloei te stimuleren. Verdeel overvolle planten om de paar jaar.

Vaste zonnehoed vermeerderen

Je kunt de vaste rudbeckia gemakkelijk vermeerderen door de pollen te delen. Til de planten in de herfst of de lente op en splits ze in kleinere groepen.

Rudbeckia snoeien

Vaste rudbeckia’s die lang worden, kunnen ook slungelig worden en daardoor omvallen tijdens winderig weer. Vanaf half tot eind mei kun je de planten toppen, ook wel de ‘Chelsea chop’ genoemd. Hierdoor maken ze nieuwe zijscheuten aan, groeien ze compacter en krijg je uiteindelijk ook meer bloemen. Geef je planten na het toppen water en wat voeding, zodat ze genoeg energie hebben om te herstellen van deze ingreep.

Mooie variëteiten rudbeckia

rudbeckia hirta aries
Rudbeckia hirta ‘Aries’
  • Rudbeckia hirta is een populaire eenjarige rudbeckia die je in verschillende kleuren tegenkomt. Rudbeckia hirta ‘Sahara’ is een soort die je veel tegenkomt in pluktuinen. Rudbeckia hirta ‘Aries’ heeft prachtige felgele bloemen met een opvallend groot donker hart.
  • Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’ is een bekende rudbeckia met gele, enkele bloemen en kegelvormige zwartbruine harten. Omdat hij in verhouding kort is, hoef je geen plantensteunen  te plaatsen. Ook verspreidt hij zich niet zo sterk en verdraagt de plant lichte schaduw.
  • Rudbeckia fulgida var. deamii is net zo’n goede soort als de ‘Goldsturm’, maar produceert meer bloemen dan andere rudbeckiasoorten. 
  • Rudbeckia fulgida ‘Little Gold Star’ is een compacte, bloemrijke variëteit met lichtgele bloemen. Met een hoogte van 50 cm is dit een perfecte soort voor aan de voorkant van een border of in een pot.
  • Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’ heeft grote, goudgele bloemen met gebogen bloemblaadjes. De plant kan wel twee meter worden, en door de lange slanke stelen zijn het goede plukbloemen.
rudbeckia balkon terras vlinders

Lees meer over rudbeckia:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu